Norske barnebøker trykkes på papir fra regnskog

PUBLISERT: 14 desember 2015
OPPDATERT: 14 desember

barneboker_av_regnskog

Regnskogfondet: Risiko for at tømmer fra ulovlig skoghogst ender i billige barnebøker trykt i Kina.

Barn er glade i fargesprakende bøker med kartongtykke sider og gøyalt ekstrautstyr som høyttalerenheter, snører og innlimte pappfigurer. Slike bøker som det tilsynelatende ofte kan lønne seg å få lagd i Kina.

Men de fargerike bøkene kan ha en dyster bakside. Det er nemlig risiko for at produsentene uforvarende kan gjøre seg medskyldige i tvilsom eller kanskje rett og slett ulovlig skoghogst. En nylig undersøkelse av norske barnebøker trykt i Asia viste at 11 av 24 bøker inneholdt fiber fra regnskogtømmer.

22 av de undersøkte bøkene var produsert i Kina. Undersøkelsen ble gjort i USA for Regnskogfondet. Liknende undersøkelser av tyske og amerikanske barnebøker har tidligere gitt tilsvarende resultater.

EUs tømmerregulativ er et tiltak som blant annet skal forhindre at europeiske papirimportører importerer papir fra regnskogstømmer, og regulativet inneholder derfor sporbarhetskrav for papir. Dessverre gjelder ikke dette regulativet ferdige trykksaker, hvilket innebærer at det kommer bøker hit som kan kompromittere trykksaker lagd i Europa, fordi de kan stamme fra ulovlig skoghogst.

Reelt problem
Her i Sign og Print er vi selvsagt klar over at vi er representanter for en rekke virksomheter som har en klar kommersiell interesse av at så få bøker som mulig blir sendt til trykking i Kina. Men dette endrer ikke at vi snakker om et reelt problem. Norske grafiske virksomheter vil gjerne måles og konkurrere på bærekraft og miljø, men det krever at det stilles samme krav til de kinesiske trykksakene som til de europeiske.

Hos Regnskogsfondet ergrer man seg over at det prisverdige ønsket hos foreldrene om å gi barna gode leseopplevelser kan ha så alvorlige konsekvenser for regnskogen.

– Det er synd at barns gode leseopplevelser får alvorlige konsekvenser for regnskogen. Slik papirindustrien holder på må eventyrene snart skrives om til at Postmann Pat kjører tømmerbil i regnskogen, eller at Rødhette ikke har noen skog å gå gjennom til bestemors hus, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.

Regnskoger ryddes
Stadig flere norske forlag flytter produksjonen av bøkene sine til Kina av økonomiske hensyn. Kina er storimportør av tømmer og papirmasse fra Indonesia, hvor det årlig hogges enorme regnskogsområder for å møte den globale etterspørselen etter papir. Dette tømmeret blir til slutt brukt til å lage bøker og andre trykksaker, som blant annet ender opp i norske bokhandlere og barnerom. Tall fra 2014 viser at nesten halvparten av all norsk import av bildebøker for barn var fra nettopp Kina.

– Regnskogen i Indonesia er under et enormt press, og er et av landene i verden der mest regnskog går tapt. Skal vi ha håp om å redde regnskogen, må papirindustrien skjerpe seg, sier Løvold.

Han mener at forlagene må sikre seg at papirmassen til å trykke bøker ikke kommer fra skoghogst som ødelegger regnskogen:

– Ingen foreldre har lyst til til å forbinde barnas leseopplevelse med ødeleggelse av regnskogen.

Lønningene i de fleste asiatiske land ligger langt under europeisk nivå, og i mange av landene produseres det døgnet rundt uten at arbeiderne av den grunn får noen form for tillegg. Det koster altså ikke trykkeriene der ute noe ekstra å holde maskinene i gang i døgnkontinuerlig drift. Og for barnebøkene gjelder det spesielle at det ofte også skal limes små leketøyelementer av forskjellig slag inn for hånd, hvilket gjør det særlig attraktivt å få de produsert i østen. Prisen man betaler for dette er at forbrukerne ikke har mulighet for å vite om bøkene de kjøper er produsert under ordentlige forhold.

Listen: Dette er de 11 barnebøkene fra undersøkelsen som man fant regnskogfibre i:

 • Jeg elsker deg sååå mye – Spektrum
 • Røverrotta – Omnipax
 • Sofia den første: kongelig piknik – Egmont Litor
 • Bli kjent med myke dyrevenner – Egmont Litor
 • Barnets første eventyrbok: Lille Rødhette – Norsk fakta forlag
 • På eventyr med Viktor – i skogen – Norsk fakta forlag
 • 3D utforsker: Regnskogen – Norsk fakta forlag
 • Postmann Pat: Hemmelig spesialpakke – Forlaget Buster/Buster Nordic AS
 • Babydyr – Fortellerforlaget
 • Eventyr i regnskogen. Bok og spill – Hermon forlag
 • På eventyr med Pinocchio – Front forlag

Les videre

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Etikettindustrien er samlet sett en robust og stabil bransje med mange år med global vekst. Nå melder flere aktører seg på.
etikettspesial-3-xeikon

Satser på eskeproduksjon i små serier

Stavangerbaserte Norengros Kjosavik ser en økt etterspørsel etter esker med trykk i mindre serier. Derfor har de investert i en HP Latex R2000.
norengros-Hjalmar

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324