Mye mer enn 140 sider hos Konica Minolta

PUBLISERT: 22 november 2019
OPPDATERT: 22 november
Det er ikke bare 140 sider i minuttet som er det nye i Konica Minoltas nyeste trykkpresse. Dessuten kan man nå kjøre liggende A3. Viktigst er nok likevel at man nå får et matt trykk som kan blandes med offsettrykk.

Når Konica Minolta nå har lansert sin 140-siders tonermaskin, så er det veldig mye mer enn selskapets raskeste maskin som er presentert. Det er et helt konsept med minsket vedlikehold, kvalitetsgransking av hvert eneste ark og muligheten for å trykke ferdige liggende A4-brosjyrer i maskinen.

De 140 sidene er utrolig viktige for å opprettholde konkurransedyktigheten i et konstant mer presset marked. Likevel imponeres potensielle kunder formodentlig mer av det matte, offsetliknende trykket, oppløsningen på 2400 dpi og evnen til i full hastighet å kjøre opp til 450 grams papir. Hvis jeg skal velge å spesielt trekke frem en av disse egenskapene, så velger jeg det offsetliknende trykket. Her kan offset og digitaltrykk blandes, hvor større opplag kjøres i offset og mindre digitalt. Hvis trykkene siden skal stå ved siden av hverandre på en hylle, så fungerer det. På ekte.

Allerede da maskinene nådde 100 sider per minutt, påpekte mange leverandører at man har nådd det som var mulig med fargetoner. Ville man kjøre raskere var det inkjet som gjaldt. Men ikke før hadde dette blitt en etablert sannhet, så presenterte den ene etter den andre maskiner som kunne kjøre 130-140 sider i minuttet. Og når nå Konica Minolta kommer med AccurioPress C14000 så kan den kjøre 80 sider A3 i minuttet, altså tilsvarende 160 sider A4, som er det man måler på. Kjører man A4-papir er det likevel 140 sider som er det maksimale.

– Og hastigheten bevarer vi, uansett om du kjører på tynt papir eller er oppe på maksimale 450 grams papir, informerer operatøren når jeg får titte nærmere på C14000. Ettersom det bara er en fuser i maskinen skal likevel temperaturen justeres når jeg går mellom ulike gramvekter av papir. Det å gå opp i temperatur går raskt, men å redusere går noe langsommere. Så det er ikke sikkert at det beste er å kjøre omslag og innmat i en arbeidsgang, i tilfelle tykkelsen varierer mye mellom innmat og omslagspapir og fuseren trenger å stilles om.

2,5 millioner trykk skal den nye C14000 klare. Det er en meget stor kapasitetsøkning fra tidligere modeller. Fargekassettene er dimensjonert etter dette.

Trykkarkene leses av ved innmatingen. Først sitter det en sensor som leser av papirets tykkelse. Deretter kommer en sensor som leser av vekten. Til slutt analyseres overflaten. Deretter velger pressen selv blant mer enn 300 innebygde trykkprofiler. Men det holder ikke med basisinnstillingen. Noe kan gå galt under trykkingen. Derfor finnes IQ-501 som ekstrautstyr. Det består av to skannere og Konica Minoltas spektrofotometer. Utstyret er så avansert at det til og med holder orden på variabeltrykk der bilder og tekst varierer.

– Det er ikke obligatorisk å kjøpe IQ-501 i tillegg, men flertallet av kundene forventer vi kommer til å gjøre det, sier Michael Molbæk fra Konica Minolta, når vi får titte på maskinen i København. Med IQ-501 har brukeren en garanti for at hvert trykkark granskes. Her oppdages striper i trykket eller rare prikker på enkeltark. Ettersom dette er en produksjonsmaskin som er tenkt for opp til 2,5 millioner trykk i måneden, så blir den ekstra kostnaden veldig lav per trykte ark. Samtidig åpnes et marked for medisinsk og sikkerhetstrykk, der jeg må kunne garantere at all trykk er korrekt. Vi kan også regne med at en del av disse maskinene kommer til å stå og mer permanent trykke kartong.

Med C14000 åpner Konica Minolta også for å kunne kjøre liggende A4 brosjyrer. Ettersom de jo beholder høyden, så betyr det at de kan lage virkelige praktverk med 30 x 30 cm store sider. Sammen med den nye etterbehandleren til Watkiss for liggende A4 så kan 40 ark stiftes, falses, presses med firkantrygg og lages bok av.

Nå kan man, takket være Watkiss-maskinen som er koplet inn online, produsere liggende A3. Det muliggjør produksjon av praktverk, kartbøker og store instruksjonsbøker med opp til 200 sider.

Til sommeren 2020 kommer Konica Minolta til å ha papirmagasin med tre forskjellige papirtyper og den nye lengden. Allerede nå kan lengre papir mates fra en spesialhylle. Og arkene kan være opp til 130 cm lange (90 cm om man vil trykke på begge sidene og snu i maskinen).

Jeg skrev tidligere om 450 grams papir. En annen spennende mulighet er å trykke på strukturert papir. Fuseren er lagd slik at dens temperatur kan variere tillstrekkelig for å gå fra 80 til 450 grams papir. Det betyr også at den kan stilles slik at den varmer litt ekstra og smelter ned toneren i strukturpapir. Toner består jo av over 90 prosent plast som brennes inn i substratet.

Med AccurioPress C14000 blir gapet til den store B2 inkjetpressen KM1 litt mindre. Det er fremfor alt månedsvolumet, at C14000 skal klare 2,5 millioner A4-sider i måneden, som imponerer. Men også hastigheten. C14000 produserer tilsvarende 8400 sider A4 i timen og KM1 tilsvarende 12000 sider. Men KM1 sitt arkformat på 58 x 75 cm kommer C14000 ikke i nærheten av. Ikke prisen på KM1 heller. . .

Les videre

100 Revoria Press PC1120 installert i Europa

Fujifilm har nå gjort den hundrede installasjonen av flaggskipet Revoria Press PC1120-modellen i Europa. Tonerpressen har vunnet flere priser opp gjennom årene.
Gibon7-768x512-1

HP lanserer fire nye digitalpresser

HP annonserte like før påske lansering av fire nye digitalpresser, HP Indigo 120K, Indigo 18K, Indigo 7K Secure og Indigo V2 for det kommersielle markedet.
hp123

Xeikons Lion tar digitaltrykket videre

Xeikon har lansert Lion LX3000, en ny digital etikettpresse med et nytt kontrollsystem som gir høy produktivitet og etikettkvalitet med god ytelse.
Xeikonz

DTG-printer lanseres for myke trykk på sportstøy

Ricoh ønsker å fylle et hull i markedet med sin nye DTG-skriver for polyestertrykk.
rioch-dtg

Siste nytt

Smarte fabrikker trenger smart service

Müller Martini innså tidlig at en smart fabrikk, utformet for produktivitet også trenger en innovativ servicetilnærming. Tiden er ute for den gamle filosofien med at ting går i stykker og så skal de repareres. På Drupa demonstrerer de den modulære programvaren MMServices.
PI-2402-drupa_MMServices_1

Epson vil endre spillereglene for de små produsenter

Under temaet "Presis, kompakt og energisparende" lanserer Epson sine Drupa-planer.
Det er flere spennende nyheter å se frem til.
Epson_Drupa

Unge voksne mest interessert i bærekraftig emballasje

I følge plastemballasjegiganten ALPLAs "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey", prioriterer yngre kjøpere (18-34 år) bærekraftig emballasje til det punktet at de er villige til å bruke mer, reise videre og gjøre andre ekstra anstrengelser for å sikre at kjøpene deres inkluderer miljøvennlig emballasje.
alplax

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik