Digitalt lysbord fra Adobe

Selv om Lightroom er utviklet for profesjonelle fotografer, tror vi verktøyet også vil få innpass hos andre bildebrukere, både profesjonelle og amatører. Riktignok er det ganske mange menyer og innstillinger å holde orden på, men for den som håndterer mange bilder daglig er det mye å spare på å lære seg dem. Størst utbytte får man om man eksponerer i RAW-format, men også fra TIFF og JPG får man god funksjonalitet. Selv om det finnes en råformatstandard (DNG), eksisterer det et hav av ulike råformater. Dette verktøyet skal ha støtte for de 140 vanligste, du har med andre ord et ganske ”odde” kamera om det ikke er på listen… Først og fremst er Lightroom et verktøy for å få rask oversikt over eksponerte bilder, også om det er noen hundre i samme serie. Deretter er det enkelt og visuelt å ”fremkalle” bildene, hvilket betyr å gi dem rett oppløsning og størrelse, utsnitt, kontrastomfang, skarphet, fargetemperatur og liknende. Best av alt; alle innstillinger kan gjelde for så mange bilder man ønsker. Innstillingene påvirker heller ikke den originale bildefilen, slik at man alltid kan gå tilbake til utgangspunktet. Gode angre- og historikkfunksjoner sørger for at det neppe blir nødvendig så ofte. Den som har noen tusen bilder lagret, vet at det ikke alltid er lett å finne igjen rett bilde på kort tid. Kanskje har ikke kunden forståelse for at det faktureres et par timer for ”leteaksjonen” heller. Lightroom er rikelig utstyrt med søkemuligheter, og gir muligheter for å kombinere dato- og tidsinformasjon med andre kriterier. Importering, justering og arkivering er viktig, men like viktig er det for mange å gjøre en god presentasjon for kunden. Verktøyene for bildevisning vil derfor komme godt med. Adobe gjør et nummer av at Lightroom er utviklet for og av fotografer. 2500 profesjonelle fotografer har i følge Adobe testet betaversjonen og kommet med innspill. En av dem er Bjørn Opsahl, norsk motefotograf som ofte tar mange hundre bilder på samme jobb. – Det trengs i snitt 150 eksponeringer for å få et virkelig godt bilde, til tross for at modellen er profesjonell, hevder Opsahl, som betegner Lightroom som ”the missing link” i sin verden. Adobe Lightroom er leveringsklar nå, og koster kr. 2120,-. Samme pakke kan benyttes både for Mac OS og Microsoft Windows XP.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Swissqprint støtter seg på mer ytelse og automatisering

Tekst: Roger Stormo |

Den sveitsiske storformatspesialisten SwissQprint lytter til sine kunder når det gjelder hastighet, automatisering og større brukermuligheter. Det er rulleprinteren Karibu som nå slippes i en raskere modell med tillegg som automatisk dobbeltsidig utskrift og neonblekk. Sign & Print går i dybden med nyhetene i et intervju med selskapets produktsjef Maurus Zeller.

Publisert av: