Norske bøker på papir fra regnskog

PUBLISERT: 23 juni 2016
OPPDATERT: 21 mars

bok_tumbHver tredje bok trykt i Kina inneholder papir fra utrydningstruet regnskog i Indonesia, skriver Klassekampen.  Produksjonssjef Roy Jensrud i Cappelen Damm sier de tar saken alvorlig, men at forlaget ikke har full kontroll over hvor papiret kommer fra.

Cappelen Damm produserer 1500 titler hvert år. Til Klassekampen uttaler produksjonssjefen at de for en mindre del av utgivelsene har de dessverre ikke full styringsmulighet over produksjonen. Men at det er uakseptabelt at det er identifisert fiber fra regnskogen i deres bøker.

-Forlaget har utviklet nye krav og rutiner for denne type produksjoner i første halvdel av 2016, og som en del av våre rutiner, tar vi selv stikkprøver av produksjonen ved laboratorium i England, sier Jensrud til Klassekampen.

Det er rådgiver Kamilla Berggrav i Regnskogfondet som presenterer resultatet av en laboratorietest gjennomført for Regnskogfondet. – Resultatet er nedslående. Vi hadde håpet at norske forlag hadde prioritert å rydde opp i denne praksisen og at de hadde innført klare retningslinjer mot bruk av regnskogtømmer som de følger opp. Forlagene har vært klar over problemet i lang tid, sier hun til Klassekampen.

Bokproduksjon i Norge

Det er flere grafiske bedrifter i Norge som produserer bøker. I Skien ligger Bokbinderiet Johnsen, et moderne industrielt bokbinderi. For norske forlag kan det være miljømessig gunstig å produsere bøker i hjemlandet. Norske grafiske bedrifter trykker på sporbart papir produsert av tømmer fra bærekraftig og sertifisert skog.

Les videre

Fagtrykk Idé kjøper aksjene i ISAS Reklame

Fagtrykk Idé as har kjøpt alle aksjene tilhørende ISAS Reklame i Tromsø, og styrker med det posisjonen i Ishavsbyen.
fagtrykk_isas

Mer støtte til fysiske bøker

Regjeringen har tydeligvis sett signalene fra forskjellige undersøkelser og skal nå satse mer på fysiske lærebøker i skolen. De har bevilget 300 millioner kroner som er øremerket dette formålet.
books-5937716_1280

For få utdannes – "Situasjonen begynner å bli kritisk"

At det utdannes for få blir påpekt som et stort urovarsel for den grafiske bransjen. Det betyr at antallet personer som rekrutteres uten formell opplæring til bransjen øker. Det går fram av en ny rekrutteringsrapport fra den svenske bransje-og arbeidsgiverorganisasjonen Grafiska Företagen.
eva_gluckman

Stibo kjøper trykkeri ut av konkursbo

Danske Stibo Completes administrerende direktør Søren Henriksen forklarer i et intervju med Sign & Print hva dette vil bety.
Soren-Henriksen

Siste nytt

Fagtrykk Idé kjøper aksjene i ISAS Reklame

Fagtrykk Idé as har kjøpt alle aksjene tilhørende ISAS Reklame i Tromsø, og styrker med det posisjonen i Ishavsbyen.
fagtrykk_isas

Mer støtte til fysiske bøker

Regjeringen har tydeligvis sett signalene fra forskjellige undersøkelser og skal nå satse mer på fysiske lærebøker i skolen. De har bevilget 300 millioner kroner som er øremerket dette formålet.
books-5937716_1280

30-årsjubilanten investerer i fremtiden: "Mitt livsverk"

Med lokaler midt i Oslo sentrum er digitaltrykkeriet In-Trykk tett på mange store bedrifter som trenger trykketjenester.
– Jeg har blitt litt av en hustrykker for bedriftene på gata, sier eier Yalcin Ucarli.
IN Konica

Åpent hus med tema "foliering av kjøretøy"

Torsdag 20. juni inviterer Spandex til åpent hus i Larvik. Foliering av kjøretøy er tema for dagen og det blir demonstrasjon av foliering og nye produkter.
Spandex folie