lørdag 17. april – uke 15
I en artikkel fra Fri Fagbevegelse settes søkelyset på en del av de mer kuriøse spesialordene som har vært i trykkeribransjen omtrent siden Gutenberg. Hva betyr for eksempel «horunge», «enke», «jomfru» eller «skøyteis» i denne sammenhengen?
Gutenberg var jo tysk, og ordene har derfor ofte tysk opphav og er oversatt til norsk. Vi sakser fra artikkelen:
«En horunge (fra tysk Hurenkind) er den typografiske betegnelsen på den siste linjen i et avsnitt når den havner som øverste linje i en spalte eller på en side. Dette kalles også tysk horunge, eller dobbelt horunge, til forskjell fra enkel horunge (eller fransk horunge), som er når den første linjen i et avsnitt havner som nederste linje i en spalte eller en side. Horunger skal helst ikke forekomme i god typografi.»
«En enke er siste linjen i et avsnitt. Kommer denne øverst på neste side, blir den en horunge. Er setteren så heldig å sette en hel side uten feil, har han som resultat fått en jomfru.»
«Men det mange skjær i sjøen i typograffaget: En hel side uten avsnitt får betegnelsen skøyteis. Og det er ikke positivt.»
Les artikkelen, og finn ut hva kjerring eller bryllup brukes til i grafisk sjargong. Artikkelen tar også for seg kuriøse spesialord fra andre yrker.
Den sveitsiske storformatspesialisten SwissQprint lytter til sine kunder når det gjelder hastighet, automatisering og større brukermuligheter. Det er rulleprinteren Karibu som nå slippes i en raskere modell med tillegg som automatisk dobbeltsidig utskrift og neonblekk. Sign & Print går i dybden med nyhetene i et intervju med selskapets produktsjef Maurus Zeller.
Publisert av:Det drar seg mot virtuelt Drupa og Konica Minolta inviterer oss inn til å registrere oss for websesjonene sine og få ny innsikt i deres teknologier innen produksjonstrykk, konvertering av etiketter, blekkskrivertrykk, utsmykning og etterbehandling.
Publisert av: