Digitalt lysbord fra Adobe

PUBLISERT: 6 mars 2007
OPPDATERT: 6 mars

Selv om Lightroom er utviklet for profesjonelle fotografer, tror vi verktøyet også vil få innpass hos andre bildebrukere, både profesjonelle og amatører. Riktignok er det ganske mange menyer og innstillinger å holde orden på, men for den som håndterer mange bilder daglig er det mye å spare på å lære seg dem. Størst utbytte får man om man eksponerer i RAW-format, men også fra TIFF og JPG får man god funksjonalitet. Selv om det finnes en råformatstandard (DNG), eksisterer det et hav av ulike råformater. Dette verktøyet skal ha støtte for de 140 vanligste, du har med andre ord et ganske ”odde” kamera om det ikke er på listen… Først og fremst er Lightroom et verktøy for å få rask oversikt over eksponerte bilder, også om det er noen hundre i samme serie. Deretter er det enkelt og visuelt å ”fremkalle” bildene, hvilket betyr å gi dem rett oppløsning og størrelse, utsnitt, kontrastomfang, skarphet, fargetemperatur og liknende. Best av alt; alle innstillinger kan gjelde for så mange bilder man ønsker. Innstillingene påvirker heller ikke den originale bildefilen, slik at man alltid kan gå tilbake til utgangspunktet. Gode angre- og historikkfunksjoner sørger for at det neppe blir nødvendig så ofte. Den som har noen tusen bilder lagret, vet at det ikke alltid er lett å finne igjen rett bilde på kort tid. Kanskje har ikke kunden forståelse for at det faktureres et par timer for ”leteaksjonen” heller. Lightroom er rikelig utstyrt med søkemuligheter, og gir muligheter for å kombinere dato- og tidsinformasjon med andre kriterier. Importering, justering og arkivering er viktig, men like viktig er det for mange å gjøre en god presentasjon for kunden. Verktøyene for bildevisning vil derfor komme godt med. Adobe gjør et nummer av at Lightroom er utviklet for og av fotografer. 2500 profesjonelle fotografer har i følge Adobe testet betaversjonen og kommet med innspill. En av dem er Bjørn Opsahl, norsk motefotograf som ofte tar mange hundre bilder på samme jobb. – Det trengs i snitt 150 eksponeringer for å få et virkelig godt bilde, til tross for at modellen er profesjonell, hevder Opsahl, som betegner Lightroom som ”the missing link” i sin verden. Adobe Lightroom er leveringsklar nå, og koster kr. 2120,-. Samme pakke kan benyttes både for Mac OS og Microsoft Windows XP.

Les videre

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

swissQprint gir 3 års garanti – uten dyrere pris

swissQprint viste ingen produktnyheter på Fespa, men kunne fortelle at de nå har tre års garanti på alle sine printere - uten ekstra kostnad.
SQP

Siste nytt

Fagtrykk Idé kjøper aksjene i ISAS Reklame

Fagtrykk Idé as har kjøpt alle aksjene tilhørende ISAS Reklame i Tromsø, og styrker med det posisjonen i Ishavsbyen.
fagtrykk_isas

Mer støtte til fysiske bøker

Regjeringen har tydeligvis sett signalene fra forskjellige undersøkelser og skal nå satse mer på fysiske lærebøker i skolen. De har bevilget 300 millioner kroner som er øremerket dette formålet.
books-5937716_1280

30-årsjubilanten investerer i fremtiden: "Mitt livsverk"

Med lokaler midt i Oslo sentrum er digitaltrykkeriet In-Trykk tett på mange store bedrifter som trenger trykketjenester.
– Jeg har blitt litt av en hustrykker for bedriftene på gata, sier eier Yalcin Ucarli.
IN Konica

Åpent hus med tema "foliering av kjøretøy"

Torsdag 20. juni inviterer Spandex til åpent hus i Larvik. Foliering av kjøretøy er tema for dagen og det blir demonstrasjon av foliering og nye produkter.
Spandex folie