Studenter foretrekker papirbøker

boker_web

Studenter ved amerikanske universiteter bruker stadig trykte lærebøker i større utstrekning enn tilsvarende e-bøker. I 2010 spådde man at e-bøker til universitetsundervisning ville stige fra 2 % til 18 % etter 2014. Dette har ikke slått til.

I undersøkelsen “Student Reading Practices in Print and Electronic Media”, som etter planen skal utgis i bladet College & Research Libraries i september 2014, har forskerne fulgt lesevaner hos studentene på College of New York. Selv om de er vant til elektroniske medier når det gjelder ikke-akademisk lesestoff, så velger de stadig de papirbaserte utgavene til studiene.

Forsker Nancy Foasberg, som har ledet undersøkelsen forklarer at det hersker en del misforståelser om den digitale generasjonen. Mange studenter i Foasbergs studie har uttrykt en mild avsky for digitale lærebøker. Flere som hadde prøvd e-bøker ville ikke bruke dem igjen fordi de fant de innbakte lenkene forstyrrende og fordi man ikke kunne understreke tekster eller skrive notater i margen. Ettersom studentene etter hvert gikk over til å bruke penger på å printe utskrifter fra bøkene, mistet de likevel det de hadde spart på å kjøpe digitale bøker i stedet for trykte.

Forskning indikerer at hjernen behandler ord som fysiske objekter, som har en fast plass på papiret, men flyter rundt på en skjerm. Målinger viser høy hjerneaktivitet når studenter skriver bokstaver for hånd, men ikke når bokstavene tastes inn. Mange studenter opplever at de mister konsentrasjonen ved scrolling og browsing, og dette viser seg også i undersøkelser: scrolling gir overfladisk lesning og reduserer forståelsen.

Publisert av: 

Del artikkelen

4 kommentare til “Studenter foretrekker papirbøker”
 1. Når man ser bak de digitale salgstallene opplever man i økende grad at den analoge verden holder seg godt – også i 2014.
  Forskeren Ferri Jabr skrev nylig i Scientific America om læring, innsikt og forståelse og ser at den analoge læringsveien i kombinasjon med aktiv skriving har sterke fortrinn.
  Det går snart over sier de som vet bedre!
  Det hørte jeg første gang i 1993 sier Jabr! Det har ikke gått over….

 2. Når man ser bak de digitale salgstallene opplever man i økende grad at den analoge verden holder seg godt – også i 2014.
  Forskeren Ferri Jabr skrev nylig i Scientific America om læring, innsikt og forståelse og ser at den analoge læringsveien i kombinasjon med aktiv skriving har sterke fortrinn.
  Det går snart over sier de som vet bedre!
  Det hørte jeg første gang i 1993 sier Jabr! Det har ikke gått over….

 3. Dette er ingen overraskelse, utdannet som typograf, og med skrifttyper og lesbarhet som hobby i en årrekke er ikke jeg i tvil om hvordan innholdet kommer til deg på papiret i forhold til en skjerm.
  I tillegg har jeg egne barn som har gjennomgått studier og som holder på. De har også vært utsatt for det papirløse forsøksåret der alt skulle være digitalt. Det var ingen suksess, og etter et halvt år utbrøt min datter: «Dette går ikke lenger, vi lærer jo ingenting».
  Jeg har stor tro papiret når det brukes riktig i forhold til innhold, typografi og bilder. Det psykologiske spillet mellom god lesbarhet og vakkert papir gir en opplevelse i tillegg til at en lærer og tar innover seg innholdet.
  Ser positivt på fremtiden for oss som er glad i papir og bruker datalogien hele dagen til til den er god på!
  Beste Hilsen
  Thor Gudmundsen

 4. Dette er ingen overraskelse, utdannet som typograf, og med skrifttyper og lesbarhet som hobby i en årrekke er ikke jeg i tvil om hvordan innholdet kommer til deg på papiret i forhold til en skjerm.
  I tillegg har jeg egne barn som har gjennomgått studier og som holder på. De har også vært utsatt for det papirløse forsøksåret der alt skulle være digitalt. Det var ingen suksess, og etter et halvt år utbrøt min datter: «Dette går ikke lenger, vi lærer jo ingenting».
  Jeg har stor tro papiret når det brukes riktig i forhold til innhold, typografi og bilder. Det psykologiske spillet mellom god lesbarhet og vakkert papir gir en opplevelse i tillegg til at en lærer og tar innover seg innholdet.
  Ser positivt på fremtiden for oss som er glad i papir og bruker datalogien hele dagen til til den er god på!
  Beste Hilsen
  Thor Gudmundsen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Luth Gruppen: Planlegger stand med CAD

Tekst: Roger Stormo | Foto: Luth Gruppen

Snart er det Sign, Print & Promotion messe, og hos Luth Gruppen har de bygget opp sin stand i et CAD-program og tester å flytte rundt maskinene så alt blir best mulig. Epsons siste modeller og det nyeste Summa skjærebordet er blant de tingene som skal lokke besøkerne.

Publisert av: 

Spesialeffekter hos Ricoh

Tekst: Peter Ollén | Foto: Pressebilder

Snart er det Sign, Print & Promotion – messe på X Meeting Point på Hellerudsletta utenfor Oslo. Hos Ricoh ser man frem til å endelig å møte kundene igjen etter pandemien. På standen er det tre maskiner som vil dele plassen. To av dem er fra storformatserien, mens den tredje er for printing.

Publisert av: 

Kommer fra Danmark med Kongsberg

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

Blant våre utstillere på den kommende Sign, Print & Promotion-messen på Xmeetingpoint, Hellerudsletta 20-21. oktober vil du stifte bekjentskap med den danske firmaet Artwork Systems Nordic A/S. De distribuerer skjærebord fra Kongsberg Precision Cutting systemer og programvare samt CDI fra Esko.

Publisert av: 

Xaar med nytt printhode

Tekst: Roger Stormo | Foto: Pressefoto

En ledende leverandør av printhoder for trykkpresser fra forskjellige produsenter er inkjet-teknoselskapet Xaar. Nå har de lansert sitt nyeste skrivehode – Xaar Irix – som er utviklet for å sikre nøyaktig, pålitelig og enkel utskrift for koding og merking, produktprinting, funksjonelle væsker og 3D -utskrift.

Publisert av: