Grønn blogg 2

PUBLISERT: 27 april 2012
OPPDATERT: 21 mars

Av Laurel Brunner, Verdigris

Agfa Graphics har samarbeidet med et frittstående, flamsk institutt for å finne ut mer om trykksakenes miljøpåvirkning, og sitter igjen med noen interessante resultater.

VITO er spesialisert på forskning innen energi, miljø og råvarer, noe de har jobbet med i rundt tretti år. VITO har utført karbonanalyser av flere av Agfas plateteknologier, men resultatene er relevante for alle andre plateteknologier også.

I følge VITOs forskning, kan plateproduksjon og førtrykksaktiviteter tilskrives omtrent 20 prosent av en trykkplates totale karbonfotavtrykk. Selvsagt har de nyeste teknologiene det laveste avtrykket, siden de er utviklet i en tid der effektivitet og miljøhensyn teller svært mye. VITO-rapporten slår fast at det er en klar sammenheng i industrien mellom økonomiske og økologiske fortrinn for teknologier beregnet på trykt mediekommunikasjon.

Studien vurderer også effekten av resirkulering og gjenbruk, siden mange trykkere rundt om i verden selger brukte plater til resirkulering. Dette kan være en lukrativ forretning, fordi aluminium er et av de mest egnede resirkuleringsråstoffene, siden metallet taper seg svært lite gjennom bruk. Trykkplater produseres av topp kvalitet aluminium, så straks de har gjort nytten for seg, forvandles de til utmerket råstoff til andre bruksområder. Fortrinnsvis brukes metallet til produkter med lang levetid, som fly og bygningsinteriør. Ved å gjenbruke aluminium på denne måten, reduseres behovet for gruvebasert utvinning av bauxitt.

Laurel Brunner, Verdigris og Digital Dots.

VITO-studien tar bare for seg plateproduksjon og –bruk, noe som bare er en del av den totale grafiske produksjonskjeden. Imidlertid er det en meget viktig del av prosessen, ikke minst fordi forbruket i trykksakproduksjonen forsyner andre industrier med et kostbart råmateriale.

VITO vurderer også bare karbonavtrykket fra trykkplateproduksjon og –bruk, fremfor å gå inn på den totale miljømessige påvirkningen, noe som ville ha blitt svært tidkrevende og kostbart. Agfa Graphics inviterer andre industriaktører til å samarbeide om ”å undersøke mer omfattende emner og finne nye måter å gjøre den grafiske industrien med bærekraftig på”. Dette er et prisverdig initiativ, og vi ser fram til å se fremgangsrike resultater de nærmeste månedene.

Rapporten kan lastes ned her.

Prosjektet Verdigris (www.verdigrisproject.com) fokuserer på trykksakens miljøpåvirkning og støttes av Agfa, Canon Europe, Digital Dots, Drupa, HP, Ricoh, Unity Publishing, EFI, Pragati Offset og Xeikon. Bloggen forfattes av Laurel Brunner fra Verdigris, som jevnlig vil forsyne leserne med blogginnlegg om aktuelle temaer på miljøområdet.

Les videre

100 eksemplarer av Revoria Press PC1120 installerte i Europa

Fujifilm har nå gjort sin installasjon nummer hundre av sin flaggskipsprinter Revoria Press PC1120 i Europa. Tonerpressen har vunnet flere utmerkelser gjennom årene.
revoria-pc1120

NIZE equipment blir Elitron-forhandler

NIZE Equipment, en nordisk distributør av storformatskrivere, skjæremaskiner og programvare, kunngjør et nytt strategisk partnerskap med Elitron, den italienske giganten innen digital skjæreteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Agfa og EFI innleder samarbeid: "En milepæl"

Det globale strategiske partnerskapet beskrives i en felles pressemelding som en milepæl innen inkjetbasert storformatprinting. I praksis betyr dette at Agfa integrerer EFIs rull-til-rull-system i sitt sortiment, og at EFI vil tilby Agfas hybridmaskiner med inkjetteknologi.
EFI-Agfa-2-1024x683

WERA starter det nye året med ny ledelse

Reklame, trykkeri- og kommunikasjonshuset WERA i Telemark rokerer i ledelsen og tar sats inn i 2024. Det betyr at tidligere daglig leder Kjersti Hole Haatveit overrekker stafettpinnen til Dag Brekke-Rasmussen.
Wera bild

Siste nytt

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi