Store volumer blir større

Canon_ImageStream_IS3500-390px

Inkjetteknologien er uslåelig for de virkelig store volumene. Og med den siste utviklingen har mange av barnesykdommene også forsvunnet. Hastigheten har økt, og blekket har blitt bedre, noe som har banet vei for bruk av mer papir.
Høyvolumsprintere med inkjetteknologi entret markedet for alvor først i 2008. Siden da har det bare gått fremover i høyt tempo. Allerede for to år siden sto inkjetmaskinene for rundt en tredjedel av det totale utskriftsvolumet produsert med digitaltrykk. Nå sier prognosene at inkjet vil stå for to tredeler i 2018. Samtidig vokser enda tonerteknologien. Det viser blant annet analyseforetaket Infotrends printrapport for 2013-2018.
Det er flere grunner til at inkjet har vind i seilene. Tidligere suksesser kom først og fremst fra transaksjonsprint, DR, håndbøker og bøker. Den store fordelen med å inkjetprinte transaksjonsdata og direktereklame er at du ikke trenger å forhåndstrykke det som skal være i farger. Dette går heller inn parallelt med variable data som skal være med på trykksaken. Dermed sparer du en kjøring. For bøker og manualer handler fordelene snarere om at du kan produsere dem ved behov. Derfor trenger man ikke å trykke for mye eller for lite. Får en slik bok dårlige anmeldelser og selger dårlig så sitter du ikke fast med et stort lager.

Grensene i oppløsning
I de første inkjetmaskinene for høyvolumsprint som ble sluppet var oppløsningen en begrensende faktor. Papiret måtte også være ubestrøket om blekket skulle kunne feste seg. Dette var to store flaskehalser for markedet. Men potensialet var stort og konkurransen økte. Derfor har det også vært en bemerkelsesverdig teknologisk utvikling hos de ulike leverandørene av skrivehoder, papir, blekk og printere. Det har ført til bedre utskriftskvalitet, større utvalg og lavere priser.
– Vi er nå på den tredje generasjonen inkjetmaskiner for høyvolumsprint og de har kommet en lang vei, sier analytiker Cary Sherburne hos whattheythink.com.
Papirutvalget er også kontinuerlig økende. Vi ser nå flere tradisjonelle papirkvaliteter som er i stand til å begynne å kunne brukes i inkjet, selv om brorparten av bestrøkne kvaliteter krever noen form for primer (grunning). Men det er ingen tvil om at både papirprodusenter og blekkleverandører arbeider med å finne løsninger på utfordringene i inkjet. Vekstpotensialet er stort og det er stor fortjeneste for dem som kan knekke disse nøttene.

Variable dråper
En av tingene i den teknologiske utviklingen som påvirker kvaliteten på inkjet er bruken av variabel dråpestørrelse. Sammenlignet med andre teknikker har oppløsningen i inkjet ikke så mye å komme med. Men ved hjelp av variable fargelag har man klart å få til noe unikt. Med en typisk oppløsning på 600 dpi kan man skape dynamikk i det som skrives ut ved hjelp av variable fargelag. Dermed oppfattes inkjetprintede bilder lik eller bedre enn andre utskriftsteknologier.
En annen metode for å oppnå høyere oppløsning er å plassere flere skrivehoder foran hverandre, men noe forskjøvet, slik at det etterfølgende skrivehodet fyller gapet mellom skrivehodene foran. Ved denne teknikken kunne for eksempel Ricoh fordoble oppløsningen av sin modell VC 60000.
Ifølge Eric Wiesner, direktør for HPs Page Wide Web Press er høyvolumsprint en teknologi som vil påvirke det grafiske området betydelig. Det vil endre dagens oppfatning av at digitaltrykk kun er for mindre utgaver i rimelig kvalitet.
– Flere og flere trykkerier produserer stadig mer kvalitet i høyere volumer og de bruker inkjetteknikk sier Eric Wiesner. De produserer også og selger datadrevne kampanjer – noe som ikke var mulig for fem år siden. I dag kan du ikke produsere denne typen kampanjer effektivt med andre teknikker enn inkjet.

Stor investering
Større inkjetløsninger koster mer i innkjøp enn tonerteknologi. Henning Munch – produktsjef hos Xerox Danmark, mener at tommelfingerregelen er at prisen er fem ganger så høy for inkjet sammenlignet med toner. Dette i kontrast til produksjonskostnadene som i inkjet er en femtedel av tonermaskiner.
De forholdsvis kostbare investeringene kan virke uoverkommelige, blant annet også fordi vi er midt i en utvikling som er så rask. Så hvordan forsikrer man seg mot å investere for tidlig? Dette er en oppgave for leverandørene. De må hjelpe sine kunder med en forretningsmodell som virkelig holder. Men de må også sørge for at det er en fornuftig oppgraderingsplan for de kommende årene.
Rull-basert blekkskriverteknologi har eksistert siden årtusenskiftet. De første arkmaskinene kom noen år senere, vanligvis i A4 format. I dag er maskinene mest tallrike i rull, det er disse løsningene som leveres til både in- og offline skjæring. På arksiden vil i nær fremtid både Canon Varioprint i300 og Landas S10 komme i B3- respektive B1-format. Disse er klare for lansering på årets Drupamesse.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *