Den nye tapetfabrikken i Tønsberg

PUBLISERT: 28 august 2020
OPPDATERT: 28 august
Startskuddet for tapetproduksjonen vår går nå, det er utrolig spennende, sier denne gjengen hos Cicero Digital og Grafisk i Tønsberg.

Tapetfabrikken på Vallø ved Tønsberg hadde sin storhetstid i første halvdel av forrige århundre, før den ble lagt ned på 1980-tallet. Nå vokser det frem en helt ny tapetfabrikk i den vakre kystbyen, kanskje kommer det en ny storhetstid?

Hos Cicero Digital og Grafisk i Tønsberg inngår nå «mønsterrapporter» og «jarekanter» i det daglige vokabularet. Den grafiske bedriften har inngått et samarbeid med Jan Raaen fra familieeide Vallø Tapetfabrik, det innebærer at «Bergensk skipperstuetapet» og hundrevis av andre tradisjonsrike tapetmønstre nå kan produseres og leveres av Cicero, med helt nye teknikker. Vi la turen innom «den nye tapetfabrikken» i Tønsberg, og vi kan umiddelbart avsløre at vi lot oss imponere. Ikke minst over grundigheten i arbeidet som legges ned, og at Arne Bülow-Berntzen og teamet hans sikter mot det aller øverste kvalitetssjiktet.

– Joda, det kunne sikkert vært fristende å ta noen snarveier, for eksempel ved å velge rimeligere teknologi, dårligere materialer eller jukse litt ved rentegning av mønsteret i eksempelvis Skipperstuetapeten. Men ambisjonen er at kvaliteten skal være i toppsjiktet, med autentiske mønstre, derfor legger vi ned mye arbeid i rentegning og vi satser på tapetmaterialer av kvalitet som de profesjonelle håndverkerne verdsetter, forteller Arne.

Arne Bülow-Berntzen i Cicero har overtatt de gamle tapetprøvene fra Vallø. Nå får de nytt liv og nye muligheter.

Digital produksjon av tapeter
Tapetfabrikken på Vallø gjennomlevde både branner og bomberegn under andre verdenskrig, på det meste sysselsatte den 60-70 personer, og i perioder var den nærmest enerådende på tapetproduksjon i Norden. Cicero har overtatt mange av trykk- og pregevalsene fra fabrikken, men Cicero-sjefen forsikrer at disse ikke skal inn i produksjonshallen.

Valsene er benyttet til både trykking og preging ved Vallø Tapetfabrik. Nå befinner de seg i «nostalgiavdelingen» hos byens nye tapetfabrikk, Cicero.

De hører nok heller hjemme i avdelingen for nostalgi og historie, for i fremtidens tapetproduksjon er det ny, digital produksjonsteknikk som gjelder. Vi har etablert en produksjonslinje med Canon Colorado som trykkmaskin og Fotoba-teknologi for automatisk skjæring og opprulling av tapetrullene. Kapasiteten kan vi enkelt øke med flere Colorado-plottere, forteller han, mens sønnen Mathias overvåker produksjonen.

Bergensk skipperstuetapet, et av de mest kjente mønstrene fra Vallø Tapetfabrik. Med ny teknologi produseres de nå i standard bredde på 51 cm, eventuelt 102 eller 153, på Non Voven materialer av topp kvalitet. Kunden kan få mønsteret i den fargen man ønsker.

Nye markeder
Når man beveger seg inn i nye markeder, er det ikke bare i produksjonen det må endres, likeledes må salg og markedsføring tilpasses nye kundegrupper. Hos Cicero er ny nettbutikk for valg av mønstre og bestilling av tapeter utviklet og klar for lansering, og dialogen med interiørarkitekter, interiørkjeder, eiendomsutviklere og andre er forlengst i gang. Samme uke som vi besøker bedriften, arrangeres det workshop med ulike bransjeaktører. For Cicero er det nære knytninger til Jan Raaen, tredje generasjon fra Raaen-familien som drev den opprinnelige tapetfabrikken gjennom 80 år, som har vært utgangspunktet for satsningen på tapetproduksjon. De opprinnelige prøvemappene med originaltapeter er gjennomgått én for én, hundrevis av timer er lagt ned i rentegning, og de har til og med skrapt seg gjennom gamle tapetlag i gamle bygninger for å kunne gjenskape gamle mønstre på best mulig måte.

– Vi kan produsere de opprinnelige mønstrene slik de var, men vi kan også gjenskape dem med helt nye farger etter kundens ønsker, forteller Arne, som tidlig i prosessen erfarte at markedets kvalitetskrav er ekstremt høye.

Produksjonen foregår både på Canon Colorado og, som her, på Canon Arizona. Flatbedplotteren kan også produsere tapetmønstre på akustikkplater og andre materialer.

– Tenk deg at tapetsereren starter i et hjørne, og når han kommer tilbake dit etter å ha fullført fire vegger, så stemmer ikke fargen eller mønsteret. «Mønsterrapporten» er startpunktet for mønsteret i hver tapetremse, og rapportene må stemme 100 prosent hele veien. En stor fordel med digital produksjonsteknologi er at vi kan produsere tapeter med mønsterrapporter tilpasset rommets takhøyde, slik at den neste tapetremsen hele tiden starter med riktig mønster for håndverkeren. Det betyr at vi med ny teknologi faktisk kan forenkle arbeidet for håndverkeren, forklarer «den nye tapetsjefen» i Tønsberg.

Ny storhetstid for tapetproduksjon?
Så da snakker vi virkelig om en ny storhetstid for tapetproduksjon i Tønsberg?

– Det er målet, og vi har alt som skal til for å produsere store volumer og tilfredsstille et kravstort marked. Samtidig tar vi det gradvis og bygger erfaring hele veien. Denne satsningen er utrolig spennende, og det er spesielt artig hvis vi kan videreføre industritradisjonene her fra byen, avsluttes det fra familiebedriften i Tønsberg.

Ferdige tapetruller rett fra produksjonslinjen, som består av Canons rullbaserte Colorado sammen med Fotoba-teknologi for automatisk kutting og opprulling. Ved behov kan det enkelt utvides med flere printere.

Les videre

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Stor etikettspesial: Mange vil ha en bit av kaka

Etikettindustrien er samlet sett en robust og stabil bransje med mange år med global vekst. Nå melder flere aktører seg på.
etikettspesial-3-xeikon

Satser på eskeproduksjon i små serier

Stavangerbaserte Norengros Kjosavik ser en økt etterspørsel etter esker med trykk i mindre serier. Derfor har de investert i en HP Latex R2000.
norengros-Hjalmar

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324