Konica Minolta: Emballasjetrykk i korte serier

PUBLISERT: 6 januar 2022
OPPDATERT: 6 januar
Maskinen skriver ut bølgepappemballasje på forespørsel med inkjet– PKG-675i. Foto: Pressebilde

Flaggskipet for arkmatet tonerproduksjon i store volumer og en kompakt inkjetprinter for printing på emballasje av bølgepapp «on demand» i korte serier. Begge disse vil bli demonstrert i Konica Minoltas utstilling på Sign & Print Scandinavia.

Emballasje og etiketter er et område av fremtiden. Dette gjaldt spesielt Konica Minolta på den norske Sign & Print-messen i slutten av september. De ble nesten litt overrasket over alle henvendelser som strømmet inn og avtalene som ble gjort. – Vi skal bygge videre på den suksessen nå, sier markedssjef Carina Allfors forventningsfullt om messen Sign & Print Scandinavia 8.–10. februar.

I en tid nå har produsenten tilbudt rull-til-rull-systemer for digital utskrift av etiketter. Den siste modellen Accurio Label 230 kom for drøyt to år siden og ble lansert med en rekke produktivitets- og kvalitetsforbedringer samt økt hastighet, opptil 23,4 meter i minuttet.

Inkjet og bølgepapp
I vår åpnet produsenten døren for at man skal kunne produsere bølgepappemballasje på forespørsel med inkjetmaskinen PKG-675i. Den er hovedsakelig tilpasset bølgepapp og papp, fra 0,15 til 15,8 millimeter tykk. Den svenske lederen for forretningsområdet, Roy Spennare forteller at maskinen kan brukes til å printe for eksempel pizzaesker eller esker for forsendelse fra nettbutikker, enten det er hele ark eller forhåndsstanset brun eller hvit belagt og ubestrøket papp. Inkjetprinteren skal vises for publikum i Sverige for første gang på Sign & Print Scandinavia 8.–10. februar på Kistamässan i Stockholm.

Maskinen er tilpasset for å skrive ut ulike e-handelsbokser og pizzaesker. Foto: Pressebilde

PKG-675i-printeren er utviklet av Konica Minoltas partner MTEX ​​NS og bruker vannbasert blekk – FDA-godkjent for indirekte matkontakt. Maskinen er konfigurert med firefargeutskrift, CMYK, men også en ekstra fargekanal med sort for å forsterke skygger og svarte i utskriftsprosessen som foregår i en økt. Fem av Memjets Versapass-skrivehoder – over 70 000 dyser i hver – sitter i maskinen. Memjets skrivehode har en dråpestørrelse på 1,2 pikoliter. Utskriftshastigheten er 150 millimeter per sekund, alternativt 300 millimeter per sekund, avhengig av om utskriften gjøres i den høyere oppløsningen 1600 x 1600 dpi eller i den lavere, 1600 x 800 dpi.

Digitaltrykt emballasje i små serier
Forretningsområdesjef Roy Spennare understreker at det er en rimelig maskin som gjør at bedrifter kan se bort fra mye dyrere løsninger:
– Det som utmerker maskinen er at man kan tenke digitaltrykk i små serier med høy kvalitet.
Hvor tror du behovet for denne maskinen ligger?
– Et vanlig trykkeri som ønsker å utvide virksomheten, men også de litt mer spesialiserte emballasjeselskapene. De store emballasjebedriftene kunne også ha det som et supplement å tilby mindre serier til sine eksisterende kunder.

Operatøren mater inn ark i PKG-675i-printeren for hånd. Foto: Pressebilde

I praksis plasserer operatøren arket på innmatingsbeltet hvor det deretter festes og mates inn for å bli skrevet ut. Bredden på media som kan kjøres i maskinen er 1,2 meter og selve utskriftsbredden strekker seg til 1067 millimeter. Inngangsmodellen leveres med rip-løsning fra Caldera.

Arkproduksjon med toppmodell
I arkmatet tonerproduksjon demonstrerer Konica Minolta AccurioPress C14000 høyvolumspresse. Tonerteknologien har vært synonymt med Konica Minolta i nesten to tiår. Med flaggskipet C14000 viser produsenten at de er med og kjemper om de virkelig store digitale utskriftsvolumene. Mats Pettersson, produktsjef, forteller at toneren som brukes er nyutviklet. Det krever et lavere smeltepunkt og inneholder mer biomasse, men fremfor alt gir det en mattere mer offsetaktig utskriftskvalitet.

– Det er vår mest produktive tonermaskin. Mest interessant er det at vi har valgt å fokusere på to enheter i denne konfigurasjonen, sier han og starter med trimmerenheten TU-510. – Vi er først i verden med en slik inline-løsning. Den gjør alt fra å kvadratisk trimme et ark, klippe alle sidene rundt og brette opp og ned, sier han og fortsetter: – Før har det vært snakk om sekssidig, men denne kan lage åttesidige brosjyrer med fullt resultat, sier han og legger til at det kan kutte SRA3 til to a4-sider eller til antall mindre kort. I en annen utførelse kan den produsere 200 visittkort på under to minutter.

Forenkler hverdagen for trykkeren
Den andre enheten i AccurioPress C14000 som vil bli demonstrert på messen er IQ-501. Denne enheten automatiserer prosesser som bildeposisjonering, registrering og fargekontroll i høyvolumsprinteren. Sverige er et foregangsland når det gjelder høy produktivitet og mange velger å investere i løsninger for å redusere manuelt arbeid, ifølge Mats Pettersson.
– Det vi kan kalle det «enkle» som å justere tilpassingen av for- og bakside – denne enheten gjør det helt automatisk. Så du trenger ikke tenke på det lenger. Den gjør også alle slags fargejusteringer automatisk. Det er ellers noe operatøren tradisjonelt sett må bruke ganske mye tid på før hver jobb, sier han og legger til at med et knappetrykk gjøres innstillingene og maskinen skriver kun ut et titalls testark underveis i prosessen.
– Du kan være sikker på at maskinen leverer det den skal levere.

Konica Minoltas høyvolumspresse AccurioPress C14000. Foto: Pressebilde

Maskinen skriver ut på en lang rekke forskjellige medier, fra tynt til tykt papir (opptil 450 gram per kvadratmeter), preget og strukturert papir, konvolutter, polyester- og etikettark med mer. Selv lange ark opp til 1300 millimeter eller 900 millimeter dobbeltsidig. En materialsensor oppdager automatisk type, vekt, tykkelse og overflateareal på papirkvalitetene.

Konica Minolta fokuserer på å demonstrere to maskiner på messen. Men de som leter etter andre løsninger vil ikke bli skuffet. Produsenten har mye mer tilgjengelig i sin store portefølje og kan fortelle om etikettskrivere, digitale arkmatede maskiner, programvare og digitalt etterbehandlingsutstyr fra partneren MGI.

Sign & Print Scandinavia, 5–7 april, arrangeres på Kistamässan i Stockholm. Besøkende melder seg gratis på messen på messens nettsted.

Les videre

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Onlinetrykkeri begynner å selge materialer

Unitedprint, som driver nettrykkeriet Print24, begynner å selge materialer via merket Infowerk. Dette gjelder blant annet papir, plater og kartong.
Toivo

Konica Minolta premiereviste kjempemaskin for B2+

Konica Minolta hadde premiere på sin nye B2+ UV-inkjetprinter, AccurioJet 60000 under Drupa. De viste også sin nye high chroma-maskin med et utvidet fargerom for virkelig iøynefallende farger.
FotoJet-83-1024x683

Cloudlab vil hjelpe trykkeriene med netthandel

Tyske Cloudlab Solutions er en etablert leverandør av web-to-print løsninger innen både trykk og emballasje. Med den nye versjonen X3 tar selskapet i bruk KI når det gjelder blant annet design og prissetting.
Cloudlab-1024x683

Siste nytt

Handel på Drupa: RK Grafisk først i Norge med kjempemaskin fra MGI

RK Grafisk styrker sine muligheter til foredling med partiell lakk og varmfoliering ved å investere i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Handelen ble gjort på Drupa og installasjonen blir den første i Norge.
KM RK Grafisk

Stor skjærebordspesial: Bordene blir større og mer automatiske

Skjærebord finner veien inn i stadig flere grafiske bedrifter. Flatbed-skjæreteknologien rommer så mange muligheter for etterbehandling av spesielle medier, og effektiviteten og automatiseringen vokser raskt.
cut_02

Produktregn hos jubilerende Plockmatic

Plockmatic stiller med rekordmange nye produkter under årets Drupa. Ikke minst en ny generasjon av den trofaste Morgana DigiFold som har fått tillegg av Ultra.
Plockmatic-1-1024x683

Ricoh: "Alle vil se utviklingen på inkjetsiden"

Bli med Sign&Print på en omvisning blant raske jaguarer, ørner og kraftige drager på Drupa-messen. Hva snakker vi om? Ricohs nye maskinavatarer selvfølgelig!
ricoh-DSC0676