Fremtidsutsikter for grafiske filmer og folier

PUBLISERT: 18 januar 2018
OPPDATERT: 18 januar

Konferansen AWA Pressure-Sensitive Graphic Films samlet aktører som jobber med kjøretøydekor, signage, bygnings- og innredningsdekor og skiltmakeri. Deltakerne som var tilstede fikk en oppdatering og leksjon i hvordan global markedsutvikling og teknikk koples til innovasjoner og utfordringer i bransjen. Vekstvolumer forventes innen storformattrykk med vannbasert blekk i ett pass og materialer som filmer og folier.

Sami Mulari er sjef for markedsundersøkelser og konsulentvirksomhet hos AWA Alexander Associates.

Sami Mulari er sjef for markedsundersøkelser og konsulentvirksomhet hos AWA Alexander Associates – anerkjent for sitt industrielle fokus og kunnskap rundt spesialpapir, filmer og folier, emballasjer, trykk, bestrykningsmaterialer og konverteringssektoren.

Malari redegjorde under konferansen for hvordan prognosene ser ut for det grafiske segmentet innen filmer og folier. Noe som han mener kommer til å øke globalt med 6 prosent frem til og med 2019. De største vekstvolumene kommer til å være i Asia med 8,3 prosent årlig. Interiørdekor og varemerkeapplikasjoner tar fortsatt den største prosentandelen. Størst oppsving får derimot sektoren for kjøretøydekor. Der ser økningen ut til å bli så mye som 8,5 prosent frem til 2019. Også utendørsgrafikk på bygningsfasader og arkitektur har en positiv utvikling og forventes å vokse med 7 prosent til 2019. Begge disse markedene innbefatter støpt kalendrert polymervinyl og ikke-PVC baserte filmer avhengig av hvilken type livslengde og materiale som ønskes.

Storformat i forandring

Steve Urmano, sjef for forretningsområdet storformat hos InfoTrends entret så scenen og redegjorde for mulighetene innen trykkfølsomme materialer for storformatstrykk. Dette er et marked der veksten uten tvil drives av nye applikasjoner og teknikker, fortalte han.

Videre tok han for seg grunnene til hvorfor noen av dagens mest livlige grafikkmarkeder når det gjelder storformat muliggjøres dels av den voksende, dels den allerede tilgjengelige bildeteknikken. Men også takket være additiv tilvirkning – direkte til produkt. Disse nye applikasjonene inkluderer blant annet tekstiler, tapeter og drikkebeholdere i plast til den såkalte on-the-go-markedet der man kanskje spiser eller drikker noe i farten.

Utskrifter med vannbasert blekk i ett pass er det absolutt raskest voksende området. Prognosen viser en vekstøkning globalt med 14 prosent frem til 2021. Bakgrunnen er de høye produksjonshastighetene og den gode bildekvaliteten som gis. Imidlertid finnes det begrensninger med blekkstråleteknikken når det gjelder utvalget av substrater og bildenes livslengde.

Lateksutskrifter av slitesterke etiketter, signage, og tekstiler forventes å få en gjennomsnittelig årlig veksttakt på 10,3 prosent i Nord-Amerika takket være det store materialutvalget. Av alle trykkteknikkene har flatbedprintere med uv- og blekkstråleteknikk vist seg å være de mest mangefasetterte. Teknikken kan brukes på substrater som strekker seg fra metall, bølgepapp, stoffer, tre og membranpaneler.

Formstøping av termoplastisk polyuretan

Det neste temaet som ble behandlet på seminaret var polyuretanfilmers egenskaper og applikasjonene de dekker. Markedsføringssjef Steve Smith fra SWM International fortalte om kjemien bak alifatiske kullvæsker i termoplastiske polyuretaner. Noe som har vært brukt i over 20 år for å beskytte lakken på biler fra hakk og riper. Fordeler med dets blokkerende uv-lysbeskyttelse er også ideelle når det gjelder å beskytte overflater på trykte produkter og etiketter. De tilbyr uv-stabilitet og bibeholder bilders kvalitet og glans. De er selvlegende, også når de utsettes for påkjenninger fra vær og vind. Steve Smith bedømmer at TPU-lamineringer bør benyttes spesifikt for grafiske applikasjoner der det stilles høyest krav til bildenes kvalitet, fargestabilitet, bildeglans og at bilder ikke skal gulne med tiden. Det gjelder horisontal applisering av digitaltrykt media eller lamineringsfilmer, i miljøer med sterkt vedvarende sollys, og applisering på ujevne flater er forekommende.

Konferansen ble holdt i New Orleans, USA, den 9. oktober i fjor.

Les videre

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Epson vil endre spillereglene for de små produsenter

Under temaet "Presis, kompakt og energisparende" lanserer Epson sine Drupa-planer.
Det er flere spennende nyheter å se frem til.
Epson_Drupa

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Ny high-end foto- og plakatprinter fra Epson

Epson lanserer ny storformatskriver for det profesjonelle foto-, kunst- og plakatmarkedet.
Epson_P20500Series

Siste nytt

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Epson vil endre spillereglene for de små produsenter

Under temaet "Presis, kompakt og energisparende" lanserer Epson sine Drupa-planer.
Det er flere spennende nyheter å se frem til.
Epson_Drupa

Unge voksne mest interessert i bærekraftig emballasje

I følge plastemballasjegiganten ALPLAs "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey", prioriterer yngre kjøpere (18-34 år) bærekraftig emballasje til det punktet at de er villige til å bruke mer, reise videre og gjøre andre ekstra anstrengelser for å sikre at kjøpene deres inkluderer miljøvennlig emballasje.
alplax

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik