Stor offsetsatsing hos Elanders

Elanders investerer i ekstremt effektiv offsetproduksjon. Påden måten regner selskapet med å få ned brytningspunktet mellom offset og digitaltrykk fra nåværende 350 til 175 eksemplarer.

– Hvor brytningspunktet havner er selvsagt avhengig av antall sider og type produkt, sier konsernsjef Magnus Nilsson.

Fire Manroland offsetpresser plasseres i Mölnlycke utenfor Göteborg. Samlet vil de komme til å produsere 95 millioner trykkark per år med et snitt på 16 sider per ark. Maskinene vil ha Manrolands nyeste Inpress Control.

– Den innretningen forventer vi skal spare tre millioner kroner per år i makulatur. Systemet leser selv av trykkarkene i pressen, justerer og markerer når trykket er godkjent, sier Magnus Nilsson.

 

Opplæring
sapo1616 – Elanders for webMarcus Gustafson er plassjef i Mölnlycke, og han planlegger solid opplæring:

– 160 timer per trykker, både hos Manrolands forskningssenter i Offenbach og hos Elanders. Så vil Manroland ha en instruktør gående hos oss i et halvt år for å følge opp. Ofte kommer man i gang med produksjon for tidlig og da fungerer ikke alt fullt ut. Slik skal vi ikke ha det.

– Vi skal ikke stoppe pressene i lunsjen. Istedet skal vi ha et par mann ekstra som skal sørge for at alt fungerer. Tanken er også at trykkeren skal stå ved styrepulten, mens en assistent sørger for at neste opplags trykkplater sitter i beredskap i pressen. Vi skal også ha et vedlikeholdsprogram som skal sørge for at trykkeren aldri trenger å lure på om alt er som det skal med hensyn til kvalitet og service.

 

Kapasitet

Med åtte trykkpresser har Elanders hittil hatt en kapasitet på 122 millioner ark per år. Nå går de ned til en kapasitet på 95 millioner ark med bare fire trykkpresser. De forventer flere inntak og lavere opplag.
– De to åttefargerne som i dag står i Falköping skal oppgraderes med Inpress for de raske inntakene. Så har vi kjøpt en maskin som kører fira farger + lakk, alternativt 2+2 farger. Vi skal også ha en femfarger uv-maskin. Fordelen med uv er att arket kan etterbehandles når det kommer ut av maskinen, sier Magnus Nilsson.

På førtrykksiden kjører Elanders med Kodak plate og ctp. Ctp-enhetene blir oppgradert. I etterbehandlingen kreves i dag 2,5 falsemaskiner per trykkpresse. Dette regner vi med å minske til én høyeffektiv falsemaskin per trykkpresse. Den nyinvesteringen er ennå ikke gjort.

– De nye trykkpressene installeres i høst. Nå vurderer vi hva vi skal foreta oss i forbindelse med neste generasjon digitaltrykk.

 

 

.

 

 

 

 

 

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *