Morfintest trykt på papir

VTT printet en morfintest på papir!

VTT er først i verden med å ha utviklet en narkotikatest trykt på papir. VTT benyttet antistoffer – produsert ved metoder for molekylær biologi – som morfinreagerende molekyler når de utviklet denne trykkteknologibaserte morfintesten. Ved å benytte trykkteknologi for å produsere hurtige tester oppnår man høye produksjonsvolumer og lave produksjonskostnader.

En papirbasert test muliggjør en hurtig analyse om hvorvidt et stoff – i dette tilfellet morfin– er tilstede i en gitt prøve. Mulige fremtidige anvendelsesområder av den utviklede testen inkluderer narkotikatesting på arbeidsplasser og i forbindelse med traffikkontroller.

Denne metoden er utviklet av VTT Technical Research Centre of Finland Ltd, og gir flere fordeler, som høyt produksjonsvolum, lave materialkostnader og avfallsutgifter, såvel som designfrihet basert på papirets evne til å kunne brettes og bøyes.

– I fremtiden vil den nye metoden kunne gi muligheten til å kunne påvise flere forskjellige typer narkotika og rester av medikamenter fra en og samme prøve, sier Tomi Erho, sjefsforsker hos VTT.

Morfin og hemoglobintester har vist at papir er en utmerket plattform for diverse antistoffbaserte tester. Ved hurtige tester kan papir erstatte nitrocellulose, som typisk benyttes som reaksjons- og flytsubstrat, for å gi et kostnadsbeskjedent, lett og bionedbrytbart materialalternativ. I fremtiden kan papir også bli et konkurransedyktig alternativ for de nåværende plastbaserte plattformene.

Trykkteknologien vil være en billigere metode for produksjon av hurtigtester beregnet til bruk for konsumenter, firmaer og myndigheter for eksempel på områder som helse, velferd og miljø

Hurtigdiagnostisering og utvidelse av testing utenfor kliniske og analytiske laboratorier for pasienter og andre sluttbrukere er et område i rask vekst. Trykking av tester på papir vil gi helt nye muligheter for innovasjoner basert på masseproduksjon av hjemmetester.

Undersøkelsene ble gjort av VTT som en del av et forskningsprosjekt hovedsakelig finansiert av Tekes – det finske finansieringsselskapet for innovasjon.

VTT studien «A paper-based lateral flow assay for morphine» ble publisert i Analytical & Bioanalytical Chemistry journal.

Lenke til artikkelen: Analytical & Bioanalytical Chemistry journal

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *