Forfatter i magen? Råd om selvpublisering

PUBLISERT: 31 august 2017
OPPDATERT: 31 august
Råd og vink til deg som lurer på selvpublisering

Ikke uventet slår nettprintselskapet Lasertrykk et slag for selvpublisering. Fra dem har vi fått en artikkel med råd og vink til de som har forfatteraspirasjoner.

Utgi dine egne bøker med suksess
Om du ønsker å utgi en bok om fluefiske, en selvbiografi, eller din egen kokebok. Nå har du muligheten til å gjøre dette. Med ny teknologi er det nå mulig å utgi bøker med et opplag på så lite som 10 eksemplarer.

Det er mer og mer populært å utgi sine egne bøker, hvor du ikke trenger å gå gjennom en til tider lang og kostbar prossess med store forlag. Tidligere var selvpublisering siste utvei for forfattere som ble avvist av forlagene. Men for mange norske forfattere er dette nå førstevalg. For det er klare fordeler med å utgi sine egne bøker selv. Som forfatter beholder du kontrollen, og du får en større andel av inntektene.

– Suksesshistorier fra USA for indieforfattere som gjør det bra på Amazon, er i ferd med å inspirere norske forfattere som velger å ta kontroll over utgivelse og rettigheter til sine egne manus, sier forfatter Kristin Over-Rein, som har skrevet en guide til hvordan du selv utgir din bok.

Teknologien driver utviklingen
Splitter ny teknologi gjør at LaserTrykk kan tilby å trykke opplag på helt ned til 10 eksemplarer. Det er bl.a. et nytt inkjet-oppsett som gjør det opptil 36 prosent billigere å få trykt en bok. For eksempel er prisen for å få trykket 500 A4 innbundne bøker på 200 sider, 10.780 norske kroner.

– Spørsmålet er ikke om vi nå kan trykke litt fortere eller litt billigere. Inkjet er en ny trykkteknikk, en ekte «gamechanger» for bransjen, som vi har ventet lenge på. Inkjet kan nemlig alt. Inkjet har både de lave startkostnadene som vi kjenner fra digitaltrykk, og høyt volum, som vi kjenner fra offset, sier Esben Mols Kabell, direktør og medeier av LaserTrykk.no.

Søk stadig profesjonell hjelp til gjennomlesning
Men det er viktig med godt forarbeid før du sender din bok til trykking. Kristin Over-Rein kommer her med noen anbefalinger for de som vurderer å kaste seg ut i selvpublisering.

– Du må huske at når det første utkastet er skrevet, er det fortsatt mye arbeid igjen. Ikke gå glipp av sjansen til å gjøre boken så god som mulig. Du må dra nytte av profesjonell hjelp som redaktør og korrekturleser, og du må beregne god tid til gjennomlesningen. I tillegg er bokens omslag viktig. Vi lesere tenker ofte at hvis omslaget er dårlig, er innholdet det også – og omvendt. Derfor er det en god idé å bruke penger på å få et slående omslag som tiltrekker seg din type lesere, sier hun.

LaserTrykk supplerer Kristin Over-Reins råd med følgende:

  • ISBN-nummer: Det er ikke nødvendig at boken har et ISBN-nummer og ISBN-strekkode, men det anbefales hvis boken skal ut i den vanlige bokhandelen.
  • PLIKTLEVERING: LaserTrykk.no sørger for innlevering av to eksemplarer av alle bøker som registreres og lagres for fremtiden.
  • MARKEDSFØRING: Via sosiale medier og det åpne forfatternettverk. Salg gjennom store butikkjeder kan gi et stort og raskt salg, men fortjenestene er små.

Les videre

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Kreativiteten flyter i Lommedalen

Med helt unike løsninger som blander trykte produkter med digital signage, har Adpoint blitt et selskap hvor tallene stadig peker oppover. Og den reisen har bare så vidt begynt spør du grunnleggeren Pawel Karalus.
Adpoint lucka

LOS Digital satser videre på bokproduksjon

LOS Digital i Larvik har de siste årene satset mye på bokproduksjon i mindre serier og å kunne tilby hele kjeden fra trykt til ferdig innbundet bok. En ny stiftlinje fra Horizon er det siste tilskuddet.
LOS Eirik

Ambisjoner utover bygda

Dersom du har bladd i et av de mange menighetsbladene fra distriktet eller blitt forbikjørt av en reklamefoliert bil på Dokka, er det stor sannsynlighet for at både blad og bildekor er produsert på Land Trykkeri as på Dokka.
Land Trykkeri (3)

Siste nytt

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Ny high-end foto- og plakatprinter fra Epson

Epson lanserer ny storformatskriver for det profesjonelle foto-, kunst- og plakatmarkedet.
Epson_P20500Series

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12