Vil ha Norge inn i internasjonal ISO-komité

I forbindelse med tanken på å etablere et norsk medlemskap i ISO/TC 130 (teknisk komité for grafisk teknologi), utfordrer Høgskolen i Gjøvik/Fargelaboratoriet hele bransjen om hvorvidt det bør etableres en norsk ISO/Teknisk komité 130. Det er utarbeidet et dokument som blant annet er sendt til NHO Grafisk, Mediebedriftenes Landsforening, NADA og Fellesforbundet ved Grafisk Utdanningsfond. Hensikten er å få Norge inn som deltaker eller observatør. Knyttet til ISO/TC 130 er det hittil utarbeidet, fastsatt og publisert over 70 ISO-standarder (som for eksempel ISO 12647-2). Norge er ikke representert – verken som deltakende medlem eller observatør.

ISO/TC 130 er delt inn i 13 arbeidsgrupper [WG] og de som jobber i arbeidsgruppene kalles eksperter.

Ekspertene representerer fagkompetansen på sine områder. De 13 arbeidsgruppene er:

 

TC 130/WG 1 Terminologi

TC 130/WG 2 Førtrykk og datautveksling

TC 130/WG 3 Prosesskontroll og tilknyttet metrologi (dvs. måleteknikker)

TC 130/WG 4 Media og materialer

TC 130/WG 5 Ergonomi og sikkerhet

TC 130/WG 6 Sertifisert referansemateriell

TC 130/WG 7 Fargestyring

TC 130/WG 8 Revisjon av ISO 13655

TC 130/WG 9 Utvikling av ISO 12640-5

TC 130/WG 10 Sikkerhetstrykkprosesser

TC 130/WG 11 Trykte produkter og påvirkning av miljø

TC 130/WG 12 Ferdiggjøring

TC 130/WG 13 Krav til trykkprosess-sertifisering

 

ISO/TC 130 har nå i alt 42 medlemmer som fordeler seg slik:

• Partisiperende stater (dvs. fullt medlemskap med stemmerett): 27

• Stater med observatørstatus: 15

Publisert av: 

Del artikkelen

2 kommentare til “Vil ha Norge inn i internasjonal ISO-komité”
  1. Dette er et flott initiativ fra høgskolen. Dersom det er ønske i markedet for å etablere en norsk standardiseringskomité for grafisk teknologi, er vi klare til å gjøre det. Standard Norge er det norske medlemmet i ISO. Generelt er systemet slik at dersom vi skal følge med på eller delta i internasjonalt standardiseringsarbeid, så oppretter vi en nasjonal komité. Dette gjør vi både for å få et nasjonalt nettverk med de ulike interessentene og for å koordinere ressursene og aktiviteten. Ta gjerne kontakt direkte med oss dersom det er av interesse å delta i arbeidet.

  2. Dette er et flott initiativ fra høgskolen. Dersom det er ønske i markedet for å etablere en norsk standardiseringskomité for grafisk teknologi, er vi klare til å gjøre det. Standard Norge er det norske medlemmet i ISO. Generelt er systemet slik at dersom vi skal følge med på eller delta i internasjonalt standardiseringsarbeid, så oppretter vi en nasjonal komité. Dette gjør vi både for å få et nasjonalt nettverk med de ulike interessentene og for å koordinere ressursene og aktiviteten. Ta gjerne kontakt direkte med oss dersom det er av interesse å delta i arbeidet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Luth Gruppen: Planlegger stand med CAD

Tekst: Roger Stormo | Foto: Luth Gruppen

Snart er det Sign, Print & Promotion messe, og hos Luth Gruppen har de bygget opp sin stand i et CAD-program og tester å flytte rundt maskinene så alt blir best mulig. Epsons siste modeller og det nyeste Summa skjærebordet er blant de tingene som skal lokke besøkerne.

Publisert av: 

Spesialeffekter hos Ricoh

Tekst: Peter Ollén | Foto: Pressebilder

Når Sign, Print & Promotion – messen endelig er en realitet så stiller Ricoh med sine kreative trykkpresser og tilhørende softvare som vil pirre de fleste. Vi opplever nå ett marked i stor endring etter nedstengingen, trykkvolumer går ned så det å tilføre økt verdi til trykksakene kommer til å bli fokus i årene som kommer sier Eivind Karfjell, salgssjef hos Ricoh Norge Graphic Communications. 

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: