Régis Thienard: Hva er det neste med inkjet og de mange grunnene til å omfavne det

Régis Thienard reflekterer om inkjet.

Drupa Essentials of Print: Artikkel nummer 4. Foran Drupa publiserer organisasjonen artikler av interesse, forfattet av designere, merkevareeiere, trykkere, journalister og influensere. 

Det som sto klart på Drupa 2016 var at inkjet nå er klar for «prime time» på tvers av et voksende utvalg av applikasjoner og godt posisjonert for å fortrenge konvensjonelle trykkemetoder. I 2016 skulle vi «berøre fremtiden» og i 2020 skulle vi virkelig “omfavne den” ordentlig. For 2020 gjetter alle at Drupa vil signalisere seieren for trykking uten innvirkning. For meg vil 2020 være en annen blekkskriverdrupa. Suksessen til blekkskriver stammer fra og er innebygd i selve arten av teknologien som kan sees på på tvers av de viktigste elementene.

Kontaktløs printing
I dag eliminerer digitaltrykk mesteparten av den ineffektive driftsstansen for en trykkpresse, det er nesten ikke flere mellomliggende trinn. Leverandører av trykketjenester blir mer produktive, de øker responsen og de bidrar til reduksjon av lagerbeholdning for kundene. Fremtiden for printing er satt for digital og for inkjet. Xerografi og offset kan ikke gå dit inkjet kan gå med veldig store bredder, trykk på gjenstander og stoffer. Inkjet-teknologi tillater printing uten kontakt, og eliminerer risikoen for forvrengning av bildet eller forringelse av underlaget.
Intet marked står stille for produsentene, og de dobler alle oppfinnsomhetene sine for å håndtere de små blekkdråpene. Enten det betyr utkasthøyden til papiret, blekkhodenes skjørhet med tanke på friksjon, utskiftbarhet, hastighet på blekkutskytingen kombinert med presisjonen til hver dråpes form, størrelsen og kvaliteten på pigmentene, begrensning av blekkets penetrering av underlaget, eller forbedret tørking av ubestrøket papir, osv.

Vi ser mange leverandører av printhoder (Memjet, Kyocera, Fuji, Xaar, Konica Minolta for å nevne noen) som leverer høyere oppløsning, høyere hastigheter og lavere kostnader. Alt dette åpner for nye horisonter. Selv om printhoder tidligere bare hadde moderat oppløsning og hastighet med begrensede bruksområder, ser vi en utrolig utvikling av nye printhoder på tvers av mange leverandører som leverer høy gjennomstrømning og oppløsning. Derfor er det mange leverandører av inkjetprintere som server mange markeder, fra etiketter til storformat, tekstiler, emballasje og industriell print. Veksten her er betydelig, og jeg er overbevist om at vi er på et tydelig tippepunkt for at inkjet skal bli den dominerende teknologien på Drupa 2020. Vi kommer til å være vitner til noen revolusjonerende maskiner og se at det nesten ikke er noen grense for inkjet.

Programvare, kunstig intelligens og 3D-print
Selv om printhoder i seg selv krever avanserte teknologier, er inkjet-magien som foregår også takket være andre viktige ingredienser som nylig er tilgjengelige, for eksempel 3D-printing, avansert programvare og kunstig intelligens. Disse komponentene er de ultimate verktøyene for å perfeksjonere inkjetmaskinene, og dermed øke deres fleksibilitet og nøyaktighet over all forventning. Noen printhodeprodusenter som Bobst Group Mouvent bruker 3D-printteknologier for å integrere alle komponentene på liten plass, med den høyeste grad av presisjon, og leverer kompakte hodeklynger for bruk på tvers av mange teknologier. Nesten så enkelt som Lego-brikker!
Tilstøtende teknologier akselererer virkelig den pågående utviklingen av inkjet, selv om denne ble oppfunnet for mange år siden. Nye algoritmer hjelper byggere av digitale presser i jakten på dysesvikt, i påvisningen av luftbobler inne i hodets blekkbeholder, i å oppnå en konstant blekkutskytingshastighet kombinert med finheten til hver dråpe, eller med korreksjon av flyvende blekk ved å avlede til strålen ved siden av den manglende, osv. … Kort sagt kan du si at kunstig intelligens i avansert programvare er med på å fjerne ufullkommenheter i printhodeteknikken.
Den nylig oppfunnede Industry 4.0 – som refererer til maskiner som er forsterket med trådløs tilkobling og sensorer, koblet til et system som kan visualisere hele produksjonslinjen og ta egne beslutninger – er veldig tilpasset prinsippene for inkjet.

Farger i overflod
Med presser med opptil 12 farger og dråpestørrelse som varierer med en faktor 10, kan alle farger skrives ut ettersom spekteret er øverst i ethvert printsystem. Det er ikke lenger det menneskelige øye som bedømmer og sammenligner mellom originalen og trykket, det er systemet som bruker sine egne mønstre. De nylige kunngjøringene fra Landa, når de oppnådde nærmere 97% av Pantone og hevdet at spotfarger til slutt kan bli fortid, setter scenen for Drupa 2020 der vi alle forventer at inkjet vil være stjernen i showet. Den nylig annonserte BOBST DigiColor-teknologien innvarsler også solnedgangen for spotfarger. Alle slike kunngjøringer vil glede merkeeiere som ikke lenger trenger å stole på stemningen og subjektiviteten til en markedsskribent.

Allsidighet i applikasjoner
Inkjetteknologi har potensial til å trykke på nesten ethvert underlag – fra tekstil til emballasje inkl. direkte til form på mange underlag. Gjeldende teknologi har ikke etablert et landemerke for bokstavelig talt alt som er skrevet ut, men det er ingen tvil om at den vil utvikle seg videre. I noen områder er inkjet fremdeles i sin spede begynnelse, for eksempel med å forskjønne. Selskaper som MGI, KURZ, SCODIX åpner for nye områder, og dette er bare begynnelsen.
Inkjet blir i økende grad sett på som en evolusjonær driver for printteknikker, og slik utvikling muliggjør printing av stadig mer komplekse materialer. Den kontaktløse naturen til inkjetmaskiner åpner for mange nye markeder som glass, keramikk, fliser, til og med trykte kretskort. Vi kan være sikre på at Drupa 2020 vil gi liv til slike nye applikasjoner. Mottoet «omfavne fremtiden» kan godt bli «omfavne inkjet som fremtiden». Forstyrrende nyvinninger er på farten!
Jeg forventer at Drupa skal vise frem digitalprintede bøker med integrert forsterket virkelighet og printet elektronikk, tilkoblet emballasjeleveranse med avanserte sikkerhetsfunksjoner over hele forsyningskjeden, stoffer med helsesensorer (spenning, dehydrering, osv …)

Variable data, smidighet og fleksibilitet
Merkeiere og deres byråer forventer, til og med krever, mer personalisering og tilpasning i sen fase. De ønsker alle at pakken skal være produktet. Noen store aktører som Philip Morris International (PMI) forventer at digitaltrykk vil være kjernen i deres emballasjeproduksjon. Digital gjør at enhver emballasjeartikkel kan være unik og gjort på 7 dager i stedet for 18 måneder, slik det nylig ble hevdet. Etter hvert som «data» blir ryggraden i Industry 4.0, vil digitalprint og inkjet i sin natur takle denne nye virkeligheten, slik at det som skrives ut kan være det samme, men også kan være forskjellig.

Kostnader
Mange hevder at grensen for inkjet er knyttet til kostnadene for blekk. I dag innebærer forskningen som kreves for å produsere blekk pågående investeringer, spesielt ettersom printhodene stadig endres og blekkformler må justeres. Selv om det er sant at utviklingen av blekk for inkjetprintere er mer kostbar enn for offset eller flexo, er det bare et spørsmål om tid for inkjetprintere å bli rimeligere, og når produksjonsvolumet overgår offset, kan det faktisk være på prisparitet.

Bærekraft
Akselerasjonen av omfavnelsen av inkjet stammer også fra det faktum at det kan være vannbasert med alle de tilhørende miljøfordelene. HP i korrugerte trykkerier gjør store krav om bærekraften til blekkene deres, spesielt for matemballasje. Andre vil følge med vannbasert blekk, som nylig vist for eksempel på Labelexpo 2020 av Bobst Group med deres opptil 100 meter / minutt Mouvent etikettpresse.

Som jeg sa i innledningen, bør Drupa 2020 omfavne inkjet som aldri før. Inkjet er fremdeles en relativt ny og raskt utviklende teknologi, innovasjonene som skjer nå og de som kommer vil gjøre det til den dominerende teknologien i alle nøkkelutskriftsapplikasjoner og til og med utover. Så når du forbereder turen til Drupa i Düsseldorf, vær fordomsfri og oppsøk spesielt de tingene som hittil ikke var mulig, fordi de snart vil være «den nye normalen»!

Tags: , ,
Publisert av: 

Del artikkelen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Canon skal levere print-tjenester til Statnett de neste 3 årene

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon

Statnett har inngått avtale med Canon om en tjenesteavtale «Print as a Service» (Print som en tjeneste). Avtalen inneholder drift av 230 multifunksjonsmaskiner med tilhørende sikker-print-løsning, i tillegg til bemanning fra Canon på større lokasjoner og landsdekkende service. Avtaleperioden er på 3 år og har en verdi på 15 millioner kroner.

Publisert av: 

Går for gull i Kobbervikdalen

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

Med 11 medarbeidere kunne de fylt et fotballag. Akkurat det overlater de til Strømsgodset, der Skilt design foretrekker å delta i fotballklubbens eksklusive “Sølvklubben”. På skilt- og dekorsiden derimot, er det ingen overdrivelse å si at bedriften selv går for gull.

Publisert av: 

Eske i bølgepapp holder ferskvarer kjøleskapskalde

Tekst: Claes Nordström | Foto: Pressefoto

Mondi, en av Europas største produsenter av emballasje, er spesielt fokusert på bølgepapp. Selskapet lanserer en pappeske for e-handel, kalt BCoolBox, som er så tett og dermed isolerende at den kan holde temperaturen på innholdet i esken på rundt syv grader Celsius i opptil 24 timer.

Publisert av: