I en artikkel fra Fri Fagbevegelse settes søkelyset på en del av de mer kuriøse spesialordene som har vært i trykkeribransjen omtrent siden Gutenberg. Hva betyr for eksempel «horunge», «enke», «jomfru» eller «skøyteis» i denne sammenhengen?
Gutenberg var jo tysk, og ordene har derfor ofte tysk opphav og er oversatt til norsk. Vi sakser fra artikkelen:
«En horunge (fra tysk Hurenkind) er den typografiske betegnelsen på den siste linjen i et avsnitt når den havner som øverste linje i en spalte eller på en side. Dette kalles også tysk horunge, eller dobbelt horunge, til forskjell fra enkel horunge (eller fransk horunge), som er når den første linjen i et avsnitt havner som nederste linje i en spalte eller en side. Horunger skal helst ikke forekomme i god typografi.»
«En enke er siste linjen i et avsnitt. Kommer denne øverst på neste side, blir den en horunge. Er setteren så heldig å sette en hel side uten feil, har han som resultat fått en jomfru.»
«Men det mange skjær i sjøen i typograffaget: En hel side uten avsnitt får betegnelsen skøyteis. Og det er ikke positivt.»
Les artikkelen, og finn ut hva kjerring eller bryllup brukes til i grafisk sjargong. Artikkelen tar også for seg kuriøse spesialord fra andre yrker.