En ny rapport om plast, gjenvinning og veien til miljøvennlig utvikling er utgitt.
– Rapporten skal sees på som starten på en økt dialog om plast og dets utfordringer og muligheter, sier Cecilia Gannedahl, kommunikasjonsdirektør i matgiganten Orkla, som står bak rapporten.
Plastrapporten 2021 er basert på intervjuer med eksperter innen emballasjespørsmål, resirkulering og sirkulær økonomi, samt case om emballasjeløsninger i forkant.
Politiske beslutninger
Rapporten, der cirka ti bransjeeksperter uttaler seg, påpeker at det er nødvendig med obligatoriske regler fra politikken for å bygge nye pantesystemer. Dette fordi markedsverdien av resirkulert plast er for dårlig til at markedet og næringslivet kan løse problemet selv.
I følge ekspertene kan resirkulert plastråvare blandes med nyprodusert plast, ettersom resirkulert plast står høyt på dagsordenen i dag. Mange typer plast går direkte til forbrenning fordi det ikke er noe sekundært marked for dem, heter det videre i rapporten.
Én prosent biobasert plast
Rapporten viser også at biobasert plast i dag utgjør i underkant av en prosent av de mer enn 320 millioner tonn plast som produseres årlig i verden. Hybrid- eller blandet emballasjemateriale er vanlig, men vanskelig å resirkulere:
– Det er to mulige veier her, delvis må vi aktivt søke etter passende alternativer til hybride emballasjematerialer som også gir akseptabel produktbeskyttelse, men vi må også jobbe med innovasjon og forskning for å utvikle gjenvinning, både mekanisk og kjemisk, av denne typen av materiale, sier Pavel Komůrka, bærekraftkoordinator og ansvarlig for emballasjedesign i Orklagruppen i en pressemelding.
Intervjuobjekter
Intervjuer i rapporten inkluderer Åsa Domeij, leder for bærekraft for Axfood og styreleder for den svenske regjeringens delegasjon for sirkulær økonomi, Mattias Philipsson, administrerende direktør for svensk plastgjenvinning, Åsa Stenmarck, ansvarlig for nasjonal plastkoordinering i det svenske miljøvernbyrået og Helena Lindh, Bærekraftsekspert i Tetra Pak Nord-Europa.