Bøtelagt for kartellsamarbeid

Konvolutt- og spesialinnpakkingsleverandøren Bong har blitt bøtelagt av EU-kommisjonen for ulovlig kartellsamarbeid. Sammen med fire europeiske konvoluttprodusenter har Bong i mer enn fire år, 2003 – 2008, seg imellom kommet overens om å øke prisene i stedet for å konkurrere med hverandre, ifølge EU-kommisjonen.

Bøteleggingen av Bong oppgis til knapt 30 millioner kroner (3,1 millioner euro). Bøtelagt er også fabrikantene Tompala (Estland), Mayer-Kuvert (Tyskland) samt Hamelin og GPV (begge Frankrike). Sammenlagt skal partene betale drøyt 180 millioner kroner i bøter.

Undersøkelsen startet i september 2010 på EU-kommisjonens eget initiativ. Resultatet viste at det overordnede målet for kartellet var å fordele kundene mellom seg og samordne salgsprisene. Produktene ble oftest kjøpt av faste distributører og store selskaper i Danmark, Frankrike, Tyskland, Norge, Sverige og Storbritannia. Gjennom en rekke ulike møter iscenesatt på høyeste ledernivå samordnet kartellet sine anbudssvar mot europeiske kunder, kom overens om prisforhøyelser og utvekslet kommersiellt sensitiv informasjon, skriver EU-kommisjonen.

– Alle bruker konvolutter. Når karteller setter opp prisene på hverdagsprodukter gjør de det på bekostning av millioner av européere. Kommisjonens kamp mot karteller straffer en slik oppførsel og fungerer også avskrekkende for å beskytte konsumentene. I denne saken har vi lukket konvolutten, forseglet den og levert den tilbake til avsenderen med et tydelig budskap: ikke lur dine kunder, sier Margrethe Vestager, som har ledet EU-kommisjonens undersøkelser.

AGI har forsøkt å få tak i ansvarlige fra Bong for en kommentar uten å lykkes. Mogens Hallager, Skandinaviadirektør, vil ikke kommentere saken og konsernets administrerende direktør, Stéphane Hamelin, har ikke vært tilgjengelig for kommentarer.

– Det er viktig for Bong å legge dette bak seg og fokusere på å utvikle virksomheten. De hendelser som årsaket den Europeiske kommisjonens undersøkelse er i mange tilfeller mer enn ti år gamle. Vi er ikke enige i alle deler av myndighetens utredning. Likevel har vi besluttet å gå med på et forlik for å få en slutt på denne prosessen og kunne gå videre, sier Stéphane Hamelin i en presseuttalelse.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Swissqprint støtter seg på mer ytelse og automatisering

Tekst: Roger Stormo |

Den sveitsiske storformatspesialisten SwissQprint lytter til sine kunder når det gjelder hastighet, automatisering og større brukermuligheter. Det er rulleprinteren Karibu som nå slippes i en raskere modell med tillegg som automatisk dobbeltsidig utskrift og neonblekk. Sign & Print går i dybden med nyhetene i et intervju med selskapets produktsjef Maurus Zeller.

Publisert av: