Swissqprint åpner opp

swiss_qprint_0059-1Sveitsisk presisjon var det som møtte besøkerne da Swissqprint inviterte inn svenske og norske Fespa til å se deres tilvirkning av planskrivere for store formater. Det som opprinnelig var en del av skjærebordprodusenten Zünd, brøt i 2007 ut og ble et eget foretak med fokus kun på utskrifter.

For Zünd ble det lettere å samarbeide med andre fabrikanter mens nystartede Swissqprint kunne fokusere helt på skrivere. Mye kunnskap tok man med seg. For eksempel forteller den nordiske agenten, Lars Nikolajsen hos Nize Equipment, at toleransene ved tilvirkning av de maksimalt 3,2 meter brede bordene ligger på tiendedeler av millimeteren.

Lars Nikolajsen og Reto Eicher.

Lars Nikolajsen og Reto Eicher.

– Om du er veldig presis i tilvirkningen, så har du bedre forutsetninger for å senere med skriverhodene treffe punktene eksakt, sier administrerende direktør Reto Eicher.

Han forteller videre at de utnytter mye av den finmekaniske tradisjonen som finnes i Sveits. I nærheten ligger Leica-fabrikken, som har vært viktig for oppbyggingen av dette. Det er også forklaringen til at nesten alle underleverandører ligger i nærområdet.

swiss_qprint_0096Selv om Swissqprint nå har 765 maskiner ute på markedet – hvorav 55 i Norden – så er det fortsatt en liten organisasjon med 76 ansatte. All boring og fresing gjøres hos underleverandører, mens sammenmonteringen gjøres i Swissqprints helt nybygde fabrikk. Det er en meget behagelig fabrikk å besøke, med skråtak der lyset kommer inn fra nord og vannslynger i taket regulerer temperaturen. På sommaren pumper man vann fra bergvarme og kjøler, mens man på vinteren har varmevekslere og istedet tar ut varmen fra systemet. Denne typen tekniske finurligheter gjennomsyrer tilvirkningen.

swiss_qprint_0071

– De hodene vi benytter i våre maskiner er fra Konica Minolta. De har oss som en samarbeidspartner og utvikler en del direkte for oss.

Man kan trygt si at Swissqprint er belønnet av markedet, til tross for at de ennå ikke er ti år gamle, er de – ifølge deres statistikk – størst på planskrivere i sitt segment i Europa. Segmentet er da 2,5 x 2 meter i Onyx 2, som gjør 40 kvadratmeter/time, Impala 2, som gjør 180 kvadratmeter/time. Flaggskipet, som også er den maskinen de selger mest av, er Nyala 2, som har en størrelse på 3,2 x 2 meter og som kan produsere over 200 meter i timen.

swiss_qprint_0079

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Swissqprint støtter seg på mer ytelse og automatisering

Tekst: Roger Stormo |

Den sveitsiske storformatspesialisten SwissQprint lytter til sine kunder når det gjelder hastighet, automatisering og større brukermuligheter. Det er rulleprinteren Karibu som nå slippes i en raskere modell med tillegg som automatisk dobbeltsidig utskrift og neonblekk. Sign & Print går i dybden med nyhetene i et intervju med selskapets produktsjef Maurus Zeller.

Publisert av: