
Som underleverandør i skiltbransjen er såvel tidsrammer som økonomiske marginer ofte knappe. Da er det viktig å kunne jobbe effektivt. Hos Sign Production på Årnes pågår det et kontinuerlig utviklingsarbeid for å få til dette.
– Det er mye som er «work in progress» og vi jobber med flere ulike prosjekter. Det er viktig å være i forkant og løse ting på en smart måte, sier Thomas Fjeldberg, daglig leder i Sign Production (produsent/konvertering) og Sign Text (distributør).
Det var i begynnelsen av pandemien, i løpet av 2020 da alt stoppet opp, at tankene begynte å spinne om hvordan digitale verktøy kunne effektivisere produksjonsflyten. I samarbeid med Canons FoU-avdeling og oppdragsgiver Eurosign tok Sign Production på seg et første prosjekt som innebar å utvikle et bestillingssystem for Coop Mega, som skulle omprofilere alle butikkene. Det dreide seg om tusenvis av produkter som var organisert i en særskilt kundeportal, en jobb det tok nesten seks måneder å fullføre. Butikkene kunne da bestille alle de artiklene de trengte og få dem levert.
Løsningen var basert på programmene Switch og Captor. CRM/MPS-systemet Captor samler inn all informasjon om bestillingen og sender denne videre til Switch, som velger hvilken flyt som skal brukes. Kunden kan følge sin bestilling fra bestilling til levering, få opplysninger og spore hver del av prosessen, for eksempel se skisser og spesifikasjoner.
– Vi lærte mye av det prosjektet når det gjelder hvordan man tenker automatisering, sier Thomas Fjeldberg.

Industrialisert måte å jobbe på
Coop-prosjektet har nå fått ringer i vannet. Sign Production utvikler en Web2Print-løsning innen skilt og dekor, også det et samarbeid med Canon.
– Det er ganske unikt fordi det ikke har eksistert i det området før. Det er komplekst fordi det er mange parametere å ta hensyn til.
Løsningen er tenkt brukt til produksjon av litt større skiltserier, for eksempel hotellskilt med ulik nummerering. Tanken er at skiltene skal gå raskt og greit gjennom systemet, uten for mye manuelt arbeid. Arbeidet skal være mest mulig automatisert.

– Det er en industrialisert måte å gjøre det på. Det krever litt mer tid når det gjelder å skrive bestillinger, men vi kan spare den tiden i andre momenter. Det gir oss verdi og konkurransefortrinn fremfor alt når det gjelder store og komplekse prosjekter.
Thomas Fjeldberg påpeker at de nye verktøyene ikke er ment å erstatte mennesker.
– Det handler i stedet om hjelpemidler slik at menneskene kan få mer gjennom systemet.
Alltid satset på ny teknologi
Han sier også at Sign Productions alltid har vært tidlig ute med ny teknologi. De var blant de første som investerte i printere som kunne skrive ut på materialer for utendørs bruk, og da Canon lanserte sin nye M-serie i vår, skjedde den første installasjonen i verden på Årnes.
– Det har alltid vært viktig å bruke ny teknologi som en måte å posisjonere oss i markedet.

Med den nye maskinen i hus venter et nytt testprosjekt: foliering av en bil med folier som er printet i en Colorado M5 – uten laminat. Kostnaden for laminatet er nesten like stor som selve folien, så det er betydelige besparelser å gjøre. Tanken er at bilen skal kjøres i minst seks måneder i vinterhalvåret for å virkelig teste materialet i såvel snø som regn og salt. Resultatet må deretter vurderes.
– UV-blekket i M-serien har en utrolig levetid og holdbarhet, både når det gjelder mekanisk og kjemisk slitestyrke. Med annet blekk kan for eksempel dekor vaskes bort av spylervæsken. Vi har allerede gjort noen tester og sett at det virkelig fungerer. Det er et spennende prosjekt og hvis det slår bra ut kan det være et godt konkurransefortrinn for oss.
Sign Text/Sign Production har allerede tre Canon Arizona planskrivere, med litt forskjellige bruksområder. Thomas Fjeldberg forteller at en del av produksjonen kommer til å overføres til den nye M-serien. Han er imponert over kapasiteten:
– Det er en helt annen hastighet, vi får betydelig mer ut av den maskinen.

Ansatt assisterende daglig leder
Selskapet har ikke bare fått forsterkninger på maskinsiden. I august begynte Glenn Halvorsrud som assisterende daglig leder med ansvar for den daglige driften. Han kommer sist fra Aksell, tidligere 07 Media, hvor han de siste ti årene jobbet i ulike stillinger som ansvarlig for kundesenter og logistikk. Rekrutteringen skal bety at Thomas i stedet kan fokusere mer på kundekontakt og store prosjekter samt utvikling av selskapet.
– Vi skal kjøre i tospann, her er det ofte raske avgjørelser som gjelder, sier han.
– Jeg er imponert over kunnskapen og dedikasjonen som de ansatte har, en god «drive». Det kreves for å lykkes. Så de første ukene mine har jeg fått et veldig positivt bilde av selskapet, sier Glenn Halvorsrud.
Kurs i interiørfoliering
Nytt er også en satsing på kurs i interiørdekor i samarbeid med 3M. Fra før av har Sign Text hatt kurs under navnet Sign Text Academy som kurs- og kompetansesenter for foliering og materialkunnskap. Tidligere har det hovedsakelig handlet om bilfoliering, men nå skal utvalget utvides.

– Interiørfolier er noe som kommer veldig og bransjen begynner å våkne. Det ligger utrolige muligheter i profesjonell foliering av for eksempel hoteller, sykehus og restauranter, under større oppussingsprosjekter. Det kan handle om å kunne gjenbruke møbler eller innredning i stedet for å kaste dem.
Det ble nylig gjennomført et pilotkurs i Nord-Norge med fire ulike bedrifter. Det ble en suksess og deltakerne var imponert over hvor omfattende mulighetene er når det kommer til interiørfolier og hva de kan brukes til. Det har gitt mersmak og til høsten starter et grunnkurs. Etterpå skal deltakerne kunne ta et sertifiseringskurs.
«Skrudd på organisasjonen»
Så det skjer mye på Sign Text/Sign Production for tiden. Men noen flere maskininvesteringer er uaktuelt.
– Nå blir det heller snakk om å skru på organisasjonen. De ansatte er en viktig del av alt vi gjør og helt avgjørende for hvordan vi skal jobbe fremover, sier Thomas Fjeldberg.
