
Under temaet «Den siste redaktør?» samlet 07Media fullt hus på sitt frokostseminar på Hotel Bristol 4. februar. Foredragsholderen var Gunnar Stavrum, som er redaktør for Nettavisen. Stavrums poeng var at redaktørrollen har endret karakter i forbindelse med oppblomstringen av sosiale media som Facebook, Twitter, blogger og ikke minst kommentarfeltene i avisenes nettartikler. Ifølge straffeloven er redaktøren «den som treffer avgjørelse om skriftets innhold eller en del av dette, enten han betegnes som redaktør eller utgiver eller på annen måte».
Der man som redaktør tidligere har kunnet bestemme innholdet i en pågående nyhetssak og treffe avgjørelser vedrørende personvern av de impliserte partene, settes ofte nå agendaen av et samlet nettmiljø der få regler gjelder. Anonyme postere på fora og i kommentarfelter navngir gjerne personer som en redaktør ville ha kunne vurdert anonymisert i nyhetssaken.
Saker der media har anonymisert personer som «Lommemannen» og andre fører bare til at navnet er delvis skjult, interesserte nettbrukere kunne enkelt google seg frem til rette vedkommende, «outet» av andre nettbrukere.
Redaktørens rolle har på dette feltet blitt begrenset til hvorvidt nyhetssaken skal ha åpent (tillatt for anonyme), delvis åpent eller stengt kommentarfelt.
Nyhetssaker oppstår også uavhengig av de tradisjonelle mediene via blogger og tweets. Ingen besitter lenger noen makt til å holde en sak ute fra offentlighetens lys.
Avisene har også merket seg den endrede redaktørrollen og det er klart at når Aftenposten velger å legge hele avisens 150 år lange arkiv tilgjengelig på nett, så er det ikke realistisk at den nåværende redaktør skal ha ansvaret for alt dette materialet.
Med Twitter og Facebook tilgjengelig, så har offentlige personer som f.eks. politikere nå fått muligheten til å vinkle saker som angår dem. Tidligere var det avisene som brakte nyheten og vinklet den slik de ville, mens de nå bare er representanter for ett av mange syn på saken.
Ofte er det også slik at det ikke er de tradisjonelle mediene som er først ute med nyhetssakene. Eksempler på saker som debuterte på sosiale media er Michael Jacksons og Osama Bin Ladens død og flykrasjet på Hudson River. Så må nyhetskanalene bare henge seg på som best de kan. Facebook og Google forsyner seg også grovt av annonseinntektene som nyhetsmedier på nett gjerne skulle hatt. En av Nettavisens strategier har vært å spille på lag med bloggerne, og selskapet eier Blogg.no, der man både har personlige og profesjonelle, betalte bloggere. Arianna Huffington, gründeren av Huffington Post har som motto at hennes avis skal være «stedet der samtalen begynner», en filosofi Stavrum slutter seg til.