Ledelsen kjøper Arjowiggins ut av betalingsstans

PUBLISERT: 27 januar 2020
OPPDATERT: 21 mars

Det vil fortsatt være mulig å skaffe papirtyper som Conqueror, Curious, Rives og KeayKolour fra papirprodusenten Arjowiggins. I fjor gikk moderselskapet Sequana i betalingsstans, og etterlot hele organisasjonen i en limbo der ingen visste hva som ville skje. Men en handlekraftig ledelse i Arjowiggins Fine Paper, med hjelp fra både den skotske regjeringen og lokale banker, kjøpte selskapet ut av boet.

Den nye Arjowiggins Scotland Ltd. består i dag av fire papirfabrikker. Stoneywood Mill/Waterton har hovedkontor i Aberdeen. Her produserer de de fleste av sine høyprofilerte papirkarakterer. Mindre ordrer produseres på en fabrikk i Spania. På fabrikker i Kent, England og Kina produseres kalkérpapir (gjennomlysbart).

Group Manufacturing Director og ny medeier Angus MacSween er optimistisk med tanke på Arjowiggins fremtidsutsikter.

Hvem investerer i papirindustrien?
Men hva er det som får ansatte og samfunnet til å satse penger i en næring som ser ut til å gå kun en vei utviklingsmessig? Angus MacSween, som er overordnet produksjonsansvarlig og medlem av den nye kretsen av eiere, sier:

– Bortsett fra i 2019 har Arjowiggins Fine Paper alltid vært en god virksomhet. Vi handler på et relativt nisjepreget marked i spesialpapirmarkedet, der pris ikke nødvendigvis er den avgjørende parameteren. Vi kan lage små serier, og det gjør vi. På våre fire papirmaskiner her i Aberdeen produserer vi mellom 80 og 120 forskjellige papirkvaliteter per uke. Vi lager både svart og hvitt papir og nesten hver nyanse der i mellom. De kommer i forskjellige vekter og strukturer så vel som med forskjellige belegg. Dette er mulig fordi vi har et ekstremt fleksibelt produksjonsapparat.

Aberdeen har hatt ikke mindre enn fire papirfabrikker, alle plassert langs elven Don. I dag er det bare Arjowiggins Stoneywood Mill/Waterton som er igjen. Dette har selvfølgelig bidratt til mye politisk og økonomisk støtte til prosjektet. Men ikke uten en veldokumentert forretningsplan.

Fokus på fremvoksende markeder
– Markedet for grafisk papir er nede. Vi håper at flere og flere bruker mer spesielle papirkvaliteter, men vi har identifisert en rekke markeder der det er en økende etterspørsel og hvor produktene våre vil passe inn umiddelbart eller med få justeringer. Dette gjelder for eksempel luksuriøs emballasje og etiketter, sikkerhetspapir, intelligent papir og ikke minst matemballasje, sier markedssjef Carol Clifford i Arjowiggins.

Hos Arjowiggins er de blant andre spesialister på vannmerker og spesialblandinger, der papiret for eksempel inneholder forskjellige elementer som gjør det unikt. Dette kan være både synlige og usynlige elementer som bare kan sees hvis for eksempel UV-lys brukes. De har også papirkvaliteter som er laget bare for spesifikke merker, for eksempel varehuset Harrods, som produserer papir i sin karakteristiske grønne farge.

Fremover vil de ha mer fokus på matmarkedet, ettersom pergamentpapiret deres er veldig egnet for akkurat dette formålet. Angus Macsween sier at den økende tendensen til å erstatte plast som matemballasje er en unik mulighet for Arjowiggins til å markedsføre kalkérpapir som et alternativ. Papiret har en rekke naturlige egenskaper som gjør det egnet for pakking av en rekke matvarer, og da er det både resirkulerbart og biologisk nedbrytbart. Dette betyr imidlertid at de må ha en rekke matsertifiseringer på plass før de kan starte opp. De regner med at dette vil ta mellom 12 og 18 måneder.

Det har vært produsert papir på papirfabrikken i Aberdeen siden 1770. Det bør fortsette lenge hvis det er opp til den nye ledelsen.

Avansert belegg
Aberdeen papirfabrikk er også utstyrt med en avansert belegningsmaskin som kan påføre et belegg på begge sider av papiret i samme arbeidsflyt. Det kan også påføres to belegg på den ene siden i samme arbeidsflyt hvis det blir forespurt. For eksempel påfører det metallisk belegg på Curios-papiret, vanlig belegg på Rives-papiret eller i-belegg for å klargjøre papir for utskrift på HP Indigo.

De har også et ganske stort salg av såkalt «støpepapir», som selges som en form for plastindustrien. Det er et sterkt papir som har en gitt struktur (f.eks. Skinn), som deretter selges til produsenter av folien som brukes på dashbordet i biler. De støper folien på papiret og påfører den deretter i bilen. Et slikt «støpepapir» må også ha et belegg slik at folien ikke fester seg til papiret.

Optimismen i behold
Optimismen er stor hos Arjowiggins, og den virker velbegrunnet på bakgrunn av forretningsplanene som er presentert for allmennheten. De legger imidlertid ikke skjul på at 2019 skadet dem – og ikke minst deres image. Derfor jobber de hardt for å bevise at Arjowiggins velkjente papirserie kan fortsette å regnes med, og at vi i fremtiden vil se enda flere nye løsninger, spesielt på de nevnte områdene: luksuriøs emballasje og etiketter, sikkerhetspapir, intelligent papir og matemballasje. Vi ønsker Arjowiggins lykke til med prosjektet.

Arjowiggins forhandles i Norge av Antalis.

Les videre

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

Messetjeneste blir en del av Aksell

Messetjeneste får nye eiere og blir en del av Aksell-familien. De to har hatt et tett samarbeid siden 2020 og nå har Messetjeneste blitt et heleid selskap under Aksell Invest AS.
Messetjeneste

Stor forretning i Sverige: Åtta45 kjøper opp By Wind og GBGT Box

Trykkeriet By Wind og emballasjeselskapet GBGT Box blir en del av Åtta45. En utvidelse som vil øke selskapets produksjonskapasitet innen både trykking og emballasje.
Atta45-ver-2-1024x683

Scandinavian Print Group ekspanderer ytterligere

Scandinavian Print Group (SPG) med hovedkontor i Skarpnäck utenfor Stockholm kjøper danske Step Print Power.
Esben_Mols_Kabell

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324