Suksess med små opplag i nisjemarked

PUBLISERT: 4 november 2019
OPPDATERT: 4 november

For Agape forlag i Fredrikstad er førsteopplaget av bøker typisk 600 til 1000 eksemplarer. Det passer perfekt for digitaltrykk, og med ny Canon imagePRESS-løsning vil enda flere titler bli produsert i eget hus.

Egenproduksjon av bøker
– Halvering av produksjonskostnadene, samt raskere vei fra manus til ferdig bok, lyder det enkle svaret fra forlagssjef Daniel Hagen når vi spør hvilke fordeler han ser med nyinvesteringen Canon imagePRESS C710. Agape forlag utgir kristenlitteratur, i første rekke oversatte bøker som selges gjennom egen bokklubb, nettbokhandel og samarbeidende bokhandlere. Ideen om å håndtere en større del av den grafiske produksjonen selv, kom fra Jan Rafn hos Canon-forhandleren Dustin. Daniel Hagen tente på ideen og lot ikke sjansen gå fra seg, og med solid opplæring i produksjon og fargestyring fra Kristin Johansen ved Canons supportavdeling, produserer han nå både innmat og omslag til bøkene selv.

Jan Rafn (til venstre) fra Dustin foreslo utvidet grafisk produksjon for Agape forlag. Sammen med Daniel Hagen kan han konstatere at bokproduksjonen går på skinner.

Avgjørende med gode samarbeidspartnere
– Tidligere er det først og fremst ettertrykk vi har produsert selv, mens vi i fremtiden ser for oss å produsere flere førsteopplag i eget hus, både innmat og omslag, opplyser Daniel Hagen. Da tidligere forlagssjef Per Nilsen døde tidligere i år, fikk han ansvaret for bedriften «rett i fanget».

– Selvfølgelig var det en brå start, men jeg liker utfordringer og det har gått veldig bra. Gode samarbeidspartnere er vesentlig, og Jan Rafn hos Dustin har vært viktig for å se nye vekstmuligheter og utnytte de nye produksjonsmulighetene. Den nye Canon-løsningen åpner også for nye markeder, blant annet ser vi for oss å utføre grafiske oppdrag for det generelle bedriftsmarkedet, i tillegg til kirker, menigheter og andre innenfor det mer tradisjonelle markedet vårt, forteller han.

Halverte produksjonskostnader
Årlig utgir Agape forlag seks til åtte boktitler, bøker som markedsføres via nettbutikk, nisjebokhandlere og til forlagets egen bokklubb.

– Vi besøker gjerne messer og arrangementer i USA, gjør avtaler med forfattere og forlag om titler som passer for det norske markedet, og sørger for oversettelse, produksjon, markedsføring, salg og distribusjon. Regnestykket ved å investere i digitaltrykkmaskin fra Canon var ganske enkelt, faktisk blir produksjonskostnadene halvert sammenlignet med ekstern produksjon. Med Canon imagePRESS C710 oppnår vi ønsket kvalitet både på tekst og på fargetrykk, og omslagene produseres direkte på 300 grams papir. Bokformatene passer typisk i 4-opp, slik at minsteopplaget for ettertrykk gjerne blir 4 bøker. I praksis har vi alltid boken på lager, siden vi produserer «Print on demand» når vi mottar bestillinger utover førsteopplaget, opplyser forlagssjefen i Fredrikstad.

Canon imagePRESS C710 produserer innmat i sorthvitt og bokomslag i farger på 300 grams papir. Førsteopplagene er typisk 600 til 1000 eksemplarer, mens ettertrykk kan produseres ned i 4 eksemplarer.

Lokal oppfølging og service
Canon-forhandleren Dustin har kontor med 110 medarbeidere i Moss, derfra de blant annet har levert IT-utstyr til Agape forlag. Når Canon i tillegg har lokalt serviceapparat med base i Østfold, kjenner Daniel Hagen at han blir ivaretatt på beste måte lokalt i Fredrikstad.

Nå også som boktrykker. Daniel Hagen driver nisjeforlag og opplever stor reduksjon i produksjonskostnadene med ny Canon-løsning i huset.

– Og det er egentlig helt nødvendig, for jeg er plutselig blitt både boktrykker og produksjonssjef, i tillegg til oppgavene som forlagssjef og markedsfører, sier Daniel med et smil. Han ser at den nye produksjonsløsningen fra Canon gir fullgod bokkvalitet, samtidig som den åpner for nye forretningsmuligheter. – Visittkort, bannere og reklametrykksaker til næringslivet, diktsamlinger og andre bøker for bokklubbmedlemmene, grafiske oppdrag for menigheter og kirker, det er et hav av muligheter når vi har trykkeriet her i eget hus, sier en optimistisk forlagssjef i Agape forlag.

Jan Rafn fra Dustin, Daniel Hagen i Agape forlag og Terje Eriksen fra Canon har tro på vekstmuligheter for småbedrifter med imagePRESS-teknologi.

Les videre

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Kreativiteten flyter i Lommedalen

Med helt unike løsninger som blander trykte produkter med digital signage, har Adpoint blitt et selskap hvor tallene stadig peker oppover. Og den reisen har bare så vidt begynt spør du grunnleggeren Pawel Karalus.
Adpoint lucka

LOS Digital satser videre på bokproduksjon

LOS Digital i Larvik har de siste årene satset mye på bokproduksjon i mindre serier og å kunne tilby hele kjeden fra trykt til ferdig innbundet bok. En ny stiftlinje fra Horizon er det siste tilskuddet.
LOS Eirik

Ambisjoner utover bygda

Dersom du har bladd i et av de mange menighetsbladene fra distriktet eller blitt forbikjørt av en reklamefoliert bil på Dokka, er det stor sannsynlighet for at både blad og bildekor er produsert på Land Trykkeri as på Dokka.
Land Trykkeri (3)

Siste nytt

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Elitron er på plass hos NIZE equipment

Etter 14 dager med installasjon og intensiv opplæring er NIZE-equipment klart til å vise frem det siste tilskuddet til deres produktportefølje. Det er det italienske high-end skjære- og fresebordet Elitron Kombo SDC+ i formatet 320 x 210 cm de har montert i sitt demosenter i Odder i Danmark.
nize_elitron_02-1

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1