Speilrefleks med fullverdig video

PUBLISERT: 19 januar 2010
OPPDATERT: 19 januar

slr_video1_web

Dette er ikke et videokamera, men et speilreflekskamera. Vel, bare en halv sannhet; det er et digitalt speilreflekskamera (DSLR), men med full videofunksjonalitet. På bildet er et Nikon DSLR utvidet med tilleggsutstyr som gjør det enklere å bruke det som et videokamera. Og det med en full HD-kvalitet som kan måle seg med det meste. Både Canon og Nikon har lansert flere DSLR-modeller det siste året der man også kan ta opp video i full HD-kvalitet. En viktig årsak til at dette gir høy kvalitet er at bildebrikken er større enn i tradisjonelle videokameraer, og også langt mer lysfølsom. Produsentene snakker nå om lysfølsomhet på over 100.000 ISO i DSLR-modeller uten at bildestøyen ødelegger bildet, noe som for et år siden ville vært utenkelig. I tillegg finnes et stort spekter av optikk for disse kameraene, til relativt lave priser, slik at filmfotografene (film i betydning levende opptak, ikke dette fotografiske mediet på rull som vi brukte i forrige århundre) kan få avansert opptaksutstyr til lave kostnader. Arbeidsmåten er likevel svært annerledes enn filmfotografene er vant med, for i et DSLR er verken grep, søker, knapper, LCD-skjerm eller annet i utgangspunktet utviklet på filmfotografens premisser. Under fotomessen på Lillestrøm sist helg var det derfor interessant å se DSLR med tredjepartsløsninger for søker (som på bildet, direkte koblet til LCD-skjermen), lydopptak og andre funksjoner som gjør utstyret mer tilpasset filmfotografens arbeidsmåte. Diskusjonen i fotobransjen går høylydt om denne utviklingen, og det er utvilsomt behov for å gå opp noen grenser på nytt. For eksempel på konserter og idrettsarrangementer, der pressefotografene har lov til å ta stillbilder, men ikke film. Hva skjer da når pressefotografen allerede har opptaksutstyret med, og kan sende videosnutter til nettredaksjonen med et par tastetrykk? Også internt hos produsentene tipper vi at denne utviklingen aktualiserer debatt, for eksempel hos Canon som har separate utviklingsavdelinger for speilrefleks- og videokameraer. Uansett er det spennende når det bringes banebrytende teknologi til torgs, og for mange stillbildefotografer gir det muligheter for å skaffe seg nye inntektsmuligheter uten de store nyinvesteringene.

Les videre

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

Ricoh: «Alle vil se utviklingen på inkjetsiden»

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Marabu går grønt med ny sertifisering

Nylig ble blekkprodusenten Marabu sertifisert i henhold til Greenguard. En merking som viser at et produkt er testet og evaluert for å møte strenge grenser for kjemiske utslipp. Et budskap som Marabu legger vekt på under Drupa.
Marabu-4-1024x683

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324