Dyrere papir

PUBLISERT: 8 september 2015
OPPDATERT: 21 mars

I en melding fra Arctic Paper skriver administrerende direktør for Skandinavia Leif-Arne Karlsen at fabrikkene har fått en økning i råvare og produksjonskostnadene og er nødt til å varsle om prisøkning på ubestrøket og bestrøket sortiment på 8-10 prosent. Prisøkningen gjelder både ark og rull.

Stein Schatvedt, direktør for Antalis i Norge, varslet prisøkning på bestrøket og ubestrøket papir, kontorpapir og utvalgte emballasjesortiment samt på enkelte dekor og display-produkter fra 3. august. Økningene ligger på 6-10%, med noen unntak på spesialprodukter hvor det varsles økninger opp mot 12%. – Situasjonen er at det er betydelige økninger på stort sett alle kvaliteter, dette være seg finpapir til grafisk, kartong og kontorpapir. Siden prisvarslet ble sendt ut, har den betydelige svekkelsen av norske kroner ytterligere forsterket behovet for justeringer. Det presiseres imidlertid at svekkelsen av den norske krona ikke er foranledningen til den prisjusteringen som nå gjennomføres, kommenterer Stein Schatvedt.

-Det oppleves store endringer i markedet om dagen, med blant annet en endret balanse mellom tilbud og etterspørsel på de fleste papirkvaliteter, samt et endret lønnsomhetsbilde grunnet masseprisøkninger og til dels betydelige valuta svingninger, skriver Antalis på hjemmesiden sin.

Det er store endringer i papirmarkedet, noe som blant annet har medført at tre store papirfabrikker har stoppet opp eller vil stoppe opp produksjonen av papir, enten på grunn av omlegging til produksjon av andre produkter, eller at papirfabrikken rett og slett er lagt ned. Totalt innebærer bortfallet fra de tre fabrikkene en kapasitetsreduksjon på 630.000 tonn. Markedet for ubestrøket papir har vært relativt stabilt de senere årene, men vi ser nå en stor endring på tilbud og etterspørsel der tilgjengeligheten vil bli kraftig redusert. Spesielt vil dette være kritisk innenfor området kontorpapir.

Les videre

Fotoprint med stor wow-effekt

Hvordan kan man skille seg ut i et marked i endring? For FotoPhono, som har lang erfaring med å produsere kunsttrykk, var svaret å satse stort på maskinsiden. Ikke minst for å kunne tilby ChromaLuxe-produkter av høy kvalitet.
FotoPhono kollage

Hatlehols Grafiske tok over Unitrykk

Nytt fra Sunnmøre: Hatlehols Grafiske AS tok over Unitrykk AS fra 1. juni.
102646849

Aksell styrker sin kapasitet sammen med Ricoh

Ricoh Norge kunngjør signeringen av en betydelig ny ordre med Aksell i forbindelse med Drupa-messen i Düsseldorf. Avtalen gjelder tonerpressen Ricoh Pro C9500 som ble lansert i fjor høst.
Ricoh Aksell

Bransjens beste ble kåret under EDP Awards

Under Drupa delte European Digital Press Association (EDP) ut sine årlige priser EDP Awards. Totalt fikk 24 vinnere tildelt en plakett i sju ulike kategorier. Benny Landa fikk utmerkelsen ”Lifetime Achievement Award” som ble utdelt for første gang.
edpawards02024-highres-32-1024x683

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676