Mange aktører med kjapt blekk

HP lurte alle og viste likevel sin 2500 siders inkjetbaserte trykkpresse på Drupa. Så sent som for en måned siden snakket de om å vise den først mot slutten av neste år. Også på Fujifilms stand gikk det unna med blekket. 2700 ark i timen gikk gjennom den B2-maskinen som ble vist på standen. Kvaliteten er på høyde med offset og maskinen kan leveres før årsskiftet. Hastigheten er riktignok lavere enn for offset, men hvert ark kan inneholde variable data. Grensesnittet for Fujifilm utvikles av Fuji Xerox i Japan, og også Xerox uttalte seg om inkjetproduksjon, selv om de ikke viste noen slik maskin. På et pressemøte kjørte de i stedet en videofilm om en maskin bygd opp av blekkstrålehoder på 76 mm. Sju slike koblet sammen gir en utskriftsbredde på 72 cm (samme som i Fujifilms maskin). Maskinen trykker i fire farger på rull med 122 meters hastighet, som gir drøye 1200 sider i minuttet.
Xerox benytter en teknikk der fargen er stiv til den varmes opp, og presses ut gjennom et hull med tykkelse tilsvarend en firedel av et hårstrå. Når fargen så treffer papiret/folien/metallet, har den størknet igjen. På denne måten unngås punktstigning. Også Screen viste en inkjetbasert arkmaskin med spesifikasjoner som forøvrig minner mye om Fujifilms. Hos Océ dundret det fram over 2000 sider i minuttet i den blekkstrålemaskinen vi så første gang ved juletider. Et halvt års justeringer senere og med erfaringer fra konkrete installasjoner, oppleves den som en moden maskin.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *