Smarte trekk for smart produksjon

Foto: Anja Degerholm
PUBLISERT: 25 oktober 2023
OPPDATERT: 25 oktober
Glenn Halvorsrud begynte nylig som assisterende daglig leder. Thomas Fjeldberg skal dermed kunne fokusere mer på kunder og store prosjekter.

Som underleverandør i skiltbransjen er såvel tidsrammer som økonomiske marginer ofte knappe. Da er det viktig å kunne jobbe effektivt. Hos Sign Production på Årnes pågår det et kontinuerlig utviklingsarbeid for å få til dette.

– Det er mye som er «work in progress» og vi jobber med flere ulike prosjekter. Det er viktig å være i forkant og løse ting på en smart måte, sier Thomas Fjeldberg, daglig leder i Sign Production (produsent/konvertering) og Sign Text (distributør).

Det var i begynnelsen av pandemien, i løpet av 2020 da alt stoppet opp, at tankene begynte å spinne om hvordan digitale verktøy kunne effektivisere produksjonsflyten. I samarbeid med Canons FoU-avdeling og oppdragsgiver Eurosign tok Sign Production på seg et første prosjekt som innebar å utvikle et bestillingssystem for Coop Mega, som skulle omprofilere alle butikkene. Det dreide seg om tusenvis av produkter som var organisert i en særskilt kundeportal, en jobb det tok nesten seks måneder å fullføre. Butikkene kunne da bestille alle de artiklene de trengte og få dem levert.

Løsningen var basert på programmene Switch og Captor. CRM/MPS-systemet Captor samler inn all informasjon om bestillingen og sender denne videre til Switch, som velger hvilken flyt som skal brukes. Kunden kan følge sin bestilling fra bestilling til levering, få opplysninger og spore hver del av prosessen, for eksempel se skisser og spesifikasjoner.

– Vi lærte mye av det prosjektet når det gjelder hvordan man tenker automatisering, sier Thomas Fjeldberg.

En stor matvarekjede har bestilt dekor som skal monteres på 22 lastebiler i Finland. I løpet av sensommeren ble materialet printet og skåret ut på en Zünd-maskin.
Industrialisert måte å jobbe på

Coop-prosjektet har nå fått ringer i vannet. Sign Production utvikler en Web2Print-løsning innen skilt og dekor, også det et samarbeid med Canon.

– Det er ganske unikt fordi det ikke har eksistert i det området før. Det er komplekst fordi det er mange parametere å ta hensyn til.

Løsningen er tenkt brukt til produksjon av litt større skiltserier, for eksempel hotellskilt med ulik nummerering. Tanken er at skiltene skal gå raskt og greit gjennom systemet, uten for mye manuelt arbeid. Arbeidet skal være mest mulig automatisert.

Skiltproduksjon produserer både store og små skilt. Slawomir Kubicz i arbeid.

– Det er en industrialisert måte å gjøre det på. Det krever litt mer tid når det gjelder å skrive bestillinger, men vi kan spare den tiden i andre momenter. Det gir oss verdi og konkurransefortrinn fremfor alt når det gjelder store og komplekse prosjekter.

Thomas Fjeldberg påpeker at de nye verktøyene ikke er ment å erstatte mennesker.

– Det handler i stedet om hjelpemidler slik at menneskene kan få mer gjennom systemet.

Alltid satset på ny teknologi

Han sier også at Sign Productions alltid har vært tidlig ute med ny teknologi. De var blant de første som investerte i printere som kunne skrive ut på materialer for utendørs bruk, og da Canon lanserte sin nye M-serie i vår, skjedde den første installasjonen i verden på Årnes.

– Det har alltid vært viktig å bruke ny teknologi som en måte å posisjonere oss i markedet.

Mads Erlandsen laster Canon Colorado 1650-maskinen med en ny rull. Siden i fjor vår har Sign Production også hatt den nye M-serien i hus.

Med den nye maskinen i hus venter et nytt testprosjekt: foliering av en bil med folier som er printet i en Colorado M5 – uten laminat. Kostnaden for laminatet er nesten like stor som selve folien, så det er betydelige besparelser å gjøre. Tanken er at bilen skal kjøres i minst seks måneder i vinterhalvåret for å virkelig teste materialet i såvel snø som regn og salt. Resultatet må deretter vurderes.

– UV-blekket i M-serien har en utrolig levetid og holdbarhet, både når det gjelder mekanisk og kjemisk slitestyrke. Med annet blekk kan for eksempel dekor vaskes bort av spylervæsken. Vi har allerede gjort noen tester og sett at det virkelig fungerer. Det er et spennende prosjekt og hvis det slår bra ut kan det være et godt konkurransefortrinn for oss.

Sign Text/Sign Production har allerede tre Canon Arizona planskrivere, med litt forskjellige bruksområder. Thomas Fjeldberg forteller at en del av produksjonen kommer til å overføres til den nye M-serien. Han er imponert over kapasiteten:

– Det er en helt annen hastighet, vi får betydelig mer ut av den maskinen.

