Ny postlov kan føre til færre trykk

Tirsdag vedtok Stortinget den nye postloven. I mediebransjen er det bekymring for at loven vil gå utover distribusjon av lørdagsaviser. Nationen var en av riksavisene som på forhånd vurderte å legge ned lørdagsavisen, med den nye loven er de ikke lenger i tvil. Det var 24. april i år at regjeringen Solberg kom med forslag til ny postlov. Det ble blant annet foreslått å avvikle postombæring på lørdager, samt innføring av EUs tredje postdirektiv, noe som blant annet innebærer fri konkurranse på levering av brev og pakker. Tidligere hadde regjeringen Stoltenberg reservert seg mot dette direktivet. Tirsdag ble altså loven vedtatt, og distribusjon via Posten på lørdager avvikles. Selv om det er private distributører som også tar på seg å levere til folks postkasser på lørdagene, vil dette kun være en tilgjengelig løsning for de større byene og tettstedene. I utkantstrøkene og på landsbygda lønner ikke dette seg. Dermed kan det være duket for en nedgang i opplagene både hva angår aviser og direkte reklame, og som i Nationens tilfelle – en avvikling av hele lørdagsopplaget av avisen. Nationen har en klar distriktsprofil, med 40 prosent av sine abonnenter utenfor Oslo-området.

nationen

Nationen

De postansattes fagforbund Postkom har kjempet mot innføringen av direktivet, men da mest for å beholde Postens monopol på å distribuere lukkede brev inntil 50 gram. Nå blir det konkurranse også på dette siste Postmonopolet.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *