Rapport: Politiske beslutninger trengs for å bygge nye pantesystemer

PUBLISERT: 25 februar 2021
OPPDATERT: 25 februar
Rapporten, der rundt ti bransjeeksperter uttaler seg, påpeker at det er nødvendig med et politisk vedtatt regelverk for å fastsette og bygge nye pantesystemer. Foto: Pixabay

En ny rapport om plast, gjenvinning og veien til miljøvennlig utvikling er utgitt.
– Rapporten skal sees på som starten på en økt dialog om plast og dets utfordringer og muligheter, sier Cecilia Gannedahl, kommunikasjonsdirektør i matgiganten Orkla, som står bak rapporten.

Plastrapporten 2021 er basert på intervjuer med eksperter innen emballasjespørsmål, resirkulering og sirkulær økonomi, samt case om emballasjeløsninger i forkant.

Politiske beslutninger
Rapporten, der cirka ti bransjeeksperter uttaler seg, påpeker at det er nødvendig med obligatoriske regler fra politikken for å bygge nye pantesystemer. Dette fordi markedsverdien av resirkulert plast er for dårlig til at markedet og næringslivet kan løse problemet selv.

I følge ekspertene kan resirkulert plastråvare blandes med nyprodusert plast, ettersom resirkulert plast står høyt på dagsordenen i dag. Mange typer plast går direkte til forbrenning fordi det ikke er noe sekundært marked for dem, heter det videre i rapporten.

Én prosent biobasert plast
Rapporten viser også at biobasert plast i dag utgjør i underkant av en prosent av de mer enn 320 millioner tonn plast som produseres årlig i verden. Hybrid- eller blandet emballasjemateriale er vanlig, men vanskelig å resirkulere:

– Det er to mulige veier her, delvis må vi aktivt søke etter passende alternativer til hybride emballasjematerialer som også gir akseptabel produktbeskyttelse, men vi må også jobbe med innovasjon og forskning for å utvikle gjenvinning, både mekanisk og kjemisk, av denne typen av materiale, sier Pavel Komůrka, bærekraftkoordinator og ansvarlig for emballasjedesign i Orklagruppen i en pressemelding.

Intervjuobjekter
Intervjuer i rapporten inkluderer Åsa Domeij, leder for bærekraft for Axfood og styreleder for den svenske regjeringens delegasjon for sirkulær økonomi, Mattias Philipsson, administrerende direktør for svensk plastgjenvinning, Åsa Stenmarck, ansvarlig for nasjonal plastkoordinering i det svenske miljøvernbyrået og Helena Lindh, Bærekraftsekspert i Tetra Pak Nord-Europa.

Les videre

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324

Sceneprogrammet for Scanpack 2024 er her!

Sceneprogrammet for Scanpack, Skandinavias største emballasjemesse, som finner sted på Svenska Mässan i Gøteborg 22. – 25. oktober, slippes nå. I tillegg til utstillingen med 400 utstillere vil de besøkende få tilbud om et omfattende sceneprogram med nærmere 100 programpunkter.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Satser på eskeproduksjon i små serier

Stavangerbaserte Norengros Kjosavik ser en økt etterspørsel etter esker med trykk i mindre serier. Derfor har de investert i en HP Latex R2000.
norengros-Hjalmar

EFI tenker utenfor boksen – lanserer unikt system for esketrykk

På Drupa presenterte EFI en løsning sammen med Packsize for personalisert fullfargetrykk på bølgepappemballasje - men også andre inkjetnyheter.
EFI-3-1024x683

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324