Heldigital suksess med storformat

To maskiner bygger til sammen 18 meter i lengderetningen på Vestfjord Grafisk. Foto: Vestfjorden Grafisk.

To maskiner bygger til sammen 18 meter i lengderetningen på Vestfjord Grafisk. Foto: Vestfjorden Grafisk.

Leverandørvalget falt på Xerox, og begge parter er fornøyd med samarbeidet til nå. Til venstre daglig leder Erik Helgesen, til høyre Kjetil Fosstvedt fra Xerox. Foto: Vestfjorden Grafisk.

Leverandørvalget falt på Xerox, og begge parter er fornøyd med samarbeidet til nå. Til venstre daglig leder Erik Helgesen, til høyre Kjetil Fosstvedt fra Xerox. Foto: Vestfjorden Grafisk.

Vestfjorden Grafisk erstattet 50 x 70 cm offset med 18 meter Xerox

Flere grafiske virksomheter har byttet ut sine A3-maskiner med digitale alternativer etter hvert, men er det mulig å kaste sin 50 x 70 offset ut av huset og bli 100 % digitale også på store formater? Svaret er ja, og beviset holder hus i Asker. Vestfjorden Grafisk tok en velkalkulert risiko – og lyktes.

– Inntil i fjor var vi et tradisjonelt offsettrykkeri som drev akkurat som alle andre, med vekselbruk mellom digitaltrykk av mindre formater og opplag og offset til voksne formater og opplagstørrelser, sier daglig leder Erik Helgesen.

Alene uten offset i store formater

– Egentlig hadde det ikke slått oss at vi kunne bli heldigtale og satse alt på en hest, men så dukket det opp en kunde med forespørsel på en meget stor digitaltrykk-kontrakt, og den vant vi. Det ga støtet til å gå hele veien og kvitte oss med offsetutstyret. Det var et enkelt regnestykke. Kontrakten var såpass stor og sikker at vi kunne forsvare å gjennomføre en radikal omlegging av produksjonen. I tillegg ville vi få fordelen av å kunne spesialisere oss 100 % på én produksjonsmetode, og dessuten slippe alt styret med kjemikalier, trykkfarge og renhold. På slutten av fjoråret gikk offsetutstyret ut bakdøra, og vi ble heldigitale. Så vidt jeg vet, er det ingen andre som har gjort noe tilsvarende i Norge når det gjelder formater over A3. Og det har gått over all forventning, sier Helgesen.

Utstyret som tok over for den trofaste offsetpressa, kommer fra Xerox, og toppes av den gigantiske IGen4, som produserer i formater i opptil 33 x 66 cm. Det betyr at Vestfjorden enkelt kan levere digitale 6-sidere i A4. Til sammen strekker de to maskinene i digitalparken seg over 18 meter!

Rask levering er gull verdt

– Hvis opplaget når opp i mange tusen, fins det en grense der vi ikke lenger kan konkurrere prismessig med offset. Til gjengjeld kan vi levere dagen etter, og det viser seg å være en fordel mange kunder setter pris på, forteller Helgesen, som ikke har ambisjoner i retning av å være billigst på alt.

– Vi har oppnådd en langt mer effektiv og automatisert produksjon, og vi sparer mye på redusert svinn og makulatur. Vi har nå på et papirinntak på litt over 80 % av det vi hadde mens vi kjørte offset, noe som tyder på at vi snart er på samme produksjonsnivå som før. Vi kjører mindre opplag, men får flere oppdrag. Dessuten kan vi konkurrere gjennom å levere trykksaker i store formater i meget små opplag, sier Helgesen.

Sterke navn

Mange spennende kunder har funnet veien til Askertrykkeriet, som har fem ansatte, deriblant en egen kreativ leder som leverer idé og designløsninger til kundene.  Få reklamebyråer står på kundelista, men det gjør ikke så mye ettersom direktekundene omfatter navn som Norske Skog, Findus, Ikano Bank, Nycomed og Synsam.

– Vi produserer også digitale trykksaker for enkelte andre trykkerier, men profesjonelle direktekunder er nok mest relevant for vårt heldigitale tilbud, sier daglig leder Erik Helgesen.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Print Against War: Gir støtte til Ukraina

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Initiativet «Print Against War» oppfordrer trykkerier og formidlere, utgivere, influensere og leverandører til trykkeri- og emballasjeindustrien om å gå sammen for å støtte sine kolleger i Ukraina i denne utrolig vanskelige tiden. Du kan f.eks. legge inn muligheten til frivillige donasjoner i nettbutikken din.

Publisert av: 

EFI lanserer fem nye digitale front-ends til Konica Minoltas maskiner

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressefoto

Electronics For Imaging (EFI) lanserer fem nye EFI Fiery digitale grensesnitt (DFE) basert på den nyeste Fiery-plattformen, Fiery FS500 Pro. Konica Minolta vil være den første til å integrere dem med sine produksjonsmaskiner på grunn av deres mangeårige samarbeid med EFI.

Publisert av: