Bremset nedgang i skogsindustriens produksjon

PUBLISERT: 13 februar 2014
OPPDATERT: 21 mars

Skogsindustrien er Sveriges bransje- og arbeidsgiverorganisasjon for masse-, papir-, og tremekanisk industri. De kan melde om at en sterk avslutning på 2013 bremser nedgangen i skogsindustriens produksjon.

Nedgang på papir, økning på kartong
Produksjonen av masse og sagede trevarer øker, men nedleggelser av avispapirmaskiner setter spor i produksjonsvolumene for papir. I tillegg er det en svak konjunktur i produksjonstallene, noe som har ført til at papirproduksjonen sank med 5,6 prosent til 10,8 millioner tonn. Den største nedgangen står avispapir for – over 20 prosent. Men det er et delt bilde, da produksjonen av både kartong og materiale til wellpapp økte i løpet av året.

Eksport
Eksporten av papir har fulgt nedgangen i produksjonen og minket med drøyt 5 prosent til 9,7 millioner tonn. Det er eksporten av avispapir som svarer for huveddelen av minkningen. Eksporten av masse stoppet på omtrent samme volum som i 2012, mens eksporten av saget trevirke til og med november minket med 3 prosent.

Eksportverdien av skogsindustriprodukter beregnes i fjor å ha sunket til cirka 120 milliarder, tilsvarande en minkning på cirka 3 prosent. Minkningen er likevel mindre om man sammenlikner med eksporten av alle varer, der nedgangen var 7,7 prosent til og med november.

Europa
Foreløpige opplysninger om papirproduksjonen i Europa viser en nedgang på 1,3 prosent i løpet av 2013 sammenliknet med 2012. Papirproduksjonen i verden bedømmes å ha økt med en prosent i 2013 etter en marginell økning på 0,2 procent i 2012.

Du kan lese mer foreløpig statistikk om papir- og massemarkedet i Europa via denne lenken: Cepi.org (PDF-fil)

Mer informasjon om situasjonen i sagverks-, masse- og papirindustrien kommer i kvartalsrapporten i mars.

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324