Bjørn Hortemo jobber på en av selskapets Canon Arizona-skrivere.
Ansatt assisterende daglig leder

Selskapet har ikke bare fått forsterkninger på maskinsiden. I august begynte Glenn Halvorsrud som assisterende daglig leder med ansvar for den daglige driften. Han kommer sist fra Aksell, tidligere 07 Media, hvor han de siste ti årene jobbet i ulike stillinger som ansvarlig for kundesenter og logistikk. Rekrutteringen skal bety at Thomas i stedet kan fokusere mer på kundekontakt og store prosjekter samt utvikling av selskapet.

– Vi skal kjøre i tospann, her er det ofte raske avgjørelser som gjelder, sier han.

– Jeg er imponert over kunnskapen og dedikasjonen som de ansatte har, en god «drive». Det kreves for å lykkes. Så de første ukene mine har jeg fått et veldig positivt bilde av selskapet, sier Glenn Halvorsrud.

Kurs i interiørfoliering

Nytt er også en satsing på kurs i interiørdekor i samarbeid med 3M. Fra før av har Sign Text hatt kurs under navnet Sign Text Academy som kurs- og kompetansesenter for foliering og materialkunnskap. Tidligere har det hovedsakelig handlet om bilfoliering, men nå skal utvalget utvides.

Godt med plass til montering.

– Interiørfolier er noe som kommer veldig og bransjen begynner å våkne. Det ligger utrolige muligheter i profesjonell foliering av for eksempel hoteller, sykehus og restauranter, under større oppussingsprosjekter. Det kan handle om å kunne gjenbruke møbler eller innredning i stedet for å kaste dem.

Det ble nylig gjennomført et pilotkurs i Nord-Norge med fire ulike bedrifter. Det ble en suksess og deltakerne var imponert over hvor omfattende mulighetene er når det kommer til interiørfolier og hva de kan brukes til. Det har gitt mersmak og til høsten starter et grunnkurs. Etterpå skal deltakerne kunne ta et sertifiseringskurs.

«Skrudd på organisasjonen»

Så det skjer mye på Sign Text/Sign Production for tiden. Men noen flere maskininvesteringer er uaktuelt.

– Nå blir det heller snakk om å skru på organisasjonen. De ansatte er en viktig del av alt vi gjør og helt avgjørende for hvordan vi skal jobbe fremover, sier Thomas Fjeldberg.

I produksjonen er det blant annet to HP Latex 800W, men også tre Canon Arizona, en Canon Colorado 1650 og den nye Colorado M5 samt ferdiggjøringsutstyr så som skjærebord.

Les videre

"Liker ikke tanken på å avvikle"

Per Rune Guldbrandsen har drevet Kopi Partner i Sandefjord i 25 år. På grunn av alder og ønske om latere dager har han forsøkt å selge sin virksomhet uten hell – til tross for stabile omsetningstall.
Kopipartner

Fullt "trøkk" hos Flisa Trykkeri

Siden 2002 har Flisa Trykkeri hatt "itte akkurat urbant" som slagord. For hvem sa at et vellykket trykkeri ikke kan drives i Bygde-Norge? Flisa Trykkeri er et godt eksempel på dette og flyttet nylig til ti ganger så store lokaler.
Storformat

Merkur Grafisk investerer i storformat med oppkjøpet av Printing

Stadig flere kunder etterspør produkter knyttet til storformattrykk. Det sier Kjetil Sjøeng, daglig leder ved Merkur Grafisk. For å utvide både kompetansen og maskinparken i storformat ble det tidligere i høst klart at Merkur-gruppen går inn som majoritetseier i Printing AS.
Kjetil 1

Vellykket reise fra broker til eget trykkeri

Alfa Trykk ble startet for ti år siden, da som printbroker. Siden for tre år siden produseres en stor del av trykksakene i egen regi og det har vært en flying start.
Chris Andre

Siste nytt

"Liker ikke tanken på å avvikle"

Per Rune Guldbrandsen har drevet Kopi Partner i Sandefjord i 25 år. På grunn av alder og ønske om latere dager har han forsøkt å selge sin virksomhet uten hell – til tross for stabile omsetningstall.
Kopipartner

Brand Factory Printhouse begjærer seg konkurs

Brand Factory har hatt store økonomiske problemer de siste årene og har vært gjennom en rekonstruksjon. Nå melder selskapet at det begjærer seg konkurs for forretningsområdet Printhouse. De lønnsomme forretningsområdene Signs & Graphics Sverige og Norge samt Logistikk vil fortsatt drives.
Jakob-1_1600-1024x680

De legger listen for automatisert avisproduksjon

ECO3 ønsker å ta automatiseringen av avisproduksjonen til neste nivå med den nye versjonen av arbeidsflytløsningen Arkitex. Nye funksjoner gjør at tredjepartssystemer kan integreres bedre i programmet.
Arkitex-1024x683

De ønsker å være best i Norge på profilprodukter

Trykkeri.no gjør en satsing på profilartikler og har satt seg et høyt mål: å bli Norges største profilkjede. Ved å samarbeide skal medlemsbedriftene kunne tilby både bedre priser og vilkår enn konkurrentene.
Trykkeri