Ny postlov kan føre til færre trykk

PUBLISERT: 15 juni 2015
OPPDATERT: 15 juni

Tirsdag vedtok Stortinget den nye postloven. I mediebransjen er det bekymring for at loven vil gå utover distribusjon av lørdagsaviser. Nationen var en av riksavisene som på forhånd vurderte å legge ned lørdagsavisen, med den nye loven er de ikke lenger i tvil. Det var 24. april i år at regjeringen Solberg kom med forslag til ny postlov. Det ble blant annet foreslått å avvikle postombæring på lørdager, samt innføring av EUs tredje postdirektiv, noe som blant annet innebærer fri konkurranse på levering av brev og pakker. Tidligere hadde regjeringen Stoltenberg reservert seg mot dette direktivet. Tirsdag ble altså loven vedtatt, og distribusjon via Posten på lørdager avvikles. Selv om det er private distributører som også tar på seg å levere til folks postkasser på lørdagene, vil dette kun være en tilgjengelig løsning for de større byene og tettstedene. I utkantstrøkene og på landsbygda lønner ikke dette seg. Dermed kan det være duket for en nedgang i opplagene både hva angår aviser og direkte reklame, og som i Nationens tilfelle – en avvikling av hele lørdagsopplaget av avisen. Nationen har en klar distriktsprofil, med 40 prosent av sine abonnenter utenfor Oslo-området.

nationen
Nationen

De postansattes fagforbund Postkom har kjempet mot innføringen av direktivet, men da mest for å beholde Postens monopol på å distribuere lukkede brev inntil 50 gram. Nå blir det konkurranse også på dette siste Postmonopolet.

Les videre

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Kreativiteten flyter i Lommedalen

Med helt unike løsninger som blander trykte produkter med digital signage, har Adpoint blitt et selskap hvor tallene stadig peker oppover. Og den reisen har bare så vidt begynt spør du grunnleggeren Pawel Karalus.
Adpoint lucka

LOS Digital satser videre på bokproduksjon

LOS Digital i Larvik har de siste årene satset mye på bokproduksjon i mindre serier og å kunne tilby hele kjeden fra trykt til ferdig innbundet bok. En ny stiftlinje fra Horizon er det siste tilskuddet.
LOS Eirik

Ambisjoner utover bygda

Dersom du har bladd i et av de mange menighetsbladene fra distriktet eller blitt forbikjørt av en reklamefoliert bil på Dokka, er det stor sannsynlighet for at både blad og bildekor er produsert på Land Trykkeri as på Dokka.
Land Trykkeri (3)

Siste nytt

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Ny high-end foto- og plakatprinter fra Epson

Epson lanserer ny storformatskriver for det profesjonelle foto-, kunst- og plakatmarkedet.
Epson_P20500Series

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12