Vi har prøvekjørt Konica Minolta Bizhub C550

PUBLISERT: 12 februar 2007
OPPDATERT: 14 desember

Hva er forskjellen på en maskin for produksjon og en for kontor? Dette er et spørsmål Konica Minolta får stadig større problemer med å besvare, tenkte vi da den nye kontormaskinen BBizhub C550 ble presentert på en pressekonferanse i London 6. februar. Bizhub C550, som kommer til Norge i mai, er den første i en helt ny modellseriekontorsskrivere. Den produserer 55 sorthvite eller 45 fargesider i minuttet. Både maskinen og toneren er den samme som i produksjonsmaskinen C6500 som ble vist på Ipex i april i fjor. For et par måneder siden kom den i produksjon. Den toneren det dreier seg om er Simitri HD. Dette er en toner med svært små partikler, som kan håndteres uten at det dannes støv i maskinen, fordi Konica Minolta har patentert mange momenter knyttet til overføringen. Foruten høyere oppløsning og større detaljrikdom i bilder, gir Simitri HD-toneren den fordelen at den kan brennes fast i fuseren ved 25 prosent lavere temperatur enn normalt. Dette bør vurderes som interessant, noe slike egenskaper som regel ikke blir, fordi vi sjelden og aldr ser på energiforbruket når vi kjøper skrivere eller trykkpresser. Sett fra et miljøsynpunkt er det selvsagt uakseptabelt å se bort fra dette aspektet. Det lave temperaturkravet for å brenne fast toneren gir også andre fordeler. Du kan for eksempel kjøre 300 grams papir gjennom i single pass – 250 grams papir hvis jobben skal kjøres i duplex (altså på begge sider). Forskjellen er rippen Noe som skiller kontor- produksjonsmaskinene fra hverandre, er rippen. På produksjonsmaskinene sitter typisk en ekstern Fiery eller Creo rip mens kontoret helst nøyer seg med de noe enklere rippene som følger med maskinen. – Våre opplæringsfolk må ofte slåss for kundenes oppmerksamhet på kontorsiden, de fleste foretrekker å produsere uten å undersøke hvilke muligheter maskinen egentlig gir, seger Göran Åslund, svensk markedssjef. Grensesnitt mot brukeren Du kan valgfritt styre Bizhub C550 via den relativt store skjermmenyen på maskinen eller via datamaskinen. Dersom du ønsker å styre på skjermen ved maskinen, skal du vite at skjermen kan justeres i alle retninger – med tanke på funksjonshemmede brukere (rullestolbrukere, for eksempel). Vi testet ved å lage en åttesiders brosjyre – ekstremt enkelt. Vi la sidene i riktig rekkefølge i skanneren, trykte på knappen for brosjyre og ut kom alle sider i korrekt rekkefølge. For Japan, altså – den første siden var lengst bak og brosjyren ble avsluttet med den siste siden, noe som selvsagt endres før maskinen blir solgt hos oss, dvs om ca tre måneder. Skanning, distribusjon av fakturaer inkommende post var ikke like enkelt. Maskinen har ingen OCR-funksjon, noe som i følge produktsjef Lars Moderow er en bevisst strategi: – Skriveren skal ikke blokkeres av denne typen funksjoner. Dette skal utføres av et program i en datamaskin ved siden av, hevder han. Selv foretrekker jeg for eksempel Sharps løsning for håndtering av alt som har med skanningen å gjøre på skriverens skjerm. AGI deler ikke ut terningkast, men jeg har lyst til å skryte litt av denne maskinens design og lydnivå. Skriveren er formgitt hele veien rundt – denne maskinen skal ikke gjemmes bort på kopirommmet. Den er designet og lydisolert med tanke på at den skal stå midt i rommet og betraktes fra alle kanter. Ledningene ligger på maskinen underside, som understreker det lekre designet. Et år uten tekniker Trommelen i BBizhub C550 er av typen longlife og skal klare 300 000 sorte klikk. Også fuseren tåler 300 000 sider A4 (kjører maksimalt A3++ format), så hvis alt annet holder skal du kunne kjøre i minst et år før du trenger en tekniker. Vi får se. Det kjøperen definitivt kan glede seg over er at maskinen bare krever 12 sekunder fra stand-by til første printen kommer ut. Tilsvarende tid fra en kald maskin, er 30 sekunder – også dette meget bra. Når maskinen kommer til oss vil den være utstyrt med en XPS rip, det vil si at den vil håndtere dokumenter skapt i Windows Vista – uten å måtte blande inn pdf. Her er i alle fall et tydelig bevis på at dette er en kontormaskin, selv om Xps antakelig også på sikt tar over den rollen pdf har hatt så langt. Men Postscript pdf har 20 års forsprang, så det er ingen grunn til å forvente store mirakler for den noe mer kompliserte grafiske produksjonen. Enda en kontoregenskap er biometrisk avlesing før utskrift. Hvis du vil kan maskinen utstyres med fingeravlesning. Du sender dokumenter til skriveren, dokumentene rippes men skrives ikke ut før du kommer og gir fra deg ditt fingeravtrykk. Vi skal se nærmere på denne maskinen når den kommer – følg med i AGI.

Les videre

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

Ricoh: «Alle vil se utviklingen på inkjetsiden»

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Marabu går grønt med ny sertifisering

Nylig ble blekkprodusenten Marabu sertifisert i henhold til Greenguard. En merking som viser at et produkt er testet og evaluert for å møte strenge grenser for kjemiske utslipp. Et budskap som Marabu legger vekt på under Drupa.
Marabu-4-1024x683

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324