Flere lanseringer fra Kodak

PUBLISERT: 22 juni 2020
OPPDATERT: 22 juni
Kodak Prosper Ultra 520 Digital Press bygger videre på Prosper 6000-serien, og Kodak kaller selv maskinen for en lillebror.

Dagen før startskuddet for Drupa, avslørte Kodak nyheter som skulle ha blitt vist frem på messen. Dette via en pressekonferanse for invitert presse på nettet. Foran konferansen ventet man ivrig på om selskapet skulle lansere en ny inkjetprinter eller ikke.

Kodak har utviklet både sin egen continuous inkjet (CIJ) printhodeteknikk og vannbaserte inkjetfarger. Og med deres Prosper-serie har de bevist at de kan levere inkjetprintere med høy produktivitet for krevende markeder.

Jim Continenza leder Eastman Kodak Company og holdt også et sterkt grep om pressekonferansen.

Men la det bli sagt med en gang, det kommer ingen ny inkjetprinter fra Kodak i overskuelig fremtid. På spørsmålet om planene for en ny inkjetprinter kom svaret fra selskapets leder James V. Continenza:

– Vi ser på det!

Til gjengjeld lanserte de blant annet to nye rull-til-rull inkjetbaserte printere. En lillebror till Prosper 6000 samt en helt ny rulleprinter for fleksible emballasjer.

2 000 A4-sider i minuttet 
Kodak Prosper Ultra 520 Digital Press bygger videre på Prosper 6000-serien, og Kodak kaller selv maskinen för en lillebror. Med den nya Ultrastream Inkjet-teknikken kan den levere en oppløsning på 600 x 1 800 dpi med en hastighet av 150 meter per minutt med trykk på begge sider. Dette gir 2 000 A4-utskrifter per minutt med en bredde på 520 millimeter. Det spiller ingen rolle om papiret er matt eller blankt eller om fargedekningen er høy eller lav, under forutsetning at papiret er forbehandlet.

Ultrastream–tekniken har en dråpestørrelse på bare 3,5 picoliter, hvilket gir et rent og offsetliknende trykk, hevder Kodak. Det er et pigmentert blekk som er spesielt finfordelt for å passere smidig gjennom de mikroskopiske dysene.

CIJ-teknikken innebærer også at det er minimalt med produksjonsstans, etter som dysene er selvrensende på grunn av det kontinuerlige blekkflyten.

Ultra 520 er også utstyrt med Kodaks patenterte overvåkingssystem, Kodak Intelligent Print System, som sikrer optimal pasning mellom fargene og registrering på for- og bakside. Den nyeste Kodak 900 Print Manager er utstyrt med Adobes nyeste APPE 5 RIP.

Prisen, som ble offentliggjort under pressekonferansen, lander på rundt 2 millioner dollar og maskinen ventes å være tilgjengelig på markedet i slutten av 2020.

High end-printer for fleksible emballasjer
I samarbeid med italienske Uteco har Kodak utviklat noe de selv kaller bransjens mest produktive digitale trykkmaskin for fleksible materialer. Uteco utvikler trykkløsninger for alle typer av rotasjonstrykk og av dem har Kodak kunnet få den ekspertisen som kreves for å trykke på fleksible materialer på rull.

Den digitale delen er utviklet av Kodak mens maskinen monteres og selges via Uteco i Italia.

Sapphire EVO W, som den heter, er den første digitale emballasjetrykkpressen som kan matche produktiviteten fra flexo med kvaliteten fra gravering. Den benytter Kodaks høyoppløste Ultrastream inkjet-teknikk og skriver ut 150 meter i minuttet med en oppløsning på 600 x 1 800 dpi. Med en banebredde på 120 centimeter kan man trykke nesten 11 000 kvadratmeter i timen. Den vann- og pigmentbaserte QD-emballasjefargen er også Kodaks oppfinnelse. Den er designet for trykk på PP, PE og PVC og er godkjent for kontakt med matvarer.

Den nye generasjonen av den tonerbaserte Nexfinity-serien.

Ny generasjon Nexfinity
Selv om det ikke var noen inkjetprinter blant nyhetene, lanserte Kodak en videreutvikling av deres digitale trykkpresse Nexfinity. Det er en tonerbasert maskin som kan trykke opptil 152 A4 sider i minuttet. Formatet går opp til 356 x 1295 millimeter, som muliggjør seks A4-sider i trykk på bredden. Det er to versjoner, V6 og V12, som gir visse assosiasjoner til bilverdenen, og som refererer til oppløsningen til hver maskin – 600 eller 1200 dpi.

Du kan trykke direkte på papir med en vekt mellom 60 og 457 gram avhengig av matt eller blankt papir. Printerne er utstyrt med en femte fargestasjon, noe som åpner for en rekke ulike tonere, for eksempel rødt, grønt og blått for å utvide fargespekteret, matte eller blanke belegg, gull- og metallfarger og neonfarger.

Kodak betoner at trykkpressen bruker samme type system som en offsetpresse, noe som betyr at for- og baksideregistrering blir overtruffet.

Pinergy – nå også på etterspørsel
Prinergy On Demand er Kodaks nye plattform. Det er Prinergy-programvaren i sky- og abonnementsbasert form. Kodaks viseadministrerende direktør Tood Bigger fortalte at utvalgte kunder allerede opplever økt sikkerhet, pålitelighet og effektivitet fra den nye versjonen.
Systemet administreres av Kodak og kunden betaler en pris basert på antall brukere, produksjon og tilhørende funksjoner. Prisen er til en viss grad variabel da en nedgang i produksjonen vil reflektere abonnementsprisen. Løsningen betyr også at du kan redusere store investeringer i servere og IT-sikkerhet lokalt.

Prinergy jobber med trykkpresser fra andre leverandører og kan ikke bare bearbeide data, men også samle inn data for bruk i systemets Business Intelligence-del. Her er det mulig å oppdage flaskehalser, feilkilder og sikre en bedre produksjonsprosess fremover.

Prinergy On Demand støttes av den sikre nettverksinfrastrukturen fra Microsoft Azure, slik at kundene kan være sikre på at deres data og systemer alltid er beskyttet. Prinergy On Demand lanseres i slutten av 2020.

Fortsatt utvikling for offsettrykkeriene
Kodak definerer sine fokusområder som kjemi, film og trykk. Og innen trykk er offsetindustrien fremdeles inkludert. Det markerer selskapet med en prosessfri plateserie kalt Kodak Sonora Xtra Process Free Plate.

Kodak fortsetter å utvikle løsninger innen prosessfri plateteknologi med neste generasjon Sonora-plater. Disse har tre ganger så høy bildekontrast sammenlignet med forgjengeren, en forbedret holdbarhet og 20 prosent raskere eksponeringstid.

De nye Sonora-platene har tre ganger sø høy bildekontrast sammenlignet med forgjengeren.

I følge Kodak er denne plateteknologien verdens mest pålitelige og prosessfrie, brukt av over 4000 trykkerier over hele verden. Sonora Extra prosessfrie plater er også tilgjengelig i slutten av 2020.

Og med de nye platene kommer også to nye ctp-løsninger: Kodak Magnus Q800 og Kodak Magnus Q4800 for XLF-format.

Med 80 plater i timen er Magnus Q800 den raskeste ctp-platesetteren på markedet, ifølge Kodak. Den høyere eksponeringsgraden betyr at det er et økende behov for automatisering og operatørfri produksjon. Derfor introduserer Kodak også en oppdatert Multi-Pallet Loader som kan matche hastigheten på 80 ark i timen, som også har en kapasitet på opptil 3200 ark. Magnus Q800-løsninger vil bli betatestet i juni 2020 og for produksjon i september 2020.

For XLF-skrivere har Kodak utviklet den nye Magnus Q4800 platesetteren. Den kan behandle 32 plater i timen og har opptil 4800 plater online med en Multi Pallet-laster. Den har også den mest fleksible palleautomatiseringen og takler opptil åtte forskjellige platestørrelser online.

Les videre

Utgir unikt verktøy for visualisering av foliedesign

Zeno lanseres nå i Norge. Et verktøy som vil hjelpe til å visualisere kundenes drømmer i 3D og forkorte salgsprosessen.
Zeno kollage

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Kreativ fresing og skjæring i fokus

Kongsberg PCS och MultiCam kjører en favoritt i reprise fra fjorårets Fespa og viser hver sin flaggskipsmodell: skjærebordet C24 og CNC-fresen Apex3R.
Kongsberg 2 w

Ellco Etikett først med Mark Andy Digital Series HD i Norge

Etikettprodusenten Ellco Etikett har installert en Mark Andy Digital Series HD-presse i sitt anlegg på Gjelleråsen i Nittedal, rett utenfor Oslo.
Ellco-1588

Siste nytt

Etikettmarkedet falt 25 prosent

Etter korona, hvor etikettmarkedet eksploderte, var fallet på 25,8 % i 2023 (ifølge FINAT) kanskje å forvente. Likevel beskriver Claus Søndergaard, fra UPM Raflatac, det som et tøft år, men sier samtidig at forventningene til 2024 er positive.
Claus_UPMRaflatac

Utgir unikt verktøy for visualisering av foliedesign

Zeno lanseres nå i Norge. Et verktøy som vil hjelpe til å visualisere kundenes drømmer i 3D og forkorte salgsprosessen.
Zeno kollage

Arbeidshester og neonutskrifter hos SwissQprint

Planskriveren Kudu og rulleprinteren Karibu skal sammen med iøynefallende neontrykk trekke til seg blikkene på Swissqprints stand under Fespa.
SQP-trade-fair-1024x683

Rådgivning og kreativitet skal ta Wera inn i fremtiden

Wera i Porsgrunn har de siste 20 årene utviklet seg fra et rendyrket trykkeri til et "360 graders kommunikasjonshus". Med Dag Brekke-Rasmussen tilbake ved roret er siktet nå stilt inn mot å utvikle det konseptet enda mer.
Wera Dag