Strengere krav til svanemerket papir

Svanemerket stiller enda strengere energi- og klimakrav i de nye kravene til kopi- og trykkpapir: CO2-utslippene skal ned, heter det i en uttalelse fra Miljømerking.

Det er energikrevende å produsere papir. Store mengder tremasse blir kokt og presset sammen for å dekke samfunnets store behov for kopi- og trykkpapir. Dermed gir det stor miljøgevinst å finne mindre energikrevende måter å produsere papiret på. Det ønsker Svanemerket nå å stimulere til ved å stramme inn på energikravene til produksjon av svanemerket papir.

Bærekraftig skog

Papir og skogindustri hører naturlig sammen. Skal Svanemerket være til hjelp for å finne de papirproduktene som totalt sett er de beste miljøvalgene, må også skogen bli forvaltet på en bærekraftig måte. Svanemerket stiller derfor krav til at 100 prosent av trevirket som brukes i papirproduksjon skal kunne spores tilbake til spesifikt område i skogen.

Papir med minimal miljøbelastning

Kjemikaliebruk er alltid et sentralt område for Svanemerket. Med de nye kravene må produsentene kutte ytterligere i bruken av kjemikalier som kan true helse og miljø. Bruk av genmodifisert potetstivelse i papirproduksjonen blir helt forbudt, og fabrikkene må redusere utslippet av klorforbindelser til miljøet i nærheten.

Kravene er vedtatt av Nordisk Miljømerkingsnemnd. Nemnda er uavhengig, og medlemmene er oppnevnt av det ansvarlige departement i de respektive land – her i Norge betyr det Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Alle som produserer svanemerket papir må søke om å bli godkjent etter de nye kravene innen 30. juni 2012.

Kilde: Miljømerking

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Plockmatic kjøper opp britisk leverandør av skjæresystemer

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressebilder

Med oppkjøpet får Plockmatic-gruppen dermed inn en global leverandør av utstyr innen trykking og grafisk produksjon. Intecs produktspekter inkluderer en egen ColorCut-serie, som inkluderer skjærebord på inngangsnivå for storformatproduksjon. Selskapet tilbyr også Intec ColorFlare-serien av stasjonære og profesjonelle enheter for å forbedre både folie- og laminatutskrift. Når Intec nå blir en del av det svenskeide […]

Publisert av: