Lundeby fortsetter utvidelsen

PUBLISERT: 7 februar 2022
OPPDATERT: 7 februar
– Lundeby GF har på få år utviklet seg til, utover bokbinding, også et raskt voksende logistikksenter, sier Helge Gabriel Lundeby.

Det er ikke mange bokbindere igjen. Dårlig lønnsomhet og dalende kundemasse har ført til at de fleste har lagt ned. Men Lundeby Grafisk Ferdiggjøring går i stikk motsatt retning – de både vokser og er lønnsomme. Nå blir de også en del av konsernet Lundeby/Bodoni/07. Sign & Print dro til Hærland for å snakke med daglig leder Helge Gabriel Lundeby.

– Vi er 95 fast ansatte innen ferdiggjøring, pakking og adressering av blader. Det kommer snart 34 til når vi om noen måneder overtar ansvaret for distribusjon og innsamling av returer for Bladcentralen. Så har vi 25 ansatte som jobber med foto og 30 innen logistikk. Totalt blir det 185 fast ansatte. Men det er ikke hele bildet, for vi har også mange som kommer inn og jobber ekstra. Forrige uke var vi for eksempel ytterligere 49 personer her, sier Helge Gabriel Lundeby.

Lyse og fine lokaler trekker til seg arbeidskraft fra både Norge og Sverige. Store volumer ruller gjennom Lundeby hver dag.

Lundeby ligger svært nær grensen til Sverige. Dette er noe man drar nytte av når det gjelder arbeidskraft. Dels har de fast ansatte som bor der, og dels er det enkelt å raskt få inn ekstra arbeidskraft ved større distribusjoner. Man har ofte 15-20 ekstra arbeidere inne.

Fordelt ansvaret
Selv om alt er samlet i ett hus og med et felles eierselskap, har familien delt opp ansvaret mellom seg. Foreldrene Knut og Irene har passert pensjonsalder – Knut fylte 75 år i fjor – men har fortsatt sine daglige ansvarsområder i selskapet. Sønnen Kåre Lundeby er sjef for fotoselskapet mens den andre sønnen, Helge Gabriel, er sjef for det som kalles Lundeby GF – Grafisk ferdiggjøring og Nettvarehotellet as (lagerhotell for nettbutikker).

Kåre Lundeby har ansvar for den store fotobutikken og broren Helge Gabriel Lundeby for logistikk og bokbinderi.

Fotofirmaet er grossist, trykker fotografier i alle fasonger og lager også bilder og har en stor rammefabrikk. Her er også Epsons største printerinstallasjoner – Epson SC S80600, Epson SC F6300 og en rekke Epson-fotoprintere.

Lundeby Grafisk Ferdiggjøring
Lundeby hadde nesten utkonkurrert alle andre bokbindere i Norge. Men ett selskap gjensto – og det lå bare fem minutter unna, i Mysen. Bokbinderiet Grafisk Ferdiggjøring ble drevet av Lundebys tidligere driftsleder Erik Bratli og sønnen Thomas. Erik Bratli hadde reist til Kenya på 80-tallet for å drive trykkeri, men fra 1995 til 20. mars 2019 var han en hard konkurrent i nabobyen. Da fusjonerte de to selskapene.

Rammer i alle former og materialer finnes hos Lundeby, som både driver engrosvirksomhet og selv trykker og rammer inn bilder.

Helge Gabriel Lundeby kommenterer:

– Da 07-Gruppen kjøpte klebebinder, skjønte vi at vi måtte gjøre noe, for 07 var den største kunden for oss begge.
I dag er Thomas Bratli driftsleder for hele produksjonen på Lundeby, mens Erik Bratli har ansvar for kundeservice og service mot kundene.
– Det som i dag er Thomas sitt driftskontor, var tidligere en leilighet der Thomas sin far Erik ble født, da hans farfar Bjarne Bratli var produksjonssjef på Lundeby. Så familiene har fulgt hverandre lenge i det 72 år gamle Lundeby Bokbinderi.

Lundeby har fortsatt en stor ferdiggjøring med mange false, stifte og limfrese-maskiner.

– Vi er begge igjen fordi vi har vært flinke til å snu oss og folk her er villige til å gjøre nye ting. Vi sitter ikke fast i fortiden. Vi finner hele tiden nye logistikktjenester.
Postsortering er et helt nytt forretningsområde for oss og vi har klart å gjøre det på en god måte. Folk som pleide å stå med andre ting har nå klart å gå inn i det.
Og vi har kompetanse på IT og programmering og kan lage systemer som gjør kundene fornøyde. Vi er veldig opptatt av forretningsutvikling. Personlig bruker jeg ikke tid på annet enn nettopp det.

Syv pakkelinjer ligger ved siden av hverandre hos Lundeby.

Nå ligger det en gigantisk oppgave fremover med å sette sammen en IT-løsning for alt.
Lundeby har gode IT-ressurser i konsernet – både internt og hos konsulenter. Så det finnes en god plan. Men det er mange systemer som skal fås til å fungere med hverandre, så det er mye arbeid fremfor alt før alt integreres mellom Lundeby GF og deres kunder samt til Bodoni og 07.

Med MultiCam fresebordet fra Alvøen gjøres plater i spesialstørrelser for rammer.

Lundeby viker ikke unna prosjekter som krever mye kunnskap om IT. Dette ser man ikke minst under et besøk på det robotstyrte lageret.
– Dette er faktisk en prototype som Blue Robot Company utviklet. Men det har fungert bra og nå skal vi firedoble det og tilby plukking til hele Norden. Treningsklær, solbriller, skjorter og gensere er eksempler på ting som allerede i dag plukkes av roboter på lageret.

Robotlageret er allerede stort og skal snart utvides kraftig på Lundeby. Roboter løfter og flytter bokser og mater det til en person som så enkelt kan sette sammen deler på bestilling.

Vi kommer garantert til å skrive en egen artikkel når Lundeby i sommer er klare med et av verdens mest avanserte sentre for bladhåndtering. Dette i forbindelse med at Bladcentralens håndtering flyttes til Lundeby.

35 millioner årlige blader skal sorteres og sendes til 5500 forskjellige distributører. Bare abonnenter mottar de fleste av bladene sine direkte fra trykkeriet. Det er imidlertid anslått at drøyt fem millioner blader vil bli direkteadressert fra Lundeby i måneden. Så kommer 25 millioner blader i retur fra kiosker og abonnenter. Alle skal avfotograferes og avregnes for ulike forlag. Totalt kommer 34 personer enten til å flytte med fra Bladcentralen eller erstattes av nyansatte.

Helge Gabriel Lundeby og Per Jahren i verkstedet. Det meste av maskinene repareres internt hos Lundeby. Og verkstedet er ikke redd for å bygge selv, når det trengs en god løsning.

Bokbinderiet Lundeby omdannes til logistikksenteret Lundeby GF. Endringen er rask og fortsettelse følger.

Les videre

Fem måter KI transformerer trykkproduksjon på

KI vil endre grafisk trykkproduksjon. Sander Sondaal, Director of Commercial Print Sales hos Ricoh Graphic Communications, lister opp fem måter det vil skje på.
FotoJet-52

Kreativiteten flyter i Lommedalen

Med helt unike løsninger som blander trykte produkter med digital signage, har Adpoint blitt et selskap hvor tallene stadig peker oppover. Og den reisen har bare så vidt begynt spør du grunnleggeren Pawel Karalus.
Adpoint lucka

LOS Digital satser videre på bokproduksjon

LOS Digital i Larvik har de siste årene satset mye på bokproduksjon i mindre serier og å kunne tilby hele kjeden fra trykt til ferdig innbundet bok. En ny stiftlinje fra Horizon er det siste tilskuddet.
LOS Eirik

Ambisjoner utover bygda

Dersom du har bladd i et av de mange menighetsbladene fra distriktet eller blitt forbikjørt av en reklamefoliert bil på Dokka, er det stor sannsynlighet for at både blad og bildekor er produsert på Land Trykkeri as på Dokka.
Land Trykkeri (3)

Siste nytt

Gelato lanserer arbeidsflyt-programvare

I forbindelse med Drupa benytter den norske trykkeri- og logistikkgiganten Gelato anledningen til å lansere Gelato Connect, en intuitiv programvare for trykkproduksjon der hele arbeidsflyten kan styres fra én enkelt plattform.
Gelato Henrik

Ny high-end foto- og plakatprinter fra Epson

Epson lanserer ny storformatskriver for det profesjonelle foto-, kunst- og plakatmarkedet.
Epson_P20500Series

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoar på Drupa

Sammen med en stor del av Fujifilms omfattende portefølje, vil et par nye B2-printere være utstilt på Fujifilms stand på Drupa, som er intet mindre end 2.420 m2 stor, hvilket noenlunde tilsvarer tre håndballbaner.
fujifilm-drupa

Har Drupa svarene på bransjens utfordringer?

Etter åtte års pause kan vi igjen ta turen til Drupa for å se hva leverandørene mener vi trenger.
drupa24_12