HG media for full fres

PUBLISERT: 27 april 2021
OPPDATERT: 27 april
HG media har fått et nytt egnet lokale til produksjon av storformat med Comagrav Digi Corsa 2134 sammen med HP latex R2000, samt noen andre maskiner. Her står daglig leder Jørn Varåker (f.v.) og salgsansvarlig Lars Christoffersen mellom de to maskinene, sammen med Plockmatics Fredrik Thorsen.

Det travle mediehuset HG Media på Rud i Bærum fikk for noen uker siden et skjære- og fresebord fra Comagrav – det første i sitt slag i Norden. Bordet ble bestilt fra og levert av Plockmatic. Vi tok en tur for å se bordet og høre hvordan det sto til.

Fredrik fra Plockmatic forteller at Comagrav er en europeisk produsent av CNC-maskiner for skjæring og fresing. –Dette skjære- og fresebordet kan frese i messing, aluminium, rustfritt stål, akryl, tre, plast og alle vanlige materialer både for interiør og utendørs bruk. Med et oscillerende
skjærehodet utvider man bruksområdet til skjæring av papir og andre myke materialer maskinen leveres også med V-kutting, Kiss-cutting og mulighet for kutting av tekstiler.

Verktøybytte skjer automatisk i henhold til applikasjonen. Kutte frese og gravere i en og samme operasjon. –Medietykkelsen kan være på opp til 5cm, presiserer han.

Comagrav opereres med en enkel programvare som støtter alle kjente arbeidsprogrammer som EFI Fiery XF, Adobe Illustrator CC, Agfa Asanti, Caldera GrandCut, Colorgate, og SAi Flexi Sign.

–Vanligvis skulle vi ha hatt en tekniker her fra Comagrav i en uke, for installasjon og opplæring. Det fikk vi ikke til, på grunn av Covid-19. Så vi har tatt i bruk Teams, prøvet og feilet noe men er nå i sluttfasen av opplæringen. og det er allerede produsert noen kundeordre på maskinen, skyter forretningsutvikler/selger for HG Media, Lars Christoffersen inn.

–Vi har ett mindre skjærebord for papir fra før av, men dette er det første fresebordet vi har investert i, sier daglig leder for HG Media, Jørn Våraker. –Det er også det første fresebordet som produsenten Comagrav har levert i Skandinavia.

–Det var en vanskelig og nøye prosess å komme til utvelgelsen av maskin, sier Våraker. –Å se på ulike løsninger midt i en pandemi resulterer i mye YouTube, Teams og andre løsninger for å kunne sette seg inn i de forskjellige bordene. Våre kriterier for å velge riktig maskin var at bordet som skulle benyttes er mest mulig automatisert med «tool change», verktøybytte og arbeidsflyt. Samt at bordet jobber raskt og nøyaktig. Vi er sikre på at dette er et bunnsolid bord som dekker alle våre nåværende og fremtidige behov for oss.

Comagravs Digi Corsa 2134 RC opptar en stor del av rommet.

–Pandemien har ellers vært en krevende periode som for de fleste. Vi har vært heldige og ikke hatt smitte blant våre ansatte. Selvfølgelig har mange av oss vært i karantene og ventekarantene, kun i korte perioder. Dette har løst seg på en god måte. Mange av våre kunder ble direkte berørt av restriksjoner i fjor med nedstengning. Etter hvert som dette har blitt den nye normalen opplever vi at markedet har tatt seg noe opp igjen. Men vi er fortsatt et godt stykke unna der vi var før pandemien. Vi håper høsten skal bli mere normal og gleder oss til det.

HG Media har 20 fast ansatte, og i høstmånedene øker de bemanningen med flere periodiske ansettelser. De er et komplett grafisk hus og trykkeri som tilbyr alt av grafiske tjenester, og produserer enhver trykksak in-house. Lokalene er på drøye 2000 kvm fordelt på produksjon, design/repro, salg og administrasjon..

–Hovedområdet for HG Media er å sette farger på ulike medier, og vi har rykte på oss om å være spesialister på å dekorere trykksaker, sier Jørn Våraker. –Ved å ha hele produksjonskjeden på samme sted, hjelper det oss å være fleksible, leveringsdyktige og ha inngående kunnskap i alle typer grafisk produksjon. Vår kundebase er fordelt utover norsk næringsliv, byråer, forlag og trykkerier. Vi er alltid i utvikling og har øynene åpne for ny teknologi.

Her står daglig leder i HG Media Jørn Våraker og poserer mens det printes pop-art kunst signert Werner Kling.

–Vi tok også en tur i de øvre gemakker, hvor storformatavdelingen holdt til før de flyttet ned. Her står det også noen printere og bord igjen, og en printer står og produserer pop-art kunst signert Werner Kling. Kunstnerens arbeider har blant annet hengt på vegger i en av episodene av andre sesong av den norske serien «Exit».

Tilbake til saken, hva slags type produkter vil dere benytte det nye fresebordet til?
–Her skal vi skjære og frese; Forex, di-bond, aluminium og akryl opp til 50 mm. Det blir mye utskjæring og utfresing. Og skilt er jo et nytt område som nå åpner seg. Vi får se hvor det tar oss hen.

Les videre

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Ålgård Offset handlet for 12 millioner på Drupa

Ålgård Offset investerte 12 millioner kroner i ny stiftemaskin fra Müller Martini på Drupa-messen.
aalgaard-drupa1

De viste linjer med helautomatisk bokproduksjon

Etterbehandlingseksperter fra Horizon demonstrerte hvordan man lager den smarte fabrikken på Drupa.
Horizon-1

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Siste nytt

Merkur Grafisk og Canon inngår strategisk grønt samarbeid

Merkur Grafisk har som en del av bærekraftforpliktelsen inngått et strategisk partnerskap med Canon. Et samarbeid som er synliggjort gjennom anskaffelsen av en høyhastighets inkjetpresse, og som markerer et betydelig steg i implementeringen av gruppens grønne strategi.
canon_merkur-kopi

GV Reklame doblet omsetningen

Verdal-baserte GV Reklame doblet omsetningen nesten uten nyansettelser. Det takket være investeringer i ny Canon-teknologi, mener daglig leder for firmaet, Ole Gunnar Vestvik.
GV-Reklame

Mulighetene med KI er store, men det er også utfordringene

I vår artikkelserie om kunstig intelligens (KI) i den grafiske bransjen snakket vi med Adrian Mayr som er direktør for produktledelse hos Müller Martini. De er kjent for å produsere ferdiggjøringsutstyr i industriell skala.
Adrian-Mayr-pfc-bearb

Klima- og miljøministeren stiller til emballasjeprat med næringslivet

EU har vedtatt ny forordning om emballasje og emballasjeavfall, og Miljødirektoratet jobber med endringer i den norske produsentansvarsordningen. Hva vil dette bety for næringslivet, og hvordan kan næringsliv, industri og myndigheter samarbeide for å nå målene?
foto-ntb-kommunikasjon-andreas-bielland-eriksen-scaled-e1697451622324