Speilrefleks med fullverdig video

slr_video1_web

Dette er ikke et videokamera, men et speilreflekskamera. Vel, bare en halv sannhet; det er et digitalt speilreflekskamera (DSLR), men med full videofunksjonalitet. På bildet er et Nikon DSLR utvidet med tilleggsutstyr som gjør det enklere å bruke det som et videokamera. Og det med en full HD-kvalitet som kan måle seg med det meste. Både Canon og Nikon har lansert flere DSLR-modeller det siste året der man også kan ta opp video i full HD-kvalitet. En viktig årsak til at dette gir høy kvalitet er at bildebrikken er større enn i tradisjonelle videokameraer, og også langt mer lysfølsom. Produsentene snakker nå om lysfølsomhet på over 100.000 ISO i DSLR-modeller uten at bildestøyen ødelegger bildet, noe som for et år siden ville vært utenkelig. I tillegg finnes et stort spekter av optikk for disse kameraene, til relativt lave priser, slik at filmfotografene (film i betydning levende opptak, ikke dette fotografiske mediet på rull som vi brukte i forrige århundre) kan få avansert opptaksutstyr til lave kostnader. Arbeidsmåten er likevel svært annerledes enn filmfotografene er vant med, for i et DSLR er verken grep, søker, knapper, LCD-skjerm eller annet i utgangspunktet utviklet på filmfotografens premisser. Under fotomessen på Lillestrøm sist helg var det derfor interessant å se DSLR med tredjepartsløsninger for søker (som på bildet, direkte koblet til LCD-skjermen), lydopptak og andre funksjoner som gjør utstyret mer tilpasset filmfotografens arbeidsmåte. Diskusjonen i fotobransjen går høylydt om denne utviklingen, og det er utvilsomt behov for å gå opp noen grenser på nytt. For eksempel på konserter og idrettsarrangementer, der pressefotografene har lov til å ta stillbilder, men ikke film. Hva skjer da når pressefotografen allerede har opptaksutstyret med, og kan sende videosnutter til nettredaksjonen med et par tastetrykk? Også internt hos produsentene tipper vi at denne utviklingen aktualiserer debatt, for eksempel hos Canon som har separate utviklingsavdelinger for speilrefleks- og videokameraer. Uansett er det spennende når det bringes banebrytende teknologi til torgs, og for mange stillbildefotografer gir det muligheter for å skaffe seg nye inntektsmuligheter uten de store nyinvesteringene.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Heidelberg: Kjempesalg, prisstigninger og positive forventninger

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressefoto

Heidelberg setter opp prisene moderat og forutser at neste regnskapsår vil komme ut med svarte tall i netto etter skatt, mye takket være et godt bokmarked i Europa. Samtidig stiger hollandske Wilco frem som stor Heidelberg-kunde, de har fornyet maskinparken med ikke mindre enn 11 nye Heidelberg-presser i løpet av ett år.

Publisert av: 

Dypdykk i digitaltrykt interiørdekor – muligheter og fremtid

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

Den klassiske trykksaken, personalisert eller produsert i små opplag, er ingen match for digitaltrykk. Og med de forskjellige trykkteknikkene er det mulig å printe på nesten alle tenkelige materialer, noe som gir trykkerier muligheten til å skape seg vekst i nye markeder. Et av disse fremtidens markeder er interiørdesign og utforming av fysiske miljøer. Sign & Print intervjuer interiør- og dekorekspert Rachel Nunziata om hva trykkerier bør tenke på når de går inn på dette markedet.

Publisert av: 

Canon skal levere print-tjenester til Statnett de neste 3 årene

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon

Statnett har inngått avtale med Canon om en tjenesteavtale «Print as a Service» (Print som en tjeneste). Avtalen inneholder drift av 230 multifunksjonsmaskiner med tilhørende sikker-print-løsning, i tillegg til bemanning fra Canon på større lokasjoner og landsdekkende service. Avtaleperioden er på 3 år og har en verdi på 15 millioner kroner.

Publisert av: