Speilrefleks med fullverdig video

slr_video1_web

Dette er ikke et videokamera, men et speilreflekskamera. Vel, bare en halv sannhet; det er et digitalt speilreflekskamera (DSLR), men med full videofunksjonalitet. På bildet er et Nikon DSLR utvidet med tilleggsutstyr som gjør det enklere å bruke det som et videokamera. Og det med en full HD-kvalitet som kan måle seg med det meste. Både Canon og Nikon har lansert flere DSLR-modeller det siste året der man også kan ta opp video i full HD-kvalitet. En viktig årsak til at dette gir høy kvalitet er at bildebrikken er større enn i tradisjonelle videokameraer, og også langt mer lysfølsom. Produsentene snakker nå om lysfølsomhet på over 100.000 ISO i DSLR-modeller uten at bildestøyen ødelegger bildet, noe som for et år siden ville vært utenkelig. I tillegg finnes et stort spekter av optikk for disse kameraene, til relativt lave priser, slik at filmfotografene (film i betydning levende opptak, ikke dette fotografiske mediet på rull som vi brukte i forrige århundre) kan få avansert opptaksutstyr til lave kostnader. Arbeidsmåten er likevel svært annerledes enn filmfotografene er vant med, for i et DSLR er verken grep, søker, knapper, LCD-skjerm eller annet i utgangspunktet utviklet på filmfotografens premisser. Under fotomessen på Lillestrøm sist helg var det derfor interessant å se DSLR med tredjepartsløsninger for søker (som på bildet, direkte koblet til LCD-skjermen), lydopptak og andre funksjoner som gjør utstyret mer tilpasset filmfotografens arbeidsmåte. Diskusjonen i fotobransjen går høylydt om denne utviklingen, og det er utvilsomt behov for å gå opp noen grenser på nytt. For eksempel på konserter og idrettsarrangementer, der pressefotografene har lov til å ta stillbilder, men ikke film. Hva skjer da når pressefotografen allerede har opptaksutstyret med, og kan sende videosnutter til nettredaksjonen med et par tastetrykk? Også internt hos produsentene tipper vi at denne utviklingen aktualiserer debatt, for eksempel hos Canon som har separate utviklingsavdelinger for speilrefleks- og videokameraer. Uansett er det spennende når det bringes banebrytende teknologi til torgs, og for mange stillbildefotografer gir det muligheter for å skaffe seg nye inntektsmuligheter uten de store nyinvesteringene.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Samarbeidet mellom Koenig & Bauer og Durst bærer frukter

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressefoto

Koenig & Bauer Durst GmbH hadde nylig verdenspremiere på den moduloppbygde VariJET 106. Det er en digital arkmaskin for kartongmarkedet. Den er, som firmanavnet antyder, utviklet i et fellesskap mellom trykkerileverandøren Koenig & Bauer og Rolls Roycen blant storformatprintere – Durst.

Publisert av: 

Future Book Forum 2021: Transformering av den trykte boken gjennom bærekraftig innovasjon

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressebilde

Bærekraft blir viktigere og viktigere for alle aktører i bokbransjen. Med det økte fokuset på bærekraft handler årets Canon Future Book Forum om å fremme bærekraftig innovasjon i alle deler av forlagsbransjen – fra hvordan bøker produseres, distribueres og er tilgjengelige for deres avtrykk på vår hverdag.

Publisert av: 

Fra glade gubber til e-handel

Tekst: Peter Ollén | Foto: Pressebilde

System for virkelig å kunne e-handle med trykksaker. Og da også komplekse former for emballasje. Det er dette det tyske selskapet Cloudlab gjør i år. Dette raskt voksende selskapet – fra 50 ansatte i vår til 75 nå – brukes av de tyske nettrykkeriene, samt trykkerier rundt om i verden og siden en tid tilbake nå også flere steder i Skandinavia.

Publisert av: