Studenter foretrekker papirbøker

PUBLISERT: 24 februar 2014
OPPDATERT: 24 februar

boker_web

Studenter ved amerikanske universiteter bruker stadig trykte lærebøker i større utstrekning enn tilsvarende e-bøker. I 2010 spådde man at e-bøker til universitetsundervisning ville stige fra 2 % til 18 % etter 2014. Dette har ikke slått til.

I undersøkelsen “Student Reading Practices in Print and Electronic Media”, som etter planen skal utgis i bladet College & Research Libraries i september 2014, har forskerne fulgt lesevaner hos studentene på College of New York. Selv om de er vant til elektroniske medier når det gjelder ikke-akademisk lesestoff, så velger de stadig de papirbaserte utgavene til studiene.

Forsker Nancy Foasberg, som har ledet undersøkelsen forklarer at det hersker en del misforståelser om den digitale generasjonen. Mange studenter i Foasbergs studie har uttrykt en mild avsky for digitale lærebøker. Flere som hadde prøvd e-bøker ville ikke bruke dem igjen fordi de fant de innbakte lenkene forstyrrende og fordi man ikke kunne understreke tekster eller skrive notater i margen. Ettersom studentene etter hvert gikk over til å bruke penger på å printe utskrifter fra bøkene, mistet de likevel det de hadde spart på å kjøpe digitale bøker i stedet for trykte.

Forskning indikerer at hjernen behandler ord som fysiske objekter, som har en fast plass på papiret, men flyter rundt på en skjerm. Målinger viser høy hjerneaktivitet når studenter skriver bokstaver for hånd, men ikke når bokstavene tastes inn. Mange studenter opplever at de mister konsentrasjonen ved scrolling og browsing, og dette viser seg også i undersøkelser: scrolling gir overfladisk lesning og reduserer forståelsen.

Les videre

Mer støtte til fysiske bøker

Regjeringen har tydeligvis sett signalene fra forskjellige undersøkelser og skal nå satse mer på fysiske lærebøker i skolen. De har bevilget 300 millioner kroner som er øremerket dette formålet.
books-5937716_1280

For få utdannes – "Situasjonen begynner å bli kritisk"

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Webinarserie om bærekraft i praksis

Bærekraft, hva betyr det egentlig og hvordan kan jeg bidra? Det er utgangspunktet når Trykt i Norge inviterer til et bærekraftprogram for Grafisk bransjeforening sammen med Maria Peltokangas i Corporate Good.
Maria

"Om et år snakker vi ikke mer om KI, vi bare bruker det"

På vårseminaret til Grafisk bransjeforening Øst i Horten skal de blant annet snakke om KI - kunstig intelligens, og hva det betyr for grafisk bransje og andre industriområder. Men om et år eller to vil vi ikke lenger ha foredrag og kurs i KI - det vil være integrert i eksisterende programvare og vi kommer bare til å bruke det uten å tenke så nøye over teknologien bak. Det mener i hvert fall Kåre Bjørn Jensen fra Intellia Consulting.
Kare_01

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676