Speilrefleks med fullverdig video

slr_video1_web

Dette er ikke et videokamera, men et speilreflekskamera. Vel, bare en halv sannhet; det er et digitalt speilreflekskamera (DSLR), men med full videofunksjonalitet. På bildet er et Nikon DSLR utvidet med tilleggsutstyr som gjør det enklere å bruke det som et videokamera. Og det med en full HD-kvalitet som kan måle seg med det meste. Både Canon og Nikon har lansert flere DSLR-modeller det siste året der man også kan ta opp video i full HD-kvalitet. En viktig årsak til at dette gir høy kvalitet er at bildebrikken er større enn i tradisjonelle videokameraer, og også langt mer lysfølsom. Produsentene snakker nå om lysfølsomhet på over 100.000 ISO i DSLR-modeller uten at bildestøyen ødelegger bildet, noe som for et år siden ville vært utenkelig. I tillegg finnes et stort spekter av optikk for disse kameraene, til relativt lave priser, slik at filmfotografene (film i betydning levende opptak, ikke dette fotografiske mediet på rull som vi brukte i forrige århundre) kan få avansert opptaksutstyr til lave kostnader. Arbeidsmåten er likevel svært annerledes enn filmfotografene er vant med, for i et DSLR er verken grep, søker, knapper, LCD-skjerm eller annet i utgangspunktet utviklet på filmfotografens premisser. Under fotomessen på Lillestrøm sist helg var det derfor interessant å se DSLR med tredjepartsløsninger for søker (som på bildet, direkte koblet til LCD-skjermen), lydopptak og andre funksjoner som gjør utstyret mer tilpasset filmfotografens arbeidsmåte. Diskusjonen i fotobransjen går høylydt om denne utviklingen, og det er utvilsomt behov for å gå opp noen grenser på nytt. For eksempel på konserter og idrettsarrangementer, der pressefotografene har lov til å ta stillbilder, men ikke film. Hva skjer da når pressefotografen allerede har opptaksutstyret med, og kan sende videosnutter til nettredaksjonen med et par tastetrykk? Også internt hos produsentene tipper vi at denne utviklingen aktualiserer debatt, for eksempel hos Canon som har separate utviklingsavdelinger for speilrefleks- og videokameraer. Uansett er det spennende når det bringes banebrytende teknologi til torgs, og for mange stillbildefotografer gir det muligheter for å skaffe seg nye inntektsmuligheter uten de store nyinvesteringene.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Print Against War: Gir støtte til Ukraina

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Initiativet «Print Against War» oppfordrer trykkerier og formidlere, utgivere, influensere og leverandører til trykkeri- og emballasjeindustrien om å gå sammen for å støtte sine kolleger i Ukraina i denne utrolig vanskelige tiden. Du kan f.eks. legge inn muligheten til frivillige donasjoner i nettbutikken din.

Publisert av: 

EFI lanserer fem nye digitale front-ends til Konica Minoltas maskiner

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressefoto

Electronics For Imaging (EFI) lanserer fem nye EFI Fiery digitale grensesnitt (DFE) basert på den nyeste Fiery-plattformen, Fiery FS500 Pro. Konica Minolta vil være den første til å integrere dem med sine produksjonsmaskiner på grunn av deres mangeårige samarbeid med EFI.

Publisert av: