Grøset – miljøsatsing i nedgangstider

PUBLISERT: 30 mars 2009
OPPDATERT: 21 mars

Til tross for nedgang i det grafiske markedet, satser Grøset Trykk mer enn noen gang på miljø, forteller daglig leder hos Grøset Karin Hokstad Widerøe. Som Norges første trykkeri er nå bedriften på Kirkenær sertifisert for å få en garanti for at tømmeret som er brukt i papiret kommer fra en bærekraftig skog.
Det er de to internasjonale sertifiseringsordningene FSC og PEFC Grøset nå innfører. – Med dette befester Grøset sin posisjon som ledende miljøbedrift i Norge og blir blant de fremste i Europa. Grøset har vært en ivrig pådriver for denne sertifiseringen lenge, sier Widerøe.
– Endelig har vi fått på plass disse to sertifiseringene som vi har vært en pådriver for i flere år. Vi har tidligere utsatt dette i påvente av at papirgrossistene våre skulle kunne tilby FSC og PEFC-sertifisert papir, legger hun til.
For å kunne bruke merket på trykksaker er hele verdikjeden nødt til å være sertifisert, såkalt COC (chain of custody). Dette som en garanti for at papiret er basert på bærekraftig skogsdrift.
– Miljø er for oss et konkurransefortrinn og svært viktig rent forretningsmessig. Vi er glade over at vi endelig kan få denne sertifiseringen på plass, og veldig stolte over at vi nå er en av de fremste miljøbedriftene i Europa, sier daglig leder Karin Hokstad Widerøe.
I 2007 sparte Grøset ca en million kroner på å tenke miljø gjennomgående for hele bedriften. Du kan lese bedriftens nyeste miljørapport på:
http://groset.ipapercms.dk/Groset/miljorapport2007/
– Det er økende interesse i norsk næringsliv for å produsere trykksaker med FSC-sertifisering. I utlandet har det vært marked for dette lenge. At grafisk bransje med GRØSET i spissen nå kommer på banen, har stor betydning. Endelig skapes et marked for trykksaker i Norge basert på bærekraftig skogsbruk. FSC er den eneste skogstandarden som holder mål internasjonalt, både når det gjelder hensynet til urfolk, arbeidernes rettigheter og miljøet, sier Christian Pedersen i WWF Norge som er sekretariat for FSC i Norge. Grøset produserer hvert år over tusen tonn med trykksaker. Dette tilsvarer ett sted mellom 11.000 og 15.000 trær.
Fakta om FSC
FSC – Forest Stewardship Council – er et system for tømmersertifisering som ble laget i 1993. Det har som mål å fremme ansvarlig skogsdrift og lever opp til miljøkrav. Initiativet til FSC ble tatt av miljøverngrupper www.fsc.org, og utgangspunktet var å verne store skoger i blant annet Nord-Amerika
Fakta om PEFC:
PEFC Norge har som formål er å arbeide for bærekraftig skogbruk, gjennom å legge til rette for sertifisering av skog, og sertifisering som sikrer at skogprodukter kommer fra bærekraftig skogbruk. Initiativet til PEFC kom fra europeiske skogeiere. PEFC ble opprettet for å bedre kunne ivareta de mindre skogeierne i Europa www.pefcnorge.org.
– I Norge erkarin-hokstad-widerc3b8e-for-web alle våre skoger PEFC-sertifisert. Sammen med Finland er vi blant de få land i hvor all skog er sertifisert, opplyser Ivar Korsbakken i Norges Skogeierforbund som er sekretariat for PEFC i Norge.

FOTO: Therese Bjørnsen Kirkesæther

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324