Munch for svaksynte og blinde

PUBLISERT: 13 oktober 2015
OPPDATERT: 13 oktober

Canon har i samarbeid med Norges Blindeforbund og Munchmuseet jobbet med en presentasjon av tre av Edvard Munchs malerier som taktil print for blinde og svaksynte. Torsdag vil de tre bildene stilles ut side om side med originalene på Munchmuseet i Oslo. Samarbeidsprosjektet gjør det mulig for mennesker med en synshemming å kjenne på kunsten, og dermed få oppleve en del av Norges kulturarv på en ny og nær måte.

De besøkende kan føle på trykkene.
De besøkende kan føle på trykkene.

Torsdag 15. oktober inviterer Canon og Munchmuseet til en unik presentasjon av de originale maleriene «Melankoli», «Fortvilelse» og «Løsrivelse». Disse, sammen med Munchs signatur, er gjenskapt av Canon Norge i 1:1 format gjennom taktil print, dvs at utskriften bygges opp lag for lag. Disse stilles ut side om side på Munchmuseet og er utstilt en ukes tid etter lanseringen.

Edvard Munchs eksperimentering innen maleri, grafikk, tegning, skulptur, foto og film har gitt ham en unik posisjon i norsk og internasjonal kunsthistorie.

– Å «føle» Munch er utgangspunktet for samarbeidet mellom Norges Blindeforbund, Canon Norge og Munchmuseet. Kuratorene har forsterket symbolikken i Munchs bilder, slik at man som blind eller svaksynt bringes nærmere kunstnerens stemning og mening med bildene, forklarer Mia Jacobsen, informasjonssjef ved Norges Blindeforbund.

Teknologien som benyttes er utviklet ved Canons forskningssenter i Venlo, Nederland, og benytter en Arizona-skriver og spesialbygd programvare hvor man kan generere taktile print opp til 5 mm. Denne løsningen er patentert av Canon.

– For Canon Norge er Blindeforbundet en spennende samarbeidspartner på mange områder. Det har vært svært moro å være med på dette prosjektet sammen med kuratorer fra Munchmuseet. For oss som baserer hele virksomheten på at man kan se, er det å bidra til at blinde og svaksynte kan ta del i det universet Canon dominerer, nemlig innen foto og print, svært givende, forteller Henning Hagelund, forretningsutviklinger innen grafiske løsninger i Canon Norge.

Den unike lanseringen er en del av «Sanser i Sentrum», en rekke aktiviteter i regi av Blindeforbundet i perioden 6. oktober til 6. november. Eldorado Bokhandel, Munchmuseet og Naturhistorisk Museum (Botanisk Hage) er arena for opplevelsene.

Les videre

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

Taktile bilder på utstilling i Oslo

Norges Blindeforbund og Canon står bak en unik fotoutstilling på Deichmann Bjørvika i Oslo fra 27.-30. juni.
world-unseen

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Etikettindustrien er samlet sett en robust og stabil bransje med mange år med global vekst. Nå melder flere aktører seg på.
etikettspesial-3-xeikon

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324