Sertifiserte grafiske skjermer

TCO-merkede skjermer er kjent for de fleste av oss, men snart vil det også være mulig for skjermprodusentene å få produktene Fogra-sertifisert. I øyeblikket finnes det ingen internasjonale organer som tester skjermer med henblikk på grafisk produksjon. Den eksisterende SWOP-sertifiseringen utføres på relativt uklare premisser, uten knytning til noen ISO-standard. Nå skal dette endres, i og med at det tyske grafiske forskningslaboratoriet Fogra utvider sin nåværende sertifisering av prøvetrykk og trykk, med en tilsvarende for skjermer. Leverandører og trykkerier kan i dag melde sin interesse (og betale kostnadene for gjennomføringen) av en testprosedyre som ved bestått test gir produsenten rett til å merke sine produkter eller tjenester med Fogra-sertifisering. Når det gjelder prøvetrykk, er det flere skrivere i kombinasjon med spesifikt rip-system som sertifiseres av Fogra. Som et viktig instrument benyttes Fogras målefelt med betegnelsen Fogra Media Wedge – 46 fargeruter som måles med spektrofotometer, der fargene ikke tillates å avvike mer enn oppgitte toleransegrenser (hos AGI benyttes denne ved de fleste av våre tester av skrivere og digitaltrykkmaskiner). En digital utgave av denne ”Media Wedge” er nå utviklet for skjermer, og ved hjelp av en spesifikk testmetode og en spesialutviklet programvare kan man vurdere den konkrete skjermens ytelse og anvendelighet for spesifikke arbeidsoppgaver. Testmetoden og programvaren er utviklet av Fogra i samarbeid med den tyske skjermprodusenten Quato. Som utgangspunkt for sertifiseringen benyttes både trykkstandarden ISO 12647 og en oppdatert versjon av ISO 12646, som omfatter skjermer beregnet på grafisk produksjon. Denne er blant annet oppdatert med spesifikasjoner for den nye generasjonen LCD-skjermer, som idag dominerer i markedet.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Swissqprint støtter seg på mer ytelse og automatisering

Tekst: Roger Stormo |

Den sveitsiske storformatspesialisten SwissQprint lytter til sine kunder når det gjelder hastighet, automatisering og større brukermuligheter. Det er rulleprinteren Karibu som nå slippes i en raskere modell med tillegg som automatisk dobbeltsidig utskrift og neonblekk. Sign & Print går i dybden med nyhetene i et intervju med selskapets produktsjef Maurus Zeller.

Publisert av: