Superrask bokskanner

[list]molandersSvenske Molanders skal selge den superraske bokskanneren Kirtas på det nordiske markedet. Kirtas finnes i flere versjoner – en er utstyrt med to Canonkamerer som leser hver sin bokside før en robotarm blar videre.

Tidligere skulle bøker legges plant i en skanner, noe som gjorde det vanskelig å skanne eldre bøker.  I Kirtas legges boken i en vugge, og dette er en viktig forskjell. Kameraet har ingen problemer med å håndtere at sidene ikke ligger helt plant når de fotograferes. Dette fikser programvaren senere.
– Det unike med denne maskinen er likevel hastigheten, i kombinasjon med med den sikre og varsomme behandlingen, sier Jan Olle Molander. I versjonen med doble kameraer leser Kirtas inn 2400 sider i timen. Når skanningen er klar, bestemmer du hva som erhøyre og venstre, og gjør boken ferdig. Du kan velge om du vil beholde bakgrunnsfargen på sidene eller om det skal være helt hvitt.
– Så sørger du for å få alle sidene i boken like. Skjærer du bort en viss bit av kanten eller justerer kontrasten appliseres dette i hele boken, slik at du ikke trenger å justere hver side.

Niclas Blyberg hos Molanders viser i disse dager den nye maskinenen for biblioteker og andre med store bokvolumer å skanne. For disse er det en fordel at maskinen kan flyttes, for eksempel rundt i et biliotek eller en institusjon. Niclas forteller også at de skannede filene kan ocr-leses.
– Du får ferdige filer i en hel bok. Så kan du i neste omgang velge å ocr-lese disse med programvaren Abbyy Fine Reader 9.0. Du kan også lære den nye fonter, med hjelp av denne programvaren, som per i dag holder orden på hele 150 språk.

Kirtas maskiner er profesjonelle maskiner og ingen løsning for dem som skanner et dokument fra tid til annen. Toppmodellen koster drøye1,5 millioner kroner fullt automatisert, inkludert at alle ferdige dokumenter automatisk kan nås fra et annet sted, for eksempel der de etterbehandles og katalogiseres.
Akkurat nå jobber Kirtas med en ny skyview-modell som skal kunne skanne mye større originaler, helt eller i segmenter.  Også denne baseres på bruk av Canonkamera, som da skanner deler av originalen og deretter syr det sammen til ett bilde.

Publisert av: 

Del artikkelen

2 kommentare til “Superrask bokskanner”
  1. G sier:

    Ethvert stort biblotek med respekt for seg selv burde ha en slik.

  2. G sier:

    Ethvert stort biblotek med respekt for seg selv burde ha en slik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Canon har fokus på Colorado med UVgel på Sign, Print & Promotion

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

På årets Sign, Print & Promotion-messe på X Meeting Point, Hellerudsletta 20-21. oktober har Canon på sin stand valgt å vise frem storformatprinteren Colorado, som med sin unike UVgel-teknologi åpner for mer enn 30 nye markedsområder, ifølge produsenten.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: 

HP-jubileum med maskinlansering til storformat

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

HP feirer 30 år med utviklingen av fotoprinterserien Designjet med å lansere to nye modeller. I forbindelse med lanseringen benytter de også sjansen til å levere en Pro-printerfamilie i serien Pagewide som åpner for å skrive ut på papir, fleksible materialer og medieplater.

Publisert av: