Swissqprint støtter seg på mer ytelse og automatisering

Maurus Zeller, produktsjef hos den sveitsiske spesialisten på storformat, swissQprint. Foto: Skjermdump

Den sveitsiske storformatspesialisten SwissQprint lytter til sine kunder når det gjelder hastighet, automatisering og større brukermuligheter. Det er rulleprinteren Karibu som nå slippes i en raskere modell med tillegg som automatisk dobbeltsidig utskrift og neonblekk. Sign & Print går i dybden med nyhetene i et intervju med selskapets produktsjef Maurus Zeller.

På Fespa 2019 presenterte Swissqprint for første gang en ren rull-til-rull-skriver med Karibu, og porteføljen utvides nå til å omfatte en hastighetsmodell. Karibu S oppnår en hastighet på opptil 330 kvadratmeter i timen med samme oppløsning som den klassiske modellen, noe som betyr at produksjonskapasiteten er opptil 50 prosent høyere.

Flere kanaler for prosessfargene
–Vi har modifisert maskinen slik at vi nå bruker fire skrivehoder per prosessfarge, forklarer produktsjef Maurus Zeller.

– Av totalt ni fargekanaler brukes nå åtte kun til prosessfargene. Den resterende kanalen er vanligvis utstyrt med hvitt, for eksempel for å trykke gjennomsiktige folier.

For å gjøre den nye Karibu S dobbelt så rask med samme antall skrivehoder, nemlig 18, velger produsenten å avstå fra lyse farger eller lakk.

– Karibu S er virkelig en produksjonsmaskin som er fullt ut designet for ytelse. De fire fargede billboard-modusene er ekstremt effektive. Lyse farger er flotte når du har nær betraktningsavstand og trenger fine nyanser, men med store plakater, bannere og skilt er betraktningsavstanden lengre.

– Her er det nok – og dette er bekreftet av mange av våre kunder – fire farger som regel og vanligvis ikke lyse farger.

I tillegg handler rull-til-rull-printing mest om å kunne skrive ut 50 meter av gangen – Det gjør rett og slett hastighet relevant. Når det gjelder utskriftskvalitet, er den nye Karibu S på ingen måte dårligere enn Karibu. De fleksible blekkene er spesielt utviklet for utskriftssystemet, og oppløsningen er identisk, bortsett fra at utskriften gjøres i fire farger pluss hvitt.

Tosidig utskrift blir automatisert
En annen nyhet med Karibu S er muligheten til å skrive ut automatisk på begge sider, noe som kan være et must for for eksempel blockout-bannere, gjennomsiktige strekkfilmer eller plakater.

–Dette er et behov som nevnes av mange kunder. Det var mulig å skrive ut dobbeltsidig tidligere også, men det var forbundet med flere manuelle trinn, forklarer spesialisten.

Så SwissQprint har utviklet en annen løsning – og den er basert på et integrert kamerasystem og QR-koder.

– Med dem begge har vi utviklet et system som ikke bare er enkelt å håndtere, men også veldig nøyaktig og pålitelig, sier Maurus Zeller.

I tillegg til kameraet, som er integrert i printbordet, spiller operatørprogramvaren Lory en sentral rolle her.

–I starten blir sidene rippet basert på et tosidig pdf-dokument. Lory-arbeidsflytprogrammet tar seg av resten. Den genererer QR-koder over en hel linje som skrives ut sammen med motivet på forsiden.

– Enten brukeren spoler rullen tilbake etter utskrift av forsidene eller bare fjerner den, snur den og klemmer den fast som vanlig, gjenkjenner systemet QR-koder via kameraet og vet da nøyaktig hvor motivet må være. Ved hjelp av QR-koder vet vi også hvilken bakside som tilhører hvilken jobb.

For automatisk tosidig utskrift genererer Lory-brukerprogramvaren QR-koder som skrives ut over en hel linje sammen med motivet på forsiden. Foto: Skjermdump

Skulle det dukke opp en feil på fremsiden på en ordre, kan jobben også hoppes over og «spole raskt frem» til neste jobbmotiv som får mottrykket sitt.

– Kamerasystemet er alfa og omega her, forklarer han og fortsetter:

– Og det er veldig nøyaktig. Mens andre systemer har et avvik på +/- 3 millimeter over en lengde på 10 meter, er avviket for oss innenfor 1 millimeter.

Og ikke bare det. Funksjonaliteten kan ikke bare integreres i Karibu S, men også i standardmodellen.

– Begge maskinene er nå klargjort for dette. Systemene med dobbeltsidig utskrift kan også ettermonteres hos kunden, forklarer han.

En annen ny funksjon er at ileggsfestet for valsen nå er laget av karbonfiber som standard og ikke aluminium som den var før.

– Vi har høyere matehastighet med Karibu S, så det er veldig viktig at materialet løper frem veldig godt. Og vi har sett at dette fungerer best med karbonfiber, materialet ligger rett og synker mindre. Det samme vil i fremtiden også være standard i den klassiske modellen.

Produktsjef Adriano Gut under presentasjonen av nye Karibu S. Foto: Skjermdump

Lyse farger for mer oppmerksomhet
SwissQprint svarer også på kundenes ønsker om et bredere spekter av applikasjoner med nye neonfarger.

– Vi har allerede oransje i tilbudet vårt. Men de nye neonblekkene våre lyser opp mye mer, og de gjør det også under svart lys, forklarer Maurus Zeller.

De nye fargene er tilgjengelige i neongul og neonrosa – og når de trykkes oppå hverandre, blir resultatet neonoransje. Ifølge produsenten er de kompatible med alle swissQprint’s ledede systemer, enten de er flatbed eller rulleskrivere, så vel som med eksisterende blekk.

Tekst: Judith Grajewski, oversettelse: Roger Stormo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


Messe- og konferansevegger med Canons løsninger

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

I sin nyeste blogg forteller Canon om et besøk hos Marc Bric på Rud i Bærum for å sjekke om firmaet er fornøyde med sin nye Colorado 1630. De har brukt maskinen til produksjon av messe- og konferansevegger – da denne typen arrangementer nå er oppe og går igjen for fullt etter et par års pandemidvale.

Publisert av: