Skriver ut i 100 000 dpi

PUBLISERT: 23 august 2012
OPPDATERT: 21 mars

Her ser du et minibilde på 50×50 mikrometer. I bildet til høyre har man tilsatt de nanopartiklene som gir fargen

En ny teknologi for å skrive ut i farger i ultrahøy oppløsning, kan komme til å bli tatt i bruk for å skape kopieringssikre vannmerker, høydensitetslagring av data, og ikke minst: fantastiske bilder.

Det er Joel Yang og kolleger ved Agency for Science, Technology and Research (A STAR) i Singapore som har utviklet teknologien. I følge Yang kom inspirasjonen fra fargene i blyglass-vinduer. De blyinnfattede fargerike vinduene produseres blant annet ved at man tilsetter fargepigment i glassmassen. Fargespekteret skapes av lyset som diffuseres av nanopartikler i metallet.

Teknologien Yang har utviklet bygger på at hver piksel skapes av fire nanostore partikler bestrøket med sølv og gull. Den fargen de avgir, er avhengig av diameteren i hver sylinder ogavstanden mellom de fire sylinderene. Dette gir mulighet for å skrive ut et bilde i fire farger bare ved å foreta én innstilling i sylinderene.

Forskerteamet har testet metoden ved å skrive ut et bilde av en kvinne i format 50 x 50 mikrometer. Bildet har en oppløsning på omkring 100 000 dpi. Teamet valgte denne oppløsningen fordi den stemmer overens med en fundamental optisk grense. Dersom metoden kan skaleres opp tillp mer vanlige utskriftsformater, kan utskrifter med denne teknologien bli helt uovertruffen.

Kilde: New Scientist

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324