Skriver ut i 100 000 dpi

PUBLISERT: 23 august 2012
OPPDATERT: 21 mars

Her ser du et minibilde på 50×50 mikrometer. I bildet til høyre har man tilsatt de nanopartiklene som gir fargen

En ny teknologi for å skrive ut i farger i ultrahøy oppløsning, kan komme til å bli tatt i bruk for å skape kopieringssikre vannmerker, høydensitetslagring av data, og ikke minst: fantastiske bilder.

Det er Joel Yang og kolleger ved Agency for Science, Technology and Research (A STAR) i Singapore som har utviklet teknologien. I følge Yang kom inspirasjonen fra fargene i blyglass-vinduer. De blyinnfattede fargerike vinduene produseres blant annet ved at man tilsetter fargepigment i glassmassen. Fargespekteret skapes av lyset som diffuseres av nanopartikler i metallet.

Teknologien Yang har utviklet bygger på at hver piksel skapes av fire nanostore partikler bestrøket med sølv og gull. Den fargen de avgir, er avhengig av diameteren i hver sylinder ogavstanden mellom de fire sylinderene. Dette gir mulighet for å skrive ut et bilde i fire farger bare ved å foreta én innstilling i sylinderene.

Forskerteamet har testet metoden ved å skrive ut et bilde av en kvinne i format 50 x 50 mikrometer. Bildet har en oppløsning på omkring 100 000 dpi. Teamet valgte denne oppløsningen fordi den stemmer overens med en fundamental optisk grense. Dersom metoden kan skaleres opp tillp mer vanlige utskriftsformater, kan utskrifter med denne teknologien bli helt uovertruffen.

Kilde: New Scientist

Les videre

100 eksemplarer av Revoria Press PC1120 installerte i Europa

Fujifilm har nå gjort sin installasjon nummer hundre av sin flaggskipsprinter Revoria Press PC1120 i Europa. Tonerpressen har vunnet flere utmerkelser gjennom årene.
revoria-pc1120

NIZE equipment blir Elitron-forhandler

NIZE Equipment, en nordisk distributør av storformatskrivere, skjæremaskiner og programvare, kunngjør et nytt strategisk partnerskap med Elitron, den italienske giganten innen digital skjæreteknologi.
Elitron_NIZE_Equipment

Agfa og EFI innleder samarbeid: "En milepæl"

Det globale strategiske partnerskapet beskrives i en felles pressemelding som en milepæl innen inkjetbasert storformatprinting. I praksis betyr dette at Agfa integrerer EFIs rull-til-rull-system i sitt sortiment, og at EFI vil tilby Agfas hybridmaskiner med inkjetteknologi.
EFI-Agfa-2-1024x683

WERA starter det nye året med ny ledelse

Reklame, trykkeri- og kommunikasjonshuset WERA i Telemark rokerer i ledelsen og tar sats inn i 2024. Det betyr at tidligere daglig leder Kjersti Hole Haatveit overrekker stafettpinnen til Dag Brekke-Rasmussen.
Wera bild

Siste nytt

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

Landets kanskje viktigste trykkeri er modernisert

Universitet i Oslo (UiO), med over 27 000 studenter og 6 600 ansatte, rommer ikke bare en institusjon for læring – men også et avgjørende trykkeri. Det lille, men betydningsfulle, og svært effektive Grafisk senter har i samarbeid med Canon gjennomført en omfattende moderniseringsprosess med fokus på kvalitet, bærekraft og effektivitet.
Trykkeriet UiO-kopi