Oppgradert digitalt mørkerom

Adobe Systems har lansert en ny versjon av Acrobat Lightroom, med betegnelsen Lightroom 2. Verktøyet er utviklet for å hjelpe fotografer og andre bildebrukere med å importere, håndtere og presentere store volumer av digitale bilder. Med den nye versjonen mener Adobe at fotografene kan tilbringe mer tid bak kameraet og mindre foran datamaskinen. Blant nyhetene i Lightroom 2 er støtte for to dataskjermer, en mer kraftfull søkefunksjon samt mindre sjanse for å skade bildene i korrigeringsarbeidet.

– I likhet med arbeidet med Lightroom 2s forgjengere, har vi fått masse hjelp og tips fra profesjonelle fotografer. Siden betaversjonen har vi forbedret programvaren ytterligere, sier Tom Hogarty, produktsjef for Lightroom 2 hos Adobe. – Med hjelp av profesjonelle fotografer har vi utviklet programvaren og gjort det enklere enn noensinne å få mest mulig ut av fotograferingen. Fotobiblioteket i Lightroom 2 er utstyrt med nye funksjoner. Fotografen kan raskt og enkelt få oversikt over bilder på ulike harddisker eller bruke den intelligente filtreringsfunksjonen. Ulike nøkkelord for å markere bildene foreslås automatisk, ut i fra tidligere brukte strukturer. I utviklingsmodulen finnes et verktøy som gir brukerne muligheten til å finjustere utvalgte deler av et bilde uten å skade den opprinnelige bildeinformasjonen. For eksempel kan nyanser og eksponering endres for utvalgte deler, uten at resten av bildet påvirkes.

Lightroom 2 har også intelligent utskriftshåndtering av store utskriftsjobber, med mulighet til å tilpasse kvaliteten på blekk og papir. Avanserte algoritmer optimerer automatisk skarpheten for ulike typer utskrift.
Programmet utnytter Adobe Camera Raw-teknologien og har støtte for over 190 kameramodeller med ulike typer råformat. Det går også an å bruke JPEG og TIFF som standardformat.

Anbefalte systemkrav er Macintosh OS X 10.4, 10.5 1 GHz PowerPC G4- eller G5 Intel-basert processor, eller Microsoft Windows XP SP2 eller Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate eller Enterprise, Intel Pentium 4-processor samt 1 GB i RAM og en skjerm med oppløsning på minst 1024 x 768 pixels. Adobe Photoshop Lightroom er en Universal Binary-utviklet applikasjon, hvilket innebærer at den kan kjøres direkte på PowerPC eller på en Intel-basert Mac.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Fespa: Årets motto er «print in motion»

Tekst: Claes Nordström | Foto: Claes Nordström

Det har bare gått et drøyt halvår siden Fespa i Amsterdam, men nå er det igjen tid for messe. Fra 31. mai til 3. juni møtes trykkeri- og skiltbransjen til gjenbesøk på Messe Berlin. OBS: Ledelsen i Fespa har kommet med en korrigering angående koronatiltakene rundt messen.

Publisert av: