Speilrefleks med fullverdig video

PUBLISERT: 19 januar 2010
OPPDATERT: 19 januar

slr_video1_web

Dette er ikke et videokamera, men et speilreflekskamera. Vel, bare en halv sannhet; det er et digitalt speilreflekskamera (DSLR), men med full videofunksjonalitet. På bildet er et Nikon DSLR utvidet med tilleggsutstyr som gjør det enklere å bruke det som et videokamera. Og det med en full HD-kvalitet som kan måle seg med det meste. Både Canon og Nikon har lansert flere DSLR-modeller det siste året der man også kan ta opp video i full HD-kvalitet. En viktig årsak til at dette gir høy kvalitet er at bildebrikken er større enn i tradisjonelle videokameraer, og også langt mer lysfølsom. Produsentene snakker nå om lysfølsomhet på over 100.000 ISO i DSLR-modeller uten at bildestøyen ødelegger bildet, noe som for et år siden ville vært utenkelig. I tillegg finnes et stort spekter av optikk for disse kameraene, til relativt lave priser, slik at filmfotografene (film i betydning levende opptak, ikke dette fotografiske mediet på rull som vi brukte i forrige århundre) kan få avansert opptaksutstyr til lave kostnader. Arbeidsmåten er likevel svært annerledes enn filmfotografene er vant med, for i et DSLR er verken grep, søker, knapper, LCD-skjerm eller annet i utgangspunktet utviklet på filmfotografens premisser. Under fotomessen på Lillestrøm sist helg var det derfor interessant å se DSLR med tredjepartsløsninger for søker (som på bildet, direkte koblet til LCD-skjermen), lydopptak og andre funksjoner som gjør utstyret mer tilpasset filmfotografens arbeidsmåte. Diskusjonen i fotobransjen går høylydt om denne utviklingen, og det er utvilsomt behov for å gå opp noen grenser på nytt. For eksempel på konserter og idrettsarrangementer, der pressefotografene har lov til å ta stillbilder, men ikke film. Hva skjer da når pressefotografen allerede har opptaksutstyret med, og kan sende videosnutter til nettredaksjonen med et par tastetrykk? Også internt hos produsentene tipper vi at denne utviklingen aktualiserer debatt, for eksempel hos Canon som har separate utviklingsavdelinger for speilrefleks- og videokameraer. Uansett er det spennende når det bringes banebrytende teknologi til torgs, og for mange stillbildefotografer gir det muligheter for å skaffe seg nye inntektsmuligheter uten de store nyinvesteringene.

Les videre

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

Direct Color Systems viser LED-printere på Fespa

Direct Color Systems vil demonstrere sine LED-skrivere på Fespa. UV-44 DTS flatbed ble utgitt i fjor og er en allsidig mellomformatskriver.
directcolors_led_printere

Siste nytt

Lederskifte i Profil Grafisk

Ole Kristian Nyhus blir ny daglig leder i Profil Grafisk på Reinsvoll. Tidligere daglig leder Kristian Hamar går over i en ny stilling som forretningsutvikler. Dette skal ytterligere styrke selskapets posisjon som en betydelig aktør i markedet.
Profil Grafisk bild

Canon rigger for ytterligere vekst

Canon Norge styrker sitt salgsteam innen digital produksjon og trykkløsninger, og har ansatt Olle Stark som Account Manager for salg av printmedier/ark til både grafisk bransje og kontormarkedet.
Olle Stark

MBL: Lesertall viser fall for papiravisene

Ferske lesertall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at papiravisene har en samlet tilbakegang på 13 prosent det siste året. Nedgangen gjelder også magasiner.
newspaper-1595773_1280

Oppsummerer nytten av automatisering

Summa demonstrerer ikke bare én, men to arbeidsflytløsninger under Fespa. Dette for å vise kundene hvordan de kan effektivisere prosessene sine.
Summa-1024x768