Vil ha Norge inn i internasjonal ISO-komité

I forbindelse med tanken på å etablere et norsk medlemskap i ISO/TC 130 (teknisk komité for grafisk teknologi), utfordrer Høgskolen i Gjøvik/Fargelaboratoriet hele bransjen om hvorvidt det bør etableres en norsk ISO/Teknisk komité 130. Det er utarbeidet et dokument som blant annet er sendt til NHO Grafisk, Mediebedriftenes Landsforening, NADA og Fellesforbundet ved Grafisk Utdanningsfond. Hensikten er å få Norge inn som deltaker eller observatør. Knyttet til ISO/TC 130 er det hittil utarbeidet, fastsatt og publisert over 70 ISO-standarder (som for eksempel ISO 12647-2). Norge er ikke representert – verken som deltakende medlem eller observatør.

ISO/TC 130 er delt inn i 13 arbeidsgrupper [WG] og de som jobber i arbeidsgruppene kalles eksperter.

Ekspertene representerer fagkompetansen på sine områder. De 13 arbeidsgruppene er:

 

TC 130/WG 1 Terminologi

TC 130/WG 2 Førtrykk og datautveksling

TC 130/WG 3 Prosesskontroll og tilknyttet metrologi (dvs. måleteknikker)

TC 130/WG 4 Media og materialer

TC 130/WG 5 Ergonomi og sikkerhet

TC 130/WG 6 Sertifisert referansemateriell

TC 130/WG 7 Fargestyring

TC 130/WG 8 Revisjon av ISO 13655

TC 130/WG 9 Utvikling av ISO 12640-5

TC 130/WG 10 Sikkerhetstrykkprosesser

TC 130/WG 11 Trykte produkter og påvirkning av miljø

TC 130/WG 12 Ferdiggjøring

TC 130/WG 13 Krav til trykkprosess-sertifisering

 

ISO/TC 130 har nå i alt 42 medlemmer som fordeler seg slik:

• Partisiperende stater (dvs. fullt medlemskap med stemmerett): 27

• Stater med observatørstatus: 15

Publisert av: 

Del artikkelen

2 kommentare til “Vil ha Norge inn i internasjonal ISO-komité”
  1. Dette er et flott initiativ fra høgskolen. Dersom det er ønske i markedet for å etablere en norsk standardiseringskomité for grafisk teknologi, er vi klare til å gjøre det. Standard Norge er det norske medlemmet i ISO. Generelt er systemet slik at dersom vi skal følge med på eller delta i internasjonalt standardiseringsarbeid, så oppretter vi en nasjonal komité. Dette gjør vi både for å få et nasjonalt nettverk med de ulike interessentene og for å koordinere ressursene og aktiviteten. Ta gjerne kontakt direkte med oss dersom det er av interesse å delta i arbeidet.

  2. Dette er et flott initiativ fra høgskolen. Dersom det er ønske i markedet for å etablere en norsk standardiseringskomité for grafisk teknologi, er vi klare til å gjøre det. Standard Norge er det norske medlemmet i ISO. Generelt er systemet slik at dersom vi skal følge med på eller delta i internasjonalt standardiseringsarbeid, så oppretter vi en nasjonal komité. Dette gjør vi både for å få et nasjonalt nettverk med de ulike interessentene og for å koordinere ressursene og aktiviteten. Ta gjerne kontakt direkte med oss dersom det er av interesse å delta i arbeidet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Print Against War: Gir støtte til Ukraina

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Initiativet «Print Against War» oppfordrer trykkerier og formidlere, utgivere, influensere og leverandører til trykkeri- og emballasjeindustrien om å gå sammen for å støtte sine kolleger i Ukraina i denne utrolig vanskelige tiden. Du kan f.eks. legge inn muligheten til frivillige donasjoner i nettbutikken din.

Publisert av: 

EFI lanserer fem nye digitale front-ends til Konica Minoltas maskiner

Tekst: Søren Winsløw | Foto: Pressefoto

Electronics For Imaging (EFI) lanserer fem nye EFI Fiery digitale grensesnitt (DFE) basert på den nyeste Fiery-plattformen, Fiery FS500 Pro. Konica Minolta vil være den første til å integrere dem med sine produksjonsmaskiner på grunn av deres mangeårige samarbeid med EFI.

Publisert av: