Karibu utfordrer med smarte funksjoner i rullesegmentet

PUBLISERT: 16 mai 2019
OPPDATERT: 16 mai
Swissqprint inviterte kunder til fabrikken sin i den sveitsiske byen Kriessern i april for å vise selskapets første rulleskriver, Karibu.

Swissqprints flatbedprintere har fått selskap. Det er en ekte rull-til-rull printer som er bygget med en rekke unike funksjoner for soft sign markedet der maskinprodusenten ser stor etterspørsel. maskinen har premiere på Fespa 2019.

Men det var i oppvarmingen til Fespa at vi ble invitert sammen med hundre kunder til firmaets hovedkvarter i tre dager i den sveitsiske byen Kriessern. SwissQprint, som lenge skapte seg et navn med sine flatbed-printere i det øvre prissjiktet har samlet alt på ett sted. Fabrikken med ca 125 ansatte er plassert i et lokale med selve produksjonen, forskning og produktutvikling og et blekk- og testlaboratorium. Det er også her at kundene kan reise for å få en demonstrasjonspresentasjon i selskapets showroom.

For dagen var det imidlertid ikke utstillingsrommet med de bestselgende Nyala 3-planskrivere som var i sentrum, men en presentasjon og demonstrasjon av en maskin som allerede er blitt annonsert som en milepæl i selskapets historie. En rull-til-rull printer kalt Karibu, fullt tilpasset for myke materialer.

Reto Eicher, administrerende direktør i Swissqprint, og Lars Nikolajsen, administrerende direktør i NIZE Equipment, eksklusiv distributør av Swissqprints maskinportefølje i Norden.

Reto Eicher, administrerende direktør i Swissqprint, sier at beslutningen om å utvikle maskinen stammer fra eksisterende kunders etterspørsel etter en rullprinter. Og etter to års maskinutvikling har dette ønsket nå blitt oppfylt.

– Alle kjenner oss som en flatbed produsent for stort format. Nå kommer vi til å rulle, sier han og påpeker at han også ser lanseringen som viktig for selskapets fremtid.

– Vi har sett en trend fra harde materialer til myk skilting, og vi tror at dette vil være viktig i fremtiden. Vi føler at det er fremtiden, og jeg tror vi trenger det. Om noen år vet vi mer, men strategisk tror jeg det er viktig for oss.

Nytt i rullesegmentet
Reto Eicher sier at håpet er at kunder som allerede har Swissqprint-maskiner i dag, og samtidig har kunnskap om maskinene og forstår selskapets konsept, ser nytten av rullemaskinen.

– Vi forventer at disse kundene vil kjøpe en slik maskin fra oss. Men hvor vellykket vi vil være med denne maskinen er vanskelig å si. Vi er nye på dette segmentet med rull-til-rull, men på den annen side kjenner mange til vår høye kvalitet. Det kommer til å ta litt tid, men vi er forventningsfulle, sier han og lister opp noen av maskinens mer spesielle egenskaper som han håper vil tilfredsstille kundene.

UV-LED rulleskriveren har fått navnet Karibu og er basert på selskapets styrker på flatbed-siden. Maskinen har 3,4 meter utskriftsbredde og er utstyrt med et kassettsystem både på forsiden og baksiden. En operatør kan selv laste maskinen med en materialrull, trekke opp mediet gjennom patronen og legge det på arbeidsbordet. Så går materialet på samme måte på forsiden gjennom en kassett. Kassettene inneholder to ruller som gjør at materialet lett kan trekkes gjennom før det igjen rulles opp på rull. Formålet med denne kassettløsningen er at den automatisk holder styr på hvordan materialet skal være strukket gjennom hele utskriftsprosessen.

Kassettsystemet på forsiden og baksiden av maskinen tar sikte på å holde oversikt over materialets strekk.

– Kassettsystemet er hele vår strekkregulering. Ved hjelp av en sensor har vi full kontroll over det tiltenkte materialet, hvor mye kraft vi skal bli belastet med når materialet er matet. Så om vi kjører en bakgrunnsbelyst folie eller et veldig tynt materiale, for eksempel 120 mikrometer, eller stoff, lerret eller tapet, kan vi ta det uten veiing, sier Lars Nikolajsen, administrerende direktør for NIZE-utstyr, som er den eneste forhandleren av Swissqprints produkter i Norden.

Statusindikatorer i form av lamper på hver side av maskinen indikerer i forskjellige farger hvilke dreiemomenter som er i gang i utskriftsprosessen.

Tre utskrifter ble vist
Under demonstrasjonen fikk vi se tre forskjellige testutskrifter – på nett, folie og bakgrunnsbelyst applikasjon. Selv for en uerfaren operatør er det mulig å laste av og på rullene. Rullene byttes på bare noen få minutter, og jobb-bytter går like raskt. Til sin hjelp har operatøren statusindikatorer i form av lamper på hver side av maskinen som signaliserer med forskjellige farger hvilke trinn som skjer i utskriftsprosessen. Bordet har en integrert skjæringslinje som operatørkniven kan følge når utskriftsjobben er ferdig.

For Karibu har produsenten valgt å utvikle et helt nytt vakuumsystem. Hver av de 200 vertikale luftkanalene kan slås på og av ved hjelp av et par flenser som strekker seg som et perlebånd langs arbeidsbordet. Ifølge maskinprodusenten skal dette være som å spille piano, noe undertegnede skal la være usagt. Men det er godt nok å bruke fingertuppene for å kontrollere dem. Fordelen er imidlertid at det er enkelt å dele utskriftsbordet i mindre seksjoner. For hver bestemt jobb, uavhengig av materialets bredde eller om den er i midten, til venstre eller høyre på arbeidsbordet.

Bordet har en integrert skjæringslinje som operatørkniven kan følge når utskriftsjobben er ferdig.

Del i soner

– Hittil har vi vært kjent for å ha et vakuumsystem med en glidebryter. Det vil si, du kan åpne opp fra 0,0 og få et større område på skrivebordet. Nå kan vi låse opp det i enkelte soner.

– Hvis du for eksempel skriver ut dual roll, doble ruller (1,6 meters ruller parallellt) der du trenger vakuum i midten og i ytterkantene til høyre og venstre, kan dette stilles inn og kontrolleres enkeltvis. Du får fiksering bare på de stedene du har behov for, og du får ingen falsk luftpumpe som gir ekstra unødvendig energiforbruk, sier Nikolajsen og påpeker at vakuumpumpene heller ikke gir så mye støy, noe som er til glede for den som jobber rundt maskinen.

Nikolajsen sier at med LED-lysene og de enkelte vakuumpumpene er strømforbruket i Karibu ca 2000 watt i timen, noe som tilsvarer et elektrisk verktøy som f.eks. en hårføner.

Vakuumsystemet, som holder materialene på plass, er utstyrt med 200 vertikale luftkanaler som slås på og av med flenser. Vakuumet kan deles inn i små og større soner.

Karibu ser ut som en klassisk flatbed med bommen og vognen som beveger seg sidelengs. To startmodi er tilgjengelige, og du kan enkelt bytte mellom disse – enten for å skrive ut vanlige medier eller for å skrive ut mesh med gjennomtrykk. For å skrive ut sistnevnte, er det ikke nødvendig med instillingsstid – det er bare å sette inn materialet og alt gjenværende blekk i utskriftsprosessen transporteres bort på et oppsamlingspapir uten blekksøl.

Lory programvare
For å betjene maskinen brukes Lory-programvaren som intuitiv og lar deg dra og slippe bilder inn i brukergrensesnittet. I fremtiden vil Lory også erstatte programvaren Amber i Swissqprints flatbed-printere.

Maskinen er beregnet for de fleste produktene i soft signage – plakater, bakgrunner og skilt, men også det voksende interiør- og tekstilmarkedet.

– Det er mange produkter. Og hvis vi ser på grafikkområdet, så er det innen soft signage vi ser en sterk vekst. Du kan skrive ut direkte på mesh som er et lavprisprodukt, men gir et høyt volum. Eller hvorfor ikke skrive ut fem lag som kan brukes til bakgrunnsbelyst / lysbokser og også clear view for vindusfilm.
Integrert i bordet, i nær tilknytning til selve utskriftsområdet, finnes det en såkalt lysboks, slik at operatøren kan belyse bakgrunnsbelyst media direkte under produksjonen, for å sjekke utskriftskvaliteten.

To betakunder
Maskinen kan også brukes til visse industriprodukter.
– Det kan være en grafisk produsent som har en industriell kunde, en screen- eller offsetprinter som trenger å skrive ut noen tekniske materialer – polypropylen eller annet materiale.

To kunder valgte å investere i Karibu i forbindelse med VIP-arrangementet. Og tidligere har Swissqprint hatt to betakunder som har testet maskinen, en i Tyskland og en i Sveits.

– En av dem er en veldig stor Swissqprint-kunde som har hatt mesteparten av maskinene og har testet de fleste blekktypene fra før. For tiden har han tre printere og tester nå Karibu. En annen kunde er veldig rulldedikert og har blant annet Vutek og Durst og latex som er våre konkurrerende produkter, som vi bør se om Karibu skal kunne samsvare med. Vi har hatt positiv tilbakemelding fra begge våre kunder, sier han og sier at flere eksisterende nordiske kunder har vist stor interesse.

– Vi har kontinuerlig intervjuet med dem for å se at vi havner rett når det gjelder formater og hastigheter.

Ny blekkpakke
Swissqprint har valgt å fortsette på den nye veien med sine uv-led farger. Nicholas stikker ikke under en stol betydningen av Led-herdingen.
– Led teknologi har åpnet en helt ny verden for oss.

Karibu leveres med en helt ny blekkpakke. Den er utviklet spesielt for fleksible materialer som ofte foldes eller legges sammen når de transporteres til kunder. Blekkkonfigurasjonene varierer fra fire opp til åtte blekkfarger. Brukeren kan velge å kjøre med CMYK, men kan også krydre med lys cyan, lys magenta, lys svart og hvit og lakk. Det er også en primer for bedre vedheft og finish på visse materialer.

Prisen for Karibu er litt under NOK 3 millioner. For en fullt utstyrt maskin vil prisen selvsagt bli noe høyere, ca 4 millioner kroner.

«Litt som en underdog»
Hva har Lars Nikolajsen av forventninger til Karibu i Norden? Han sier at det alltid er vanskelig å si når du kommer inn litt fra siden med et nytt produkt. Men håpet er å kunne undertegne minst en ordre i hvert nordisk land før årsskiftet.

– Det er allerede mange store dedikerte rulleskrivere, slik at vi blir litt som en underdog. Men jeg har en forventning, og det er det vi alltid har kjent for; den høyeste utskriftskvaliteten, den høyeste allsidigheten og dermed også mediestyringen. Karibu er brukervennlig, allsidig og fleksibel i høyeste kvalitet.

Les videre

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Ny high-end foto- og plakatprinter fra Epson

Epson lanserer ny storformatskriver for det profesjonelle foto-, kunst- og plakatmarkedet.
Epson_P20500Series

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Siste nytt

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Ny high-end foto- og plakatprinter fra Epson

Epson lanserer ny storformatskriver for det profesjonelle foto-, kunst- og plakatmarkedet.
Epson_P20500Series

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12