Grønn blogg 2

Av Laurel Brunner, Verdigris

Agfa Graphics har samarbeidet med et frittstående, flamsk institutt for å finne ut mer om trykksakenes miljøpåvirkning, og sitter igjen med noen interessante resultater.

VITO er spesialisert på forskning innen energi, miljø og råvarer, noe de har jobbet med i rundt tretti år. VITO har utført karbonanalyser av flere av Agfas plateteknologier, men resultatene er relevante for alle andre plateteknologier også.

I følge VITOs forskning, kan plateproduksjon og førtrykksaktiviteter tilskrives omtrent 20 prosent av en trykkplates totale karbonfotavtrykk. Selvsagt har de nyeste teknologiene det laveste avtrykket, siden de er utviklet i en tid der effektivitet og miljøhensyn teller svært mye. VITO-rapporten slår fast at det er en klar sammenheng i industrien mellom økonomiske og økologiske fortrinn for teknologier beregnet på trykt mediekommunikasjon.

Studien vurderer også effekten av resirkulering og gjenbruk, siden mange trykkere rundt om i verden selger brukte plater til resirkulering. Dette kan være en lukrativ forretning, fordi aluminium er et av de mest egnede resirkuleringsråstoffene, siden metallet taper seg svært lite gjennom bruk. Trykkplater produseres av topp kvalitet aluminium, så straks de har gjort nytten for seg, forvandles de til utmerket råstoff til andre bruksområder. Fortrinnsvis brukes metallet til produkter med lang levetid, som fly og bygningsinteriør. Ved å gjenbruke aluminium på denne måten, reduseres behovet for gruvebasert utvinning av bauxitt.

Laurel Brunner, Verdigris og Digital Dots.

VITO-studien tar bare for seg plateproduksjon og –bruk, noe som bare er en del av den totale grafiske produksjonskjeden. Imidlertid er det en meget viktig del av prosessen, ikke minst fordi forbruket i trykksakproduksjonen forsyner andre industrier med et kostbart råmateriale.

VITO vurderer også bare karbonavtrykket fra trykkplateproduksjon og –bruk, fremfor å gå inn på den totale miljømessige påvirkningen, noe som ville ha blitt svært tidkrevende og kostbart. Agfa Graphics inviterer andre industriaktører til å samarbeide om ”å undersøke mer omfattende emner og finne nye måter å gjøre den grafiske industrien med bærekraftig på”. Dette er et prisverdig initiativ, og vi ser fram til å se fremgangsrike resultater de nærmeste månedene.

Rapporten kan lastes ned her.

Prosjektet Verdigris (www.verdigrisproject.com) fokuserer på trykksakens miljøpåvirkning og støttes av Agfa, Canon Europe, Digital Dots, Drupa, HP, Ricoh, Unity Publishing, EFI, Pragati Offset og Xeikon. Bloggen forfattes av Laurel Brunner fra Verdigris, som jevnlig vil forsyne leserne med blogginnlegg om aktuelle temaer på miljøområdet.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *