Grøset produserer klimanøytrale trykksaker

Som første grafiske bedrift i Norge har vi denne uka produsert klimanøytrale trykksaker. Vi er utrolig stolte av å være først ute på det norske markedet, sier daglig leder Karin Hokstad Widerøe.


Med en nyutviklet klimakalkulator som regner ut utslipp av klimagasser fra papirfremstillingen, forteller Hokstad Widerøe at Grøset nå produserer klimanøytrale trykksaker for disse kundene:

  • Allskog (medlemsbladet Allskogog Vervebrosjyre)
  • Nationalteatret (brosjyre for oppsetningene av «Hedda Gabler» og «Faderen»)
  • Norges Naturvernforbund (medlemsbladet «Natur & miljø»)
  • Skarland Press AS (bladet Norsk VVS)
  • Tech Nutrion AS (magasinet Release Your Potensial)
  • Utviklingsfondet (rapporten A Viable Future)
  • Velferd  (magasinet Velferd)

Denne produksjonen har belastet miljøet med utslipp på tilsammen 6250 kg CO2-ekvivalenter. Disse har vi kompensert for ved å kjøpe klimakvoter gjennom Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif – tidligere SFT), forteller Hokstad Widerøe.

– GRØSET har lenge ønsket å lage klimanøytrale trykksaker, men da vi i 2008 ble en klimanøytral virksomhet, var det i praksis umulig å lage en livsløpsanalyse på hele trykksaken fordi det ikke fantes parametre på viktige innsatsfaktorer som blant annet papir og transport, sier Hokstad Widerøe.

I arbeidet med å utvikle sin egen modell foretok trykkeriet sin egen analyse av standarder benyttet i land der klimaarbeidet er kommet lenger enn i Norge. I tillegg diskuterte bedriften med sine norske samarbeidspartnerne på papir og klimakunnskap.

Revisor sikrer uavhengighet

Ideen til å bruke revisor i arbeidet fikk de fra TINE. – Vi likte spesielt godt den nøytraliteten som en revisor representerer, og valgte derfor samme modell for å kvalitetssikre vår egen klimakalkulator, sier Hokstad Widerøe.

Karin Widerøe for web– Vi har i over 15 år jobbet med å optimalisere miljøsatsingen vår. Vi har derfor opparbeidet oss verdifull kompetanse selv, og så ingen grunn til gi fra oss denne kompetansen ved å benytte eksterne rådgivere, avslutter Hokstad Widerøe.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Plockmatic kjøper opp britisk leverandør av skjæresystemer

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

Med oppkjøpet får Plockmatic-gruppen dermed inn en global leverandør av utstyr innen trykking og grafisk produksjon. Intecs produktspekter inkluderer en egen ColorCut-serie, som inkluderer skjærebord på inngangsnivå for storformatproduksjon. Selskapet tilbyr også Intec ColorFlare-serien av stasjonære og profesjonelle enheter for å forbedre både folie- og laminatutskrift. Når Intec nå blir en del av det svenskeide […]

Publisert av: