Lesebrett avløser papir

PUBLISERT: 25 august 2011
OPPDATERT: 21 mars

En analyse utført av RISI, som er en interesseorganisasjon for verdens tre- og papirleverandører, viser at bruken av lesebrett øker ekstremt raskt. Og i følge organisasjonen skjer det på bekostning av papirforbruket.

Lesebrettenes hittil største vekstår var 2010, da det ble solgt 15 millioner av dem. I Nord-Amerika ble markedsandelen fordoblet i løpet av ett år.. En annen analyse, ”The impact of media tablets on publication paper markets, viser at forbruket av papir til aviser, bøker og tidsskrifter i Nord-Amerika vil synke 12 – 21 prosent i perioden 2010 – 2015.

I løpet av de neste 15 år spår ekspertene at papirforbruket til aviser, bøker og tidsskrifter vil falle ytterligere 40 – 50 prosent på det nordamerikanske markedet.

Nedgangen blir også merkbar her i Europa, mener man i analysen. Men det prosentvise fallet forventes å bli mindre på det vesteuropeiske markedet enn i Nord-Amerika. Det forklares blant annet med at vi har et mer fragmentert mediemarked og en mye langsommere investeringstakt for lesebrett.

I 2015 forventes salget av lesebrett å stige til 200 millioner eksemplarer bare i Nord-Amerika. Brukerne vil hente mer og mer informasjon fra lesebrett, og mye av dette er informasjon de tidligere fikk fra papirpublikasjoner.

RISI er en forkortelse for Resource Information Systems Inc. Les mer om rapporten på RISIs webside.

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324