Vi har prøvekjørt Konica Minolta Bizhub C550

PUBLISERT: 12 februar 2007
OPPDATERT: 14 desember

Hva er forskjellen på en maskin for produksjon og en for kontor? Dette er et spørsmål Konica Minolta får stadig større problemer med å besvare, tenkte vi da den nye kontormaskinen BBizhub C550 ble presentert på en pressekonferanse i London 6. februar. Bizhub C550, som kommer til Norge i mai, er den første i en helt ny modellseriekontorsskrivere. Den produserer 55 sorthvite eller 45 fargesider i minuttet. Både maskinen og toneren er den samme som i produksjonsmaskinen C6500 som ble vist på Ipex i april i fjor. For et par måneder siden kom den i produksjon. Den toneren det dreier seg om er Simitri HD. Dette er en toner med svært små partikler, som kan håndteres uten at det dannes støv i maskinen, fordi Konica Minolta har patentert mange momenter knyttet til overføringen. Foruten høyere oppløsning og større detaljrikdom i bilder, gir Simitri HD-toneren den fordelen at den kan brennes fast i fuseren ved 25 prosent lavere temperatur enn normalt. Dette bør vurderes som interessant, noe slike egenskaper som regel ikke blir, fordi vi sjelden og aldr ser på energiforbruket når vi kjøper skrivere eller trykkpresser. Sett fra et miljøsynpunkt er det selvsagt uakseptabelt å se bort fra dette aspektet. Det lave temperaturkravet for å brenne fast toneren gir også andre fordeler. Du kan for eksempel kjøre 300 grams papir gjennom i single pass – 250 grams papir hvis jobben skal kjøres i duplex (altså på begge sider). Forskjellen er rippen Noe som skiller kontor- produksjonsmaskinene fra hverandre, er rippen. På produksjonsmaskinene sitter typisk en ekstern Fiery eller Creo rip mens kontoret helst nøyer seg med de noe enklere rippene som følger med maskinen. – Våre opplæringsfolk må ofte slåss for kundenes oppmerksamhet på kontorsiden, de fleste foretrekker å produsere uten å undersøke hvilke muligheter maskinen egentlig gir, seger Göran Åslund, svensk markedssjef. Grensesnitt mot brukeren Du kan valgfritt styre Bizhub C550 via den relativt store skjermmenyen på maskinen eller via datamaskinen. Dersom du ønsker å styre på skjermen ved maskinen, skal du vite at skjermen kan justeres i alle retninger – med tanke på funksjonshemmede brukere (rullestolbrukere, for eksempel). Vi testet ved å lage en åttesiders brosjyre – ekstremt enkelt. Vi la sidene i riktig rekkefølge i skanneren, trykte på knappen for brosjyre og ut kom alle sider i korrekt rekkefølge. For Japan, altså – den første siden var lengst bak og brosjyren ble avsluttet med den siste siden, noe som selvsagt endres før maskinen blir solgt hos oss, dvs om ca tre måneder. Skanning, distribusjon av fakturaer inkommende post var ikke like enkelt. Maskinen har ingen OCR-funksjon, noe som i følge produktsjef Lars Moderow er en bevisst strategi: – Skriveren skal ikke blokkeres av denne typen funksjoner. Dette skal utføres av et program i en datamaskin ved siden av, hevder han. Selv foretrekker jeg for eksempel Sharps løsning for håndtering av alt som har med skanningen å gjøre på skriverens skjerm. AGI deler ikke ut terningkast, men jeg har lyst til å skryte litt av denne maskinens design og lydnivå. Skriveren er formgitt hele veien rundt – denne maskinen skal ikke gjemmes bort på kopirommmet. Den er designet og lydisolert med tanke på at den skal stå midt i rommet og betraktes fra alle kanter. Ledningene ligger på maskinen underside, som understreker det lekre designet. Et år uten tekniker Trommelen i BBizhub C550 er av typen longlife og skal klare 300 000 sorte klikk. Også fuseren tåler 300 000 sider A4 (kjører maksimalt A3++ format), så hvis alt annet holder skal du kunne kjøre i minst et år før du trenger en tekniker. Vi får se. Det kjøperen definitivt kan glede seg over er at maskinen bare krever 12 sekunder fra stand-by til første printen kommer ut. Tilsvarende tid fra en kald maskin, er 30 sekunder – også dette meget bra. Når maskinen kommer til oss vil den være utstyrt med en XPS rip, det vil si at den vil håndtere dokumenter skapt i Windows Vista – uten å måtte blande inn pdf. Her er i alle fall et tydelig bevis på at dette er en kontormaskin, selv om Xps antakelig også på sikt tar over den rollen pdf har hatt så langt. Men Postscript pdf har 20 års forsprang, så det er ingen grunn til å forvente store mirakler for den noe mer kompliserte grafiske produksjonen. Enda en kontoregenskap er biometrisk avlesing før utskrift. Hvis du vil kan maskinen utstyres med fingeravlesning. Du sender dokumenter til skriveren, dokumentene rippes men skrives ikke ut før du kommer og gir fra deg ditt fingeravtrykk. Vi skal se nærmere på denne maskinen når den kommer – følg med i AGI.

Les videre

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

Direct Color Systems viser LED-printere på Fespa

Direct Color Systems vil demonstrere sine LED-skrivere på Fespa. UV-44 DTS flatbed ble utgitt i fjor og er en allsidig mellomformatskriver.
directcolors_led_printere

Siste nytt

Etikettmarkedet falt 25 prosent

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.
Claus_UPMRaflatac

Utgir unikt verktøy for visualisering av foliedesign

Zeno lanseres nå i Norge. Et verktøy som vil hjelpe til å visualisere kundenes drømmer i 3D og forkorte salgsprosessen.
Zeno kollage

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Rådgivning og kreativitet skal ta Wera inn i fremtiden

Wera i Porsgrunn har de siste 20 årene utviklet seg fra et rendyrket trykkeri til et "360 graders kommunikasjonshus". Med Dag Brekke-Rasmussen tilbake ved roret er siktet nå stilt inn mot å utvikle det konseptet enda mer.
Wera Dag