Ny pdf-standard for skilt og display

En ny preflight-spesifikasjon for sign-og displaysegmentet skal gi økt mulighet til interne kvalitetskontroller.

The Ghent Workgroup (GWG) har en betatest av en ny preflight-spesifikasjon for sign- og displaymarkedet. Sammen med Callas og Enfocus preflight-profiler blir spesifikasjonene tilgjengelige for alle. Ifølge GWG kommer programvareleverandører å kunne forberede seg til en standardisert kvalitetskontroll mens skiltmakere kan utnytte profilene for intern kvalitetskontroll.

Alt fra bannere til skilter
– Hver og ett av disse produktene har sine egne tekniske krav og å fange dem alle i en spesifikasjon var ingen lett oppgave. Etter noen studier ble det klart at vi var nødt til å presentere tø nøkkelfaktorer: visningsavstand og skaleringsfaktor for å kunne lage en spesifikasjon, sier David Van Driessche, administrerende direktør for GWG:

Visningavstand står for den gjennomsnittlige avstanden mellom seeren og skiltet. Jo større avstand – desto lavere bildeoppløsning. Skaleringsfaktoren innebærer hvordan man bryter ned utskriften i ulike deler, da tegn ofte er veldig store, for eksempel 1/10 eller 1/48.

– Vi slutter med et oppsett med regler for hele markedssegmentet og i stedet innfører vi begrepene visningsavstand og skaleringsfaktor. Naturligvis kan programmer som selv lager pdf-filer velge hvordan de bestemmer seg for å integrere reglene. De kan fortsatt tilby ulike maler eller preflight-profiler for ulike produkttyper.

Stort fargerom
Noe som skiller den nye spesifikasjonen fra tidligere er at den åpner hvilke fargespor som kan benyttes i en pdf-fil. Det er viktig på grunn av antallet utmatningsalternativer. For første gang tillater spesifikasjonen bruken av fargerom som er kalibrert etter RGB eller LAB for alle delene i et pdf-dokument.

Spesifikasjonen kan lastes ned på GWGs nettside og alt materiale er gratis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


App for opplæring i grafisk produksjon

Fagbokforlaget har utviklet et digitalt læremiddel i grafisk produksjonsteknikk. Det er en web-app som inneholder filmer, podkaster, animasjoner og oppgaver. Appen har god søkefunksjon, ordbok med korte forklaringer og illustrasjoner av faguttrykk, slik at elevene raskt kan finne informasjon om et aktuelt tema, og som forberedelse til fagprøven.

Publisert av: