Ellco Etikett: Farlige kjemikalier mangler følbar faremerking

Følbar merking av farlige produkter er lovpålagt. For svaksynte og blinde er det helt avgjørende. Likevel viste en aksjon i 2020 at stadig flere farlige kjemikalier i norske butikker mangler slik merking.

Følbar advarselsmerking er opphøyde symboler og bokstaver som synshemmede trenger for å tyde viktige beskjeder på produkter. I ytterste konsekvens kan det stå mellom liv og død. For kjemikalier er det Miljødirektoratet som fører tilsyn med om regelverket følges, og om farlige produkter har korrekt følbar merking og emballasje – eller ikke. En fersk rapport viser nemlig at det er blitt en prosentvis større andel produkter som mangler følbar advarselsmerking.

Alexander Kristiansen

–Vi synes det er alvorlig at mange bryter regelverket for følbar merking, sier Alexander Kristiansen, sjefingeniør ved seksjon for industritilsyn i Miljødirektoratet.
Rapporten om den negative utviklingen stammer fra Miljødirektoratets årlige butikkaksjon, der de undersøker kjemikalier som selges i butikker og utsalgssteder. Utviklingen er dårlig nytt for svaksynte.

Bekymrer Blindeforbundet
Seksjonsleder ved Blindeforbundet, Sverre Fuglerud, forteller at følbar merking på farlige kjemikalier er avgjørende for at brukere med synshemming skal bli gjort oppmerksomme på at det de håndterer kan være farlig. Mange kjemikalier skal derfor merkes med en opphøyd trekant man kan føle med fingertuppene.
–Trekanten som varsler fare er et viktig symbol. Da må dette også være tydelig følbart slik at alle kan oppfatte symbolet. Om trekanten kun er visuell, så hjelper det lite for oss som er praktisk blinde, sier han.
Det å få opplyst om at et produkt er potensielt farlig er ifølge Fuglerud noe helt grunnleggende og er blant den viktigste kommunikasjonen som finner sted.
–Det å utsette seg for fare er jo noe av det skumleste som kan skje. Nettopp derfor er det avgjørende at potensielt farlige produkter blir merket med følbar merking slik at synshemmede oppfatter faren, sier han.

Risikerer sanksjoner
Om Miljødirektoratet finner grove overtredelser i sine butikkaksjoner, kan de pålegge importører og leverandører å stanse salget av produktet og trekke tilbake solgte enheter.
–Vi kan ikke gi bøter per nå, men det arbeides med innføringen av overtredelsesgebyr, sier Kristiansen.
Ved mindre alvorlige feil og mangler, får importøren eller produsenten informasjon om sin plikt til å følge regelverket, og det blir påpekt at det de gjør er ulovlig.

Seksjonsleder ved Blindeforbundet, Sverre Fuglerud Foto: Norges Blindeforbund

På grunn av den pågående COVID-19 pandemien har det vært mye fokus på hånddesinfeksjon og det har dukket opp mange nye produsenter av slike produkter. Det har trykkeribransjen fått merke. Også når det gjelder behovet for følbar advarselsmerking. De etanolbaserte hånddesinfeksjonsmidlene vil typisk kunne være meget brannfarlige, noe som krever slik merking.

Ellco Etikett gjør følbar merking enklere
Pål Nygaard er markedsansvarlig ved Ellco Etikett, et trykkeri spesialisert innen selvklebende etiketter. Han forteller at trykkeriet har merket økt etterspørsel og voksende behov for følbar advarselsmerking blant både gamle og nye kunder den siste tiden.

Pål Nygaard. Foto: Susanne A. Finnes

–Vi ser at flere og flere ønsker å innrette seg etter regelverket, slik at deres produkter skal være brukervennlige for alle mennesker i samfunnet, sier han.
For en importør eller produsent av varer som krever følbare advarselsmerker, kan merkingen være en svært tidkrevende prosess. Mange ender nemlig opp med å sette på én og én ekstra etikett med følbare trekanter for hånd. Hos Ellco Etikett har de derimot lagt vekt på å gjøre følbar merking til en del av den enhetlige prosessen ved å lage etiketter.
–Andre produsenter vil kanskje legge til et ekstra merke med en uthevet trekant, mens vi inkluderer merket i selve produktetiketten. Dermed kan vi tilby en alt-i-en-løsning som svært få andre i Norge kan levere, og som sparer kundene for veldig mye arbeid, sier han.
Det kan trykkeriets kunde Brynsløkken AS skrive under på. Daglig leder Vebjørn Ohnstad synes løsningen fungerer utmerket.
–Jobben med å etikettere produktene er enklere. Tidligere satt vi på en egen etikett med bare taktilmerke, men da måtte vi bruke to etiketteringsmaskiner. Det ble betydelig flere stopp i produksjonen, forklarer Ohnstad.

Vil sette følbare etiketter på dagsorden
Pål Nygaard i Ellco Etikett er bekymret for at Miljødirektoratet stadig finner flere og flere kjemikalier uten følbar advarselsmerking i sine aksjoner.
–Det er absolutt et tankekors at mange ikke følger regelverket. Derfor er det viktig at aktører som oss er vårt ansvar bevisst og produserer kvalitetsprodukter som kundene vil ha og som gjør hverdagen trygg for svaksynte.
Ellco Etikett ønsker nå å snu den uheldige utviklingen Miljødirektoratet peker på og vil sette følbare etiketter på dagsorden.
–Følbar merking er enormt viktig i svaksyntes hverdag og det gleder oss at stadig flere av våre kunder er bevisst på denne gruppens behov. Vi kommer til å satse stort på gode følbare etiketter fremover, avslutter han.

Følbar advarselsmerking er forhøyet skrift og tegn som svaksynte og blinde bruker til å tyde merking og emballasje.
Det foreligger krav til følbar advarselsmerking i CLP-forskriften
Du kan lese mer om de ulike reglene for merking og emballasje for kjemikalier her
Miljødirektoratet fant feil på 17 prosent av kjemikaliene under sin butikkaksjon, dette gjaldt totalt 206 produkter. Man så en prosentvis økning i antall produkter som manglet følbar advarselsmerking sammenlignet med tidligere år.
Du kan lese mer om rapporten her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Ny, åpen og uavhengig plattform

Tekst: Lis Lykke | Foto: skjermbilde

Trykkerienes utfordringer i dag inkluderer å drive en kostnadseffektiv produksjon, der opplagene blir mindre og mer varierte. Samtidig må også samarbeidet med kunden styres så effektivt som mulig. Løsningen er å etablere helautomatiske, integrerte prosesser på tvers av selskapets grenser som gjør arbeidsflyt og transaksjoner mellom printere, programvareleverandører, utstyrsprodusenter og leverandører mye, mye enklere, skriver Heidelberg i en pressemelding.

Publisert av: 

Canon lanserer i dag et oppdatert utvalg ColorWave- og PlotWave-modeller

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon

Lanseringshøsten fortsetter for Canon, som i dag lanserte oppdaterte storformatskrivere i ColorWave- og PlotWave-seriene. Lanseringen består av tre ColorWave-modeller (3600, 3800 og 9000) og fem sort-hvitt PlotWave-modeller (3000, 3500, 5000, 5500 og 7500).

Publisert av: 

Horizon: Virtuell lansering

Tekst: Søren Winsløw |

Horizon inviterer til deres første virtuelle produktlansering. Den 29. og 30. september vil du på Finishing First oppleve lanseringen av ikke mindre enn tre nye etterbehandlingssystemer fra Horizon. Det dreier seg om de to limbinderne BQ-270V og BQ-500 samt trekantstrimmeren HT-300. Dette er de første maskinene i den nye iCE-serien som presenteres sammen med den sky-baserte arbeidsflyt-programvaren iCE-LiNK.

Publisert av: 

Ny arkmatet IMAGEpress fra Canon

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon

Canon mener de har hevet produktivitetsstandaren opp et nivå med lanseringen av imagePRESS C10010VP-serien. De mener at dette er den ultimate løsningen for høyvolummiljøer som alltid anstrenger seg for å oppnå mer. Større volumer, flere bruksområder, høyere kvalitet og større gevinst utloves.

Publisert av: