Travle dager i Riga

Plockmatic Riga Days har utviklet seg til et event der forhandlere fra den russisktalende verden kommer for å se hva de kan ha med seg ut til kundene. Og nordiske og baltiske kunder passer samtidig på å se hva som er nytt.

Betydningen til denne messen kan ikke betones nok. I fjor var den svenske ambassadøren her for å vise sin støtte. Noen år tidligere var svenskekongen her. Så for skandinaviske produsenter er dette en viktig mulighet til å treffe kunder.

Heidelberg satset i år på å vise mulighetene med nettbaserte løsninger.

Heidelberg satser på nettet

Heidelberg forteller gjerne om sin nettbutikk der idéen er at alle materialer fungerer godt sammen. Om et trykkeri kjøper plater, farger, gummiduker og andre tilbehør så får de samtidig garanti for at dette passer godt sammen.

Heidelberg visar dessuten Prinect, som nå har blitt totalt omgjort. Her er det verktøy for alt fra å motta og planlegge ordre til kvalitetssjekk under trykkingen og økonomrapporter og produksjonsplanlegging. Nytt er at også små foretak kan kjøpe en nettbasert versjon – og så bare betaler månedsvis for de modulene de faktisk har benyttet. Man kan med andre ord starte mykt og deretter ta i bruk flere og flere verktøy i takt med at man vokser.

Hexis fokuserer på folier
Hexis jobber i Baltikum sammen med Sesoma. De sistnevnte trykker ut folier i sine Mutohmaskiner. Disse monteres deretter på en bil av Hexis medarbeidere.

Hexis snakker også gjerne om hele kolleksjonen med interiørfolie. Mengder av gulvfolie finnes med ulik stemning, og på samme måte folier for bad, kjøkken og møbler. Till Riga hadde Hexis tatt med eksempler på flere hundre ulike folier.

Hexis hadde fullt fokus på folier på den fargerike standen.

Plockmatic presenterer ny maskin
Etter å ha snakket om det i mange år så er den nå klar – Plockmatics maskin for å lage brosjyrer i liggende A4. BM 5000 heter den nye serien, som kan brukes til å lage alt fra A6 til liggende A3.

– Dette er en helt ny verden for SRA3-trykkeriene, sier Mikael Bryske hos Plockmatic. Arkene skal jo nå være opp til 64 cm lange og ha motsatt fiberretning. Så investeringen i disse maskinene innebærer også at trykkeriet formodentlig også må investere i en bredere kuttemaskin. De digitale trykkpressene har i mange tilfeller kunnet trykke disse lengre arkene i flere år allerede.

 

– Jeg regner med at Drupa neste år kommer til å innebære en eksplosjon av maskiner som tilbyr liggende A4. Ettersom de jo samtidig også klarer stående A4, så betyr det at vi får maskiner som kan kjøre lekre kataloger med sider som er 30 x 30 cm.

Akkurat som for Plockmatics 3000-serie så klarer den nye serien å stifte gjennom maksimalt 50 ark – hvilket gir 200 sidor. Den ferdigfalsede tykkelsen må likevel ikke overstige 10 mm. Men når dette så presses i en firkantrygg – som inngår i BM 5000 – så betyr det at mye bokproduksjon nå kan foregå uten lim i ryggen.

Sideskjæring gjøres av de ferdigtrykte arkene og når heftet er samlet så fremkanttrimmes det. Det gjør at jeg kan trykke til kanten på alle sider og deretter etterbehandle det i den nye Plockmaticmaskinen.

– Omlag halvparten av våre maskiner selges som enkeltstående og halvparten sammenkoplet med printere, sier konsernsjef Jan Marstorp.

Allerede nå kan du kjøpe en enkeltstående maskin. På Drupa i juni neste år kommer du trolig til å få se den integrert med alle de store printerleverandørenes maskiner.

Konica Minolta med etikettmaskin

Konica Minolta viser etikettmaskin
AccurioLabel 230 er Konica Minoltas etikettmaskin. Den står og produserer for fullt på messen i Riga. Michael Molbæk fra hovedkontoret i Tyskland var på plass for å treffe kunder og fortelle om en i hans øyne veldig robust maskin som er relevant for hele den russisktalende verden. Ukrainare, hviterussere, russere og besøkende helt fra østre Asia kom til Riga for å titte på maskinen.

Rollsrollers grunder Göran Johansson viste frem en maskin med ekstra alt.

Rollsroller med ekstra alt
Rollsroller har satt sammen en maskin med ekstra alt og plassert den hos Plockmatic i Riga. Gründeren Göran Johansson viser hvordan det her er en fast montert slicer som skjærer rullen i starten. Så er båndet utstyrt med antistatutstyr for å fjerne statisk elektrisitet, som trekker til seg hår og støv.

En spesiell innstilling for laminat gjør det enkelt å bruke Rollsroller for å presse laminat på folien før den kanskje til slutt presses på sluttproduktet – som kan være et aluminiumskilt, plexiglass eller annet som en skiltmaker behøver.

Omikai utvider vyer
Omikai er nå oversatt til seks språk og vokser raskt. Mattias Erlandsson treffer nå de baltiske kundene men diskuterer også gjerne med forhandlere fra den øvrige verden.

Mattias Erlandsson, til høyre, var på plass på Omikais stand for å møte kunder fra hele verden.

– Etter store utviklingskostnader i begynnelsen er vi nå et foretak med positiv kasseflyt, samtidig som vi fortsetter å vokse. Finland har vært veldig bra og jeg kom rett fra utdanning der til Riga.

Comagrav viser bredde
Comagrav lager maskiner til den tsjekkiske maskinindustrien. De skal holde for produksjon døgnet rundt. Det gjelder også det skjære- og fresebordet de har utviklet for Plockmatic. 60 mm høye objekter kan det skjære.

Rudolf Hladik fra Comagrav til venstre sammen med Plockmatics Mikael Bryske.

– Og fresing gjøres både i tre, plast og aluminium, sier Rudolf Hladik og viser for Plockmatics Mikael Bryske hvordan en perfekt rundet aluminiumprofil ser ut. Den har ikke behov for ettersliping men kunne benyttes rett fra skjærebordet.

– Bordet vi har med oss i Riga er 170 cm bredt, men vi gjør dem opptil 340 cm brede. I lengden kan de være fem meter. Felles for alle bordene er at de selv kan bytte skjæreverktøy automatisk.

Storformat hos Sesoma
Sesoma har med Mutoh XpertJet 1682 SR storformatsprinter med 160 centimeter bredde. De har også tekstilprinteren Texjet, som på messen ble brukt til å produsere t-skjorter.

Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.