Munch for svaksynte og blinde

PUBLISERT: 13 oktober 2015
OPPDATERT: 13 oktober

Canon har i samarbeid med Norges Blindeforbund og Munchmuseet jobbet med en presentasjon av tre av Edvard Munchs malerier som taktil print for blinde og svaksynte. Torsdag vil de tre bildene stilles ut side om side med originalene på Munchmuseet i Oslo. Samarbeidsprosjektet gjør det mulig for mennesker med en synshemming å kjenne på kunsten, og dermed få oppleve en del av Norges kulturarv på en ny og nær måte.

De besøkende kan føle på trykkene.
De besøkende kan føle på trykkene.

Torsdag 15. oktober inviterer Canon og Munchmuseet til en unik presentasjon av de originale maleriene «Melankoli», «Fortvilelse» og «Løsrivelse». Disse, sammen med Munchs signatur, er gjenskapt av Canon Norge i 1:1 format gjennom taktil print, dvs at utskriften bygges opp lag for lag. Disse stilles ut side om side på Munchmuseet og er utstilt en ukes tid etter lanseringen.

Edvard Munchs eksperimentering innen maleri, grafikk, tegning, skulptur, foto og film har gitt ham en unik posisjon i norsk og internasjonal kunsthistorie.

– Å «føle» Munch er utgangspunktet for samarbeidet mellom Norges Blindeforbund, Canon Norge og Munchmuseet. Kuratorene har forsterket symbolikken i Munchs bilder, slik at man som blind eller svaksynt bringes nærmere kunstnerens stemning og mening med bildene, forklarer Mia Jacobsen, informasjonssjef ved Norges Blindeforbund.

Teknologien som benyttes er utviklet ved Canons forskningssenter i Venlo, Nederland, og benytter en Arizona-skriver og spesialbygd programvare hvor man kan generere taktile print opp til 5 mm. Denne løsningen er patentert av Canon.

– For Canon Norge er Blindeforbundet en spennende samarbeidspartner på mange områder. Det har vært svært moro å være med på dette prosjektet sammen med kuratorer fra Munchmuseet. For oss som baserer hele virksomheten på at man kan se, er det å bidra til at blinde og svaksynte kan ta del i det universet Canon dominerer, nemlig innen foto og print, svært givende, forteller Henning Hagelund, forretningsutviklinger innen grafiske løsninger i Canon Norge.

Den unike lanseringen er en del av «Sanser i Sentrum», en rekke aktiviteter i regi av Blindeforbundet i perioden 6. oktober til 6. november. Eldorado Bokhandel, Munchmuseet og Naturhistorisk Museum (Botanisk Hage) er arena for opplevelsene.

Les videre

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

FlexiPrint og Fespa Norway holder åpent hus

Onsdag 17.april inviterer FlexiPrint i Drammen alle Fespas medlemmer til Åpent Hus, i forbindelse med avvikling av den 63. generalforsamlingen i Fespa Norway.
flexiprint_logga

Konica Minolta lanserer ny B2-inkjet printer

Med sine 2400 m2 har Konica Minolta den syvende største standen på den grafiske messen Drupa. 150 personer vil stå for å ta imot de mange gjestene.
drupa24_konica

Åpen konferanse med nyttige temaer

Kunstig intelligens, hvordan hindre kriminelle å stjele bedriftens IT-systemer, næringsutvikling i nord, regjeringens initiativ til bedre balanse mellom digital og analog læring står på dagsordenen.
Jubileumsmøte mai 2024 - Programbilde

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1