Kameraer for opptak og visning

PUBLISERT: 24 august 2010
OPPDATERT: 24 august

nikon_d3100_web

Digitalkameraene får stadig nye funksjoner. Video, gjerne i full HD-kvalitet, er vanlig på både kompakt- og systemmodeller, og nå utstyrer produsentene flere nye modeller med visningsfunksjoner. Nikons nye Coolpix-modeller er gode eksempler på dette, nå utstyrt med innebygd projektor, slik at bilder og film umiddelbart kan vises på lerret eller vegg. Det er et godt stykke igjen til visningskvaliteten kan måle seg med dedikerte projektorer, men likevel er den bra nok i en del sammenhenger. Norge ligger i fremste rekke når det gjelder kjøp av digitale speilreflekskameraer, noe som bidrar til bedre bilder i mange trykksaker. Dessverre anskaffer mange et avansert kamera uten å samtidig investere i gode objektiver. Etter Nikons produktlansering 19. august burde det være mulig å få markedsbudsjettet til å romme begge deler. Nye Nikon D3100 erstatter D3000, et kamera som var Europas mestselgende det siste året.
Med 14,2 MP bildebrikke og Nikons EXPEED 2-prosessor, gir dette kameraet kvalitet som holder for svært mange, enten det gjelder stillbilder eller video. Med tilkoblingsmuligheter til TV via HDMI-kontakt, følger denne modellen opp trenden med visning direkte. Brukergrensesnittet imponerte oss mest under Nikons visning av produktet; her er såkalt scenegjenkjenning, som sammenligner motivet med en base med 30.000 opptak, og visning på LCD-skjermen av hva som for eksempel skjer med bevegelige motiver når lukkertiden forlenges. Kameraet registrerer selv om det opereres håndholdt eller på stativ, og prioriterer innstillingene deretter. For drøyt 5000 kroner kan man ta Nikons siste familiemedlem i bruk, da medfølger et 18-55 mm standardobjektiv. Det kan være en grei start, men for den som ønsker seg kreativ frihet, bedre lysstyrke, større zoom-område og bedre skarphet, er Nikons nye 24-120 mm eller 28-300 mm noe å se nærmere på. Riktignok koster disse mer enn kameraet, henholdsvis 10.000 og 13.000 kroner, men de gir også merkbart bedre bilder. Dessuten holder objektivene seg langt bedre i pris enn kamerahusene gjør.

Les videre

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

Direct Color Systems viser LED-printere på Fespa

Direct Color Systems vil demonstrere sine LED-skrivere på Fespa. UV-44 DTS flatbed ble utgitt i fjor og er en allsidig mellomformatskriver.
directcolors_led_printere

Robotene kommer!

Ålgård Offset AS og Printagon Graphics AB fortsetter robotiseringen.
– Vi fortsetter robotiseringen både i Norge og i Sverige og har nå installert robot nr. 11 i rekken på få år, heter det i en pressemelding fra Ålgård Offset.
aalgard_roboter

Siste nytt

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi