Først i Norden: Gafs Kartong satser på arkmatet offsetpresse

Heidelbergs salgssjef Lars Lindberg, Gafs Kartongs eier Lasse Sword og Annelill Annvik og Oscar Runesson Stenmark fra Heidelberg Sverige. Foto: Pressefoto

Emballasjeselskapet i Värnamo, Sverige investerer i Heidelbergs nyeste arkmatede offsetpresse Speedmaster CX 104. Administrerende direktør Annelill Annvik forteller om de viktigste faktorene bak investeringsbeslutningen.

Gafs Kartong med 22 ansatte i Värnamo produserer emballasje i falset kartong til en rekke bransjer. Selskapet velger nå å fornye maskinparken med Heidelbergs nyeste arkmatede offsetpresse i 70/100-formatet – Speedmaster CX 104. Pressen trykker på hastigheter som når opp til 16.500 ark per time med seks farger pluss et helt nytt lakkverk.

Annelill Annvik, administrerende direktør i Värnamo-selskapet sier å signere og skrive ut at den nye pressen erstatter en Speedmaster CD 102 med seks farger som har vært i drift av Gafs Kartong siden 1997. Selskapet har også valgt å investere i Heidelbergs fremkallingsfrie platesetter Suprasetter 106. Planen er at både trykkpressen og platemaskinen skal leveres før jul. Hastigheten som Speedmaster-pressen er i stand til, har ikke vært det avgjørende argumentet for å investere:

– Egentlig er det ikke den hastigheten vi har konsentrert oss om, men det er heller miljømessig, slik at vi trenger å konsumere så lite kartong som mulig ved innstillingen. Det er en ekstremt viktig faktor i dag. Siden fremfor alt er det en god prosessflyt som skaper effektivitet i hele kjeden. Det er det du ønsker å bruke ressursene på den absolutte beste måten og bli mer effektive, sier Annelill Annvik.

Planlagt i lang tid å oppdatere
Hun sier at de har gått i tanker om å oppdatere trykksiden i flere år. Enten renovere sin eksisterende trykkpresse, gå digitalt eller helt gå på offset-teknologien.

– Hadde du spurt for noen år siden, hadde jeg svart at det hadde vært ganske selsagt at vi ville komme til å investere i en digitalpresse. Men den pendelen har faktisk svingt andre veien nå.

– Vi gjennomgikk og sammenlignet både digitale og offsetalternativer, men da Speedmaster CX 104 kom på markedet, stoppet den vår søken. Vesentlige forbedringer i forberedelse og kvalitetskontroll, kombinert med integrering i arbeidsflyten, gjør oss veldig sikre på fordelene og fremskritt for hele firmaet, sa hun i en pressemelding som gikk ut i forbindelse med at nyheten om maskininvesteringen ble kjent.

Speedmaster CX 104 er den nyeste trykkpressen fra Heidelberg. Tilpasset for både vanlige og emballasjetrykkerier. Foto: Pressefoto

Den nye offsetpresse for 70/100-formatet kan konfigureres for forskjellige trykkbehov, uavhengig av om det skal håndteres av en trykker, emballasje- eller etiketttrykkeri. Alt fra tynt brosjyrepapir opp til kartongkvaliteterer kan gå gjennom maskinen.

Tegner forbruksavtale
Heidelberg har siden maskinens lansering i begynnelsen av juni solgt over 1000 av den nye pressens trykkverk globalt. Og det er nettopp i Småland, på Gafs Kartong at presse nummer 1000 kommer til å bli installert.

Gafs kartong signerer også en langvarig og fullstendig forbruksavtale med Heidelberg. Gafs kartong gikk allerede i vår over til Heidelbergs prepress-program Prinect Production Manager med tilhørende emballasje og CAD-løsninger.

Värnamo-selskapet har gradvis økt i salget de siste årene. I nyeste årsregnskap utgjorde salget 45,2 millioner kroner. Kunder finner vi primært i Sverige og Norden.

Hva ligger bak økningen?

– Det som ligger bak er at vi først og fremst har fått inn flere kunder. Vi har et godt omdømme i bransjen og er veldig gode og innovative på kartong. Jeg tror også en suksess er at vi holder oss til vår kjernevirksomhet – kartong. Det er det vi er gode på, og der vi skal være.

«En god miks»
Annelill Annvik sier også at de har fått inn ekstremt mange nye avtaler på anbefalinger fra eksisterende kunder.

– Det er veldig fint når det er på den måten. Da prøver vi også å få en god miks av kunder. Vi har ikke bare konsentrert seg om matvarer, men prøver å ha en spredning i ulike bransjer, sier hun og legger til at de ikke blir så konjunkturfølsomme når det kommer en lavkonjunktur eller en koronapanemi.

For noen år siden investerte Gafs kartong i digital laserstansing. Det har bidratt til at de ligger i forkant, og at de har vist at de kan håndtere både små og store volumer, ifølge Annvik.

– Vi er også veldig miljøbevisste og prøver å handle så lokalt som mulig for å redusere transport. Vi prøver å ha et høyt miljøfokus, og det gjelder også investeringene vi gjør.

Den nye trykkpressen er planlagt å kjøre jobber for firmaet i begynnelsen av neste år.

– Ved utgangen av januar skal vi definitivt være i gang.

Foto: Claes Nordström

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.


Messe- og konferansevegger med Canons løsninger

Tekst: Roger Stormo | Foto: Canon Marked

I sin nyeste blogg forteller Canon om et besøk hos Marc Bric på Rud i Bærum for å sjekke om firmaet er fornøyde med sin nye Colorado 1630. De har brukt maskinen til produksjon av messe- og konferansevegger – da denne typen arrangementer nå er oppe og går igjen for fullt etter et par års pandemidvale.

Publisert av: