Sverige: Papiraviser borte innen 5-10 år mener utvalg

Anette Novak

Anette Novak

Den svenske medieutredningen har publisert en delrapport der de kommer med dystre spådommer. Ifølge deres prognoser kommer nedleggelsen av papiraviser stadig nærmere. Medieutredningen konstaterer at trykte aviser kommer til å være borte i løpet av 5-10 år. Aftonbladet legges ned i 2017 og Expressen i 2023, mener utvalget.

De svenske konsumentene velger i stadig større grad digitale og mobile medier. 5. november overleverte medieutredningens Anette Novak utredningens rapport til den svenske kulturministeren.

– Vi har utarbeidet en prognose etter hvordan opplagsutviklingen ser ut. Det kommer ikke til å skje plutselig og vil ha ulikt utslag på ulike markeder. Men den bedømmelsen vi gjør er at avisen enten legges ned gradvis med utgivelsesdager som minskes, mens andre legger ned helt i løpet av en overskuelig periode, sier utrederen Anette Novak.

Hun poengterer at det smerter, men at det må tas på alvor. – Størstedelen av avisenes inntekter kommer fra printforretningsområdet idag. Det er viktig at vi tar dette inn. Grunnen til at vi tar opp det som er vanskelig å snakke om, er at vi vil finne en måte å ta mediene gjennom dette.

Utredningen har ved flere tilfeller fått hard kritikk fra bransjen. Medieforetak har ved flere tilfeller satt spørsmålstegn ved utreder Anette Novak for at hun ikke har lyttet til de svenske medieselskapene og deres syn på utfordringene. Hun har i sin tur svart at de har vært velkomne på de åpne møtene som har vært arrangert, og at beslutningen om å takke nei til enkelte møteinnkallinger har hatt som formål å verne om utredningens uavhengighet.

Delrapporten på drøyt 350 sider er en gjennomgang av dagens situasjon og et blikk mot fremtiden.

Delrapporten Medborgarna och Medierna foreligger som PDF her.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